Kaip praneša LNK žinios, iš viso įstaigoms buvo nupirkta 3 tūkst. dozių vakcinos nuo meningokokinės B infekcijos. Nors norintieji pasiskiepyti brangią vakciną turėjo įsigyti savo lėšomis, jos atsargos greitai išseko.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė sako, kad gamintojas yra vienas visai Europai, tad jis greičiausiai nepaskaičiavo preparato poreikio. Prieš trejus metus sukurtą vakciną pagaminti užtrunka nuo pusės metų iki metų.

Viena vakcinos dozė kainuoja nuo 100 iki 130 eurų, norint apsisaugoti nuo infekcijos reikia 2–3 dozių.

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela primena, kad vakcinacija nuo meningokoko yra įtraukta į nacionalinę imunoprofilaktikos programą, tačiau kompensuojama ji galėtų būti tik nuo 2018-ųjų.

UALC duomenimis, nuo meningokoko pernai skiepijosi apie tūkstantį žmonių, per šių metų pirmąjį pusmetį pasiskiepijo šešiskart daugiau asmenų.

2015 metais Lietuvoje užfiksuoti 74 meningokoko infekcijos atvejai, iš jų septyni baigėsi mirtimi. Šiais metais jau registruota keliolika meningokoko atvejų, iš jų irgi keli pasibaigė mažamečių vaikų mirtimi.