Stačiatikių (ortodoksų) tikėjimą išpažino 4,1 proc. Lietuvos gyventojų, sentikiais save įvardijo 0,8 proc. gyventojų.

„Iki 6,1 proc. padidėjo žmonių dalis, kurie savęs nepriskyrė jokiai religinei bendruomenei. Šis rodiklis buvo neprivalomas – jeigu gyventojai nenorėjo atsakyti, jie ir neatsakė. Kaip parodė surašymo rezultatai, kas dešimtas šalies gyventojas neatsakė, kuriai religinei bendruomenei save priskirtų. Tai turėjo įtakos, kad sumažėjo priskiriančių save Romos katalikų bendruomenei“, - aiškino Statistikos departamento generalinė direktorė Vitalija Lapėnienė.

Statistikai pastebėjo, kad padaugėjo žmonių, išpažįstančių įvairesnes religijas. Detalesni duomenys, kokias retesnes religija išpažįsta žmonės, paaiškės kitąmet.

Kaip parodė 2011 m. visuotinio gyventojų ir būstų surašymo duomenys, praėjusių metų kovo 1-ąją Lietuvoje gyveno 3 mln. 43 tūkst. žmonių. Šių metų rugsėjo pirmąją šalyje trijų milijonų gyventojų jau nebebuvo - Lietuvoje užfiksuota 2 mln. 988 tūkst. žmonių.

Vytauto Didžiojo universiteto sociologijos katedros vedėja Milda Ališauskienė komentuodama surašymo rezultatus sakė, kad įvairių tyrimų rezultatai rodo, jog žmonės, save priskirdami katalikų bendruomenei, ne visada vadovaujasi šios bažnyčios skleidžiamomis vertybėmis.

"Vienas svarbiausių rodiklių yra bažnyčios lankomumas. Mes žinome, kad sekmadieniais apie 14 proc. tikinčiųjų ateina į bažnyčias, kas automatiškai rodo to tikėjimo svarbą jų gyvenime", - BNS sakė sociologė.

"Kitas aspektas - aborto, eutanazijos, kontracepcinių priemonių atžvilgiu tikrai nerasime tų pačių skaičių apklausose, kokius randame gyventojų surašyme dėl Romos katalikų. Reiškia, dalis visuomenės šitų tikėjimų tiesų, kurių moko ši bažnyčia, savo gyvenime netaiko", - pridūrė ji.

M.Ališauskienė pažymėjo, kad pati Romos katalikų bendruomenėje "egzistuoja įvairovė".

"Yra žmonės, kurie yra labiau konservatyvūs katalikai, yra labiau liberalūs katalikai, kurie laisviau interpretuoja tas tiesas. Bet bendra tendencija yra išlikusi, kad žmonės linkę save priskirti šitai bažnyčiai. Šita tendencija - jeigu kalbame apie religiją Lietuvoje, tai yra katalikybė - išlieka", - sakė sociologė.