Praėjusią savaitę miesto taryba nusprendė panaikinti dalį lengvatų šeimoms, kurių vaikai lanko Šiaulių lopšelius darželius. Šiandien įsigaliojus sprendimui, darželinukų tėvams teks plačiau atverti pinigines. Lengvatų netenka moksleivių ir studentų, kariškių šeimos, taip pat šeimos, kuriose vaiką augina vieniši tėvai ar mamos. Daugiau išlaidų turės ir tos šeimos, kurios į vieną darželį veda daugiau kaip vieną vaiką. Iki šiol už visus vaikus jiems buvo taikomas 25 litų vadinamasis aplinkos mokestis, t.y. toks pat, kaip ir už vieną vaiką. Nuo šiol po 25 litus teks mokėti už kiekviena vaiką. Lengvatomis naudosis tėvai, keliantys įtarimų, jog blogai namie prižiūri savo vaikus ir socialiai remtini.

Violeta Damskienė, Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja „Paliekamos lengvatos socialinės rizikos šeimoms. Jie nieko nemokėjo ir toliau nemokės. Daugiavaikėms šeimoms, socialinę pašalpą gaunančioms, kurie mokėjo abonentinį mokestį – 25 litus“.

Iki šiol lengvatos taikytos beveik trečdaliui lopšelius-darželius lankančių vaikų. Švietimo skyriaus vedėja sako, kad kasmet savivaldybės biudžetui lengvatos atsieidavo per milijoną litų. Skolose skendinčiai savivaldybei tai yra didelė našta. Panaikinus lengvatas tikimasi sutaupyti trečdalį šios sumos.

Violeta Damskienė, Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja:„Tarėmės su darželių administracijom, su direktorėm, kurios žino bendruomenės situaciją. Tai buvo tariamasi, kurių būtų galima atsisakyti, o kurias reikėtų palikti. Atsisakius šitų savivaldybei nebereikės uždengti apie 370 tūkstančių“.

Šiauliuose ikimokyklines įstaigas lanko daugiau kaip puspenkto tūkstančio vaikų. Atgarsio iš tėvų kol kas nesulaukta, gali būti, kad jie dar nesuprato, ką nusprendė politikai ir priekaištai pasipils vėliau. Šiauliuose vieno darželinuko ugdymas švietimo įstaigoje kainuoja apie 300 litų. Kaina kiek svyruoja priklausomai nuo pasirinktų maitinmų skaičiaus.