Kaip rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ rugsėjo 14 - 21 dienomis atlikta apklausa, rugsėjo mėnesį septintadalis - 14 proc. apklaustų šalies gyventojų manė, kad per paskutinius du mėnesius ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, 43 proc. nurodė, kad ji nepasikeitė, o keturi iš dešimties - 39 proc. respondentų atsakė, kad ekonominė Lietuvos padėtis per paskutinius kelis mėnesius pablogėjo. 4 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Lyginant su gyventojų nuomone apie šalies ekonominę padėtį prieš metus - 2015 metų rugsėjį ir prieš 4 metus - 2012 metų rugsėjį - nurodžiusiųjų, kad ekonomikos padėtis nesikeičia, šiuo metu yra tokia pat dalis - 43 proc., o kad ji gerėja, šių metų rugsėjį nurodė 3 procentiniais punktais daugiau nei prieš metus ar prieš 4 metus - tai yra 14 proc. apklaustųjų.

Tuo tarpu atsakydami į klausimus apie šeimos finansus, rugsėjį dešimtadalis - 11 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų savo šeimos finansinę padėtį įvertino kaip pagerėjusią, lyginant su buvusia prieš du mėnesius, pusė - 48 proc. respondentų nurodė, kad jų šeimos finansinė padėtis paskutiniu metu nepasikeitė, o keturi iš dešimties - 39 proc. - atsakė, kad jų šeimos finansinė padėtis paskutiniu metu pablogėjo. 2 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Gyventojų nuomonė šiuo klausimu buvo tokia pati ir prieš mėnesį, ir prieš metus - 2015 metų rugsėjį. Lyginant su gyventojų vertinimais prieš 4 metus - 2012 metų rugsėjį, dabar yra 4 procentiniais punktais daugiau žmonių, kurie pastebi savo šeimos finansinės padėties pagerėjimą per paskutinius kelis mėnesius.

Situacija šalies ekonomikoje, kaip ir šeimos finansais, dažniau nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, respondentai su viduriniu ar žemesniu nei vidurinis išsilavinimu bei su mažiausiomis - iki 600 eurų šeimos pajamomis per mėnesį, bedarbiai, namų šeimininkės ir pensininkai, kairiųjų politinių pažiūrų respondentai.

Ekonominės ir šeimos finansinės padėties pagerėjimą per paskutinius kelis mėnesius santykinai dažniau pastebėjo respondentai su aukštuoju išsilavinimu, vadovai bei specialistai ir tarnautojai, respondentai, dirbantys valstybiniame sektoriuje, dešiniųjų politinių pažiūrų žmonės.

Tyrimo metu apklausti 1104 Lietuvos gyventojai, sulaukę 15 metų amžiaus ir vyresni. Tyrimų rezultatų paklaida - iki 3 proc.