Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu kovo 26-balandžio 3 dienomis atliktos apklausos duomenimis, trys iš dešimties (31 proc.) 18-74 metų Lietuvos gyventojų pritaria siūlymams surengti Lietuvoje priešlaikinius Seimo rinkimus 2012 metų vasarą (10 proc. visiškai pritaria ir 21 proc. greičiau pritaria), o daugiau nei pusė (55 proc.) apklaustų gyventojų tokiems siūlymams nepritaria (26 proc. visiškai nepritaria ir 29 proc. greičiau nepritaria). 14 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Priešlaikiniams Seimo rinkimams vasarą kiek daugiau pritaria vyresni nei 50 metų žmonės, mažesnių miestų gyventojai, vadovai, pensininkai ir bedarbiai, kairiųjų pažiūrų rinkėjai bei respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 1500 litų).

Daugiau už kitus Seimo rinkimams vasarą nepritaria 30-49 metų žmonės, respondentai su aukštuoju išsilavinimu, dešiniųjų pažiūrų rinkėjai, respondentai su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (daugiau kaip 2500 litų).

Labiausiai siūlymams rengti priešlaikinius Seimo rinkimus vasarą nepritaria Liberalų ir centro sąjungos (71 proc. nepritaria), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (69 proc.), Liberalų sąjūdžio (68 proc.) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (60 proc.) rinkėjai, o Seimo rinkimams vasarą daugiau pritartų nei nepritartų tik vienos partijos rėmėjai - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (53 proc. iš jų tam pritaria).

ELTA primena, kad po pateikimo nutarimo projektui, kuriame siūloma šių metų birželio 3 d. skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 12, susilaikė 31 parlamentaras.

Tačiau susidarė įspūdis, kad politikai nelabai tiki priešlaikiniais Seimo rinkimais, nes per diskusiją vadino tai viešųjų ryšių akcija, cirku ir nelaikė rimtu siūlymu, kadangi birželio 3 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nespėtų surengti rinkimų. Nepaisant skeptiško nusistatymo, toliau šį projektą planuojama svarstyti Seime balandžio 17 d.

Nutarimo projektą "Dėl pirmalaikių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų" Seimui pateikęs parlamentaras Žilvinas Šilgalis sakė, kad parlamentarai turi istorinį šansą perkelti rinkimus visiems laikams į pavasarį. Jo teigimu, tai - valstybei reikalingas žingsnis. Parlamentaras, kviesdamas kolegas pasitikrinti pasitikėjimą, sakė, kad pavasarį apskritai žmonių nuotaikos būna geresnės negu šaltąjį spalį.

Ž. Šilgalis nemano, kad problemos valdančiojoje koalicijoje išsisprendė ir yra santaika ir sutarimas. "Sutarimo nėra, yra tik fikcija, savęs raminimas", - sakė Ž. Šilgalis.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūno Andriaus Burbos teigimu, siūlymas rengti priešlaikinius Seimo rinkimus yra netikslingas, o svarbiausia - teikiamas ne laiku. "Prieš akis - daug svarbių darbų, ypač akcentuojame energetinius projektus, todėl dabar reikia ne blaškytis, o visiems kartu susikaupti ir dirbti. Juolab kad laiko liko visai nedaug", - sakė A. Burba.

LiCS frakcijos seniūno žodžiais, priešlaikiniai rinkimai reikštų, kad minėti projektai būtų atidėti metams ar dar ilgesniam laikui.

"Kuo valdanti dauguma bus trumpiau valdžioje, tuo Lietuvai bus geriau", - sakė "tvarkietis" Valentinas Mazuronis, kviesdamas pritarti siūlymui.

Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas sako, kad mažai šansų, jog pirmalaikiai Seimo rinkimai vis dėlto įvyks, tačiau pabandyti galima - taip sutrumpintume "šitos prastos valdžios" darbą.

"Aš asmeniškai abejoju, bet kodėl nepabandžius? (...) Šita valdžia, mūsų įsitikinimu, ir ne tik mūsų, opozicijos, bet ir daugelio žmonių įsitikinimu, yra prasta. Ir kuo ji trumpiau dirbs, tuo Lietuvai bus geriau. Kodėl nepabandžius sutrumpinti šitos prastos valdžios darbą?" - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė jis.

Č. Juršėno teigimu, pirmalaikių Seimo rinkimų privalumas slypi tame, jog kitų metų biudžeto projektą teiktų jau naujai suformuota Vyriausybė. Priešingu atveju, jį teiktų "senoji", o tvirtintų naujai išrinkta valdžia.

Siūlymai vasarą rengti pirmalaikius Seimo rinkimus parlamente atsirado kilus krizei tarp valdančiosios koalicijos partnerių.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį paskelbė, kad eiliniai Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 14 d.