Kaip matyti iš suvestinių, per pirmuosius tris 2013-ųjų mėnesius kai kurie Seimo nariai itin daug „skaitė“. Pavyzdžiui, konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė knygoms išleido 1789 litus, „valstietė“ Rima Baškienė – 863 litus, socialdemokratas Gediminas Kirkilas – 1225 litus, „Drąsos kelio“ atstovas Algirdas Vaclovas Patackas – 1551 litą, frakcijos kolegė Aurelija Stancikienė – 629 litus.

Įtarimų sukėlė ir periodinių leidinių prenumerata, dažnai skiriama apygardos, kurioje Seimo narys yra išrinktas arba dalyvavo rinkimuose, bet iki pergalės pritrūko balsų, bibliotekoms.

Pirmąjį šių metų ketvirtį periodinių leidinių prenumeratos apimtimis itin išsiskyrė „darbietis“ Kęstutis Daukšys, kuris šiam tikslui išleido 1025 litus. Nelabai stipriai atsiliko socialdemokratas Arūnas Dudėnas, išleidęs 1252 litus.

Socialdemokratas Gediminas Kirkilas periodinių leidinių prenumeratai išleido 840 litų, jo partijos kolega Juozas Olekas – 858 litus. Kiti parlamentarai aktualijomis domėjosi kiek mažiau.

„Aš pavardinsiu porą atvejų – spaudos prenumerata savos rinkimų apygardos bibliotekoms arba, tarkime, knygų pirkimas ir atidavimas savo apygardos mokykloms. Apie atvirukus buvome kalbėję, tačiau kokia nuomonė apie šias bendro pobūdžio veiklas?“ - komisijos narių klausė etikos sargų vadovas Valentinas Stundys.

„Čia ne parlamentinė veikla, čia dovanos“, - atitarė „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas.

„Tai reprezentacinės išlaidos. Šito negalima. Atsimenate, mes svarstėme ir tai išeina kaip papirkinėjimas, labdara. Kitas dalykas, jei aš nusiperku knygą ir važiuodama į svečius, kažkokią mokyklą ir atvežu kaip vienkartinę dovaną“, - pridūrė liberalė Dalia Teišerskytė.

Pasak Etikos ir procedūrų komisijos narės D. Teišerskytės, Seimo nario saviugdai skiriama literatūra yra leidžiama, tačiau knygos tokiu atveju neperkamos kasdien ir tai paprastai nebūna meilės romanai.

„Tai apibendriname – šitie pavardinti du atvejai neatitinka taisyklių ir yra netoleruotini. Jei tokių atveju bus, teks priimti sprendimus“, - apibendrino komisijos pirmininkas V. Stundys.

DELFI primena, kad kiekvienas Seimo narys, šalia atlyginimo, dar gali atsiskaitytinai naudoti parlamentinei veiklai skirtas išlaidas – 2100 litų per mėnesį. Tačiau šios lėšos nelaikomos priedu prie darbo užmokesčio, už jas galima susimokėti už biuro, automobilio nuomą, remontą, kanceliarines priemones.