Kovo 22-28 d. visame pasaulyje švenčiamos Dulų savaitės proga Lietuvos dulų asociacija praneša, kad per dvejus jos veiklos metus daugiau nei 100 moterų pasinaudojo dulų pagalba gimdant, o konsultacijos iki gimdymo ir grįžus namo su naujagimiu buvo suteiktos dar gausesniam mamų būriui. Be to, šių metų kovo 19-20 d. prasidėjo antrieji dulų mokymai.

„Per pastaruosius metus Lietuvoje daugiau nei 100 gimdyvių pasinaudojo dulų paslaugomis, - sakė Dulų asociacijos vadovė Loreta Misiura. - Sulaukiame gražių atsiliepimų ir iš moterų, ir iš medicinos personalo. Daugiausia su dulomis gimdo Vilniaus ir Kauno gyventojos. Pirmuosius mokymus baigė 30 dulų iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Zarasų, Molėtų. Antruosiuose dalyvauja ir Klaipėdos, Druskininkų, Utenos atstovės. Iš viso antruosius mokymus pradėjo 17 moterų. Besidomintiems dulų pagalba dažnai rūpi, ar paslaugos mokamos. Yra ir mokamų, ir nemokamų, be to, jos labai įvairios - nuo nemokamų susitikimų Krizinio nėštumo centre iki dailės terapijos besilaukiančioms ar susitikimų gimdymo patirčiai aptarti".

Dulų asociacijos vadovės teigimu dažniausiai moteris dulų pagalba pasinaudoti skatina "noras jausti šalia palaikantį, ramų žmogų. Neigiama ankstesnio gimdymo patirtis. Baimės. Priežasčių gali būti įvairių. Dulos užduotis - suprasti, koks yra kiekvienos moters lūkestis, ir padėti jai jį įgyvendinti. Arba susitaikyti su tuo, kad lūkestis nesipildo. Palaikyti moterį, kad ir kas su ja vyktų. Toks besąlyginis palaikymas yra labai svarbus, kad moteris atsipalaiduotų ir susitelktų ties gimdymu ar vaikelio priežiūra."

"Jei moteriai kyla mintis apie dulą, raginame ją būtinai susisiekti su mumis ir susitikti. Jei po susitikimo pamatysite, kad dula jums nereikalinga, būsite rami, kad viską padarėte. O jei nutarsite, kad gimdyti norite su dula, laimėsite ramybę", - kalbėjo Dulų asociacijos vadovė.