Pradėjo kryžiaus kelius

Jau antrus metus Savivaldybė skiria lėšų daugiabučių įvažoms tvarkyti, tačiau tai tik lašas jūroje. Kai kurie gyventojai prie duobėtų kiemų tvarkymo sutinka prisidėti savo lėšomis, tačiau jų norui gyventi gražiau ir tvarkingiau užtrenkiamos durys.

Kaip „Sekundei“ pasakojo Ateities gatvės 28-ojo namo pirmininkas Kazimieras Grybė, prie pat jų namo esančia įvaža naudojasi net kelių daugiabučių gyventojai. Tačiau iki šiol kiemas nematė didesnio remonto.

Kad nereikėtų laužyti automobilio važiuoklės, kai kurie gyventojai duobes pripildė plytgalių. Tačiau tai ne išsigelbėjimas, todėl dar pavasarį namo pirmininkas pradėjo kryžiaus kelius.

„Iš pradžių parašiau raštą Savivaldybei, prašydamas sutvarkyti įvažą į kiemą, nes čia važiuoti jau nebeįmanoma. Kad būtų svariau, surinkau ir visų šešių daugiabučių gyventojų parašus. Deja, iš Savivaldybės gavau atsakymą, jog tam nėra numatyta lėšų. Tada tokį patį laišką parašiau Vidaus reikalų ministerijai, bet ir iš jos gavau atsakymą, kad niekuo padėti negali.

Neva Savivaldybė yra atskira respublika, jiems nepavaldi, todėl tvarkosi kaip nori. Užburtas ratas“, – su kokiais vargais susidūrė, pasakojo K. Grybė.

Netekęs kantrybės, vyras nužingsniavo tiesiai į Savivaldybę. Kadangi meras tądien buvo užsiėmęs, jį priėmė mero pavaduotojas Aleksas Varna. Tačiau ir po šio susitikimo liko it musę kandęs.
„Jis pasikvietė specialistę, kuri atsakinga už gatvių, šaligatvių ir kiemų priežiūrą, ir ši dar kartą paaiškino, kad mes esame įtraukti į tvarkomų daugiabučių įvažų sąrašą. Bet kas iš to, jeigu tame sąraše esame 157-i, o per metus sutvarkomos tik septynios įvažos. Kol sulauksime savo eilės, neužteks ir gyvenimo“, – ironizavo namo pirmininkas.

Tvarkyti gali tik namą

Tiesa, iš Savivaldybės atsiųstame rašte buvo nurodyta, kad kai bus remontuojama Ateities gatvės danga, bus užlopytos ir įvažos duobės. Deja, visos viltys turėti bent kiek padoresnį kiemą subliūško – gatvę tvarkę darbininkai užlygino tik tas duobes, kurios ribojosi su gatve. O kitos ir toliau liko žiojėti.

„Užsiuvo tik dvi duobes, kur buvo ties gatve, o toliau nieko, nors galėjo tikrai sulopyti bent didesnes. Niekaip nesuprantu, juk visi mokame mokesčius, o visuomeninių paslaugų negauname. Tai kur tie pinigai nueina“, – piktinosi K. Grybė.

Iš Savivaldybės jis sulaukė tik siūlymo savo kiemą tvarkytis patiems iš savų lėšų. Pasak namo pirmininko, tai neįmanoma, mat gyventojams priklauso tik daugiabutis, o žemė aplink jį – Savivaldybės. Jeigu iš gyventojų pradės rinkti pinigus kiemui remontuoti, gali sulaukti ir šaukimo į teismą.

„Gyventojai graužia mane, kad nieko nedaroma, bet aš ne visagalis. Jau seniai Savivaldybės prašiau sutvarkyti išsiklaipiusius šaligatvius, kol koks pagyvenęs žmogus užkliuvęs kojos nesusilaužė. Pagaliau vaikams atvežti smėlio, tačiau atsakymas vienas – tvarkykitės patys. Tai ką man dabar kalėdoti per visus butus? Iš gyventojų renkami pinigai griežtai turi būti naudojami tik namui tvarkyti, bet ne kiemui ar šaligatviams“, – „Sekundei“ teigė K. Grybė.

Gyventojų iniciatyvos nepalaiko

Dėl duobėtų kaip rėtis kiemų į Savivaldybę kreipėsi ne tik K. Grybė, bet ir kitų daugiabučių gyventojai. Kai kurie jų sutinka patys prisidėti prie kiemo lopymo darbų, tačiau Savivaldybė tokios jų iniciatyvos nepalaiko.

Žemaičių gatvės 28-ojo namo pirmininkas Algis Alekna pasakojo, kad jau treti metai iš eilės su savo prašymais padėti susitvarkyti kiemą atakuoja Savivaldybę. Tik ne reikalaudami, o gražiai prašydami palaikyti ir šiek tiek prisidėti prie jų noro gyventi gražiau ir tvarkingiau, tačiau visi prašymai atsimušė kaip į sieną.

„Dar prieš keletą metų darėme visuotinį balsavimą dėl kiemo tvarkymo ir didžioji dauguma gyventojų sutiko prie darbų prisidėti savo lėšomis. Apskaičiavome, kad kiemą sutvarkyti kainuotų apie 20 tūkst. litų. Aišku, tai būtų tik duobių lopymas, ištisiniam remontui reikėtų bent 50 tūkst. Jeigu šią sumą per pusę susidėtų Savivaldybė ir aštuoniasdešimties butų gyventojai, abiem pusėms išlaidos nebūtų itin didelės“, – svarstė A. Alekna.

Deja, kol kas iš Savivaldybės nėra jokios iniciatyvos, tik pažadai. Pirmininko manymu, jeigu Savivaldybė pirmiausia palaikytų tokias iniciatyvių namų idėjas, per keletą metų miestas tikrai pasikeistų. Vieni gyventojai to padaryti nepajėgia.

„Sutinkame prisidėti prie darbų, tačiau to nepakanka. Savivaldybė tik žada, bet kol kas nė kapeikos nenori prisidėti“, – apgailestavo namo pirmininkas.

Išskirtinių privilegijų nebus

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Babilauskienė pripažino, kad daugelio daugiabučių kiemai ir jų įvažos yra apgailėtinos būklės, tačiau Savivaldybė nepajėgi visų jų sutvarkyti. Daugiau kaip dešimtmetį nieko nebuvo daroma, o mieste apie 700 daugiabučių.

„Šiandien turime daugiau kaip 150 daugiabučių pirmininkų prašymus suremontuoti kiemus ir įvažas, tačiau jiems nelabai kuo galime padėti. Tik antri metai, kai skiriama lėšų daugiabučių kiemams ir įvažoms lopyti. Prioritetas skiriamas toms įvažoms ir kiemams, kurie veda prie Savivaldybės įstaigų – darželių, mokyklų, neįgaliųjų bei kitų socialinių įstaigų“, – aiškino L. Babilauskienė.

O ir tam skiriamos lėšos minimalios: šiemet buvo skirta 200 tūkst. eurų, o pernai – 500 tūkst. litų. Už šiuos pinigus vidutiniškai pavyksta sutvarkyti devynias įvažas. Nors kai kurie daugiabučių pirmininkai savo raštais ir skundais užvertė ne tik Savivaldybę, bet ir ministerijas ir net prezidentūrą, Savivaldybė jokių išimčių taikyti negali.

„Ateities gatvės 28-ojo namo pirmininkas skundus išsiuntinėjo visoms galimoms institucijoms, bet rezultatas tas pats. Tikrai negalime taikyti jokių išimčių ar išskirtinių privilegijų tiems, kurie garsiausiai rėkia. Situacija tokia pati tiek Ateities gatvės 28-ojo namo kieme, tiek daugelyje kitų. Kitur dar netgi prasčiau. Visi darbai daromi iš miesto biudžeto lėšų, tad daugiau galimybių prisidėti finansiškai tikrai nėra. Ir taip padarėme tam tikrą išimtį – kiek leistina iš Kelių direkcijos lėšų, patvarkėme įvažą į Ateities 28-ojo namo kiemą“, – aiškino specialistė.

Ar duobėtuose kiemuose savo mašinas laužantys žmonės sulauks Savivaldybės pagalbos, L. Babilauskienė atsakyti negalėjo. Jos teigimu, kol kas nėra aišku, ar miesto Taryba kitąmet skirs lėšų kiemų įvažoms tvarkyti, o jei skirs – kiek. Tad daugiabučių gyventojams belieka arba apsišarvuoti kantrybe, arba patiems pakratyti pinigines ir pasiraitoti rankoves.

„Suprantu ir gyventojus, kurie pyksta, rašo skundus ar skambina, bet kol kas nieko pažadėti negaliu, iš savo atlyginimo tikrai nesulopysiu kiemų. turime net penkiolika daugiabučių, kurių gyventojai sutinka savo lėšomis prisidėti prie tvarkymo darbų, bet net ir jiems negalime padėti. Bet gal kitąmet miesto Taryba svarstys bent dalį lėšų skirti būtent tiems kiemams tvarkyti, kurių gyventojai iš dalies prisidės“, – teigė L. Babilauskienė.