Savo istoriją Jurga papasakojo feisbuke, pasidalinti ja ji sutiko ir su DELFI.

Susidūrė su nemaloniu elgesiu tik dėl to, kad vaikas turėjo Dauno sindromą

„Negaliu tylėti. Matas, deja, buvo „suvalgytas“ ne dinozauro, o „Dino parko“ (prekybos centre „Ozas“) nemalonaus personalo. Matas panorėjo pasivažinėti su dinozauro mašinėle, kurią sugebėtų valdyti net ir trimetis. Tačiau darbuotoja pasakė, kad Matas negali ja važinėtis. Paklausus, kodėl, juk kiti jo ūgio vaikai važinėja, atsakė, kad mato iš jo išvaizdos“, – rašė Jurga, pasidalijusi ir savo sūnaus, turinčio Dauno sindromą, nuotrauka.

Moteris pasakojo darbuotojos paklaususi, ką blogo ji įžvelgia berniuko išvaizdoje, tačiau sulaukusi tik „numykimo“, kad čia ir taip viskas aišku.

„Galiausiai man pasipiktinus, kas čia per diskriminacija, pasakė, kad sutinka tik tuo atveju, jeigu aš nuolat prie jo būsiu (nors Matas vėliau jai įrodė, kad važiuoja net geriau už kitus vaikus). Pabaigęs važinėti, kaip jam įprasta, nubėgo prie darbuotojos jai padėkoti. Tačiau išgirdo tik: „Eik iš čia“. Išėjome“, – nuoskaudos dėl to neslėpė Jurga.

Pripažino, kad toks elgesys skaudina

DELFI moteris aiškino, kad pats „Dino parkas“ jos sūnui paliko didžiulį įspūdį, tad ji norėjo tik pasidalinti pastabomis dėl parko darbuotojos elgesio.

„Mano žinutė buvo skirta atkreipti dėmesį į netoleruotiną konkretaus darbuotojo mąstyseną ir elgesį, kurie dažni mūsų visuomenėje. Norėjau parodyti, kad toks elgesys skaudina mus“, – pripažino moteris.

Ji pasakojo su sūnumi keliaujanti daug ir dažnai, tačiau niekur nesusidūrusi su vaiko diskriminacija tik dėl jo išvaizdos.

Pati parko direktorė pasitiko kasoje

Tuo metu „Dino parko“ vadovė Virginija Pašukonytė DELFI sakė, kad jai ši situacija gerai žinoma. Moteris tikino nuo pat ankstaus ryto dėl to liejanti ašaras.

„Esu labai įskaudinta šios situacijos. Nenustoju drebėti. Man dėl to labai labai liūdna“, – DELFI sakė pašnekovė.

Paprašyta daugiau papasakoti apie įvykį, kurį nupasakojo Jurga, V. Pašukonytė aiškino, kad tuo metu, kai mama kalbėjo su darbuotoja, ji šalia nestovėjo, tačiau puikiai pamena Jurgos ir Mato apsilankymą, nes pati juos pasitiko kasoje.

Kaltę pripažįsta

„Šalia nestovėjau, todėl negaliu pakomentuoti situacijos ir įvertinti, kas buvo neteisus. Kaip sakoma, nėra dūmų be ugnies. Tad jei ponia Jurga liko įskaudinta, vadinasi, darbuotojos tonas buvo netinkamas. Iš niekur nieko konfliktai neįvyksta.

Aš pati tuo metu, kai atėjo Jurgos šeima, dirbau kasoje. Pavadavau trumpam išbėgusią pardavėją. Tai tikrai nuostabi šeima ir Matukas man net nepasirodė kažkuo kitoks vaikas. Jis buvo smalsus, linksmai nusiteikęs. Pati juos įleidau, palinkėjau teigiamų emocijų. Nežinau, kaip tolesni įvykiai galėjo nutikti, gal darbuotoja buvo blogos nuotaikos, ar kas“, – svarstė V. Pašukonytė.

Ji aiškino net darbuotojų paieškos skelbimuose nurodanti, kad svarbiausia šiame darbe – meilė žmonėms, vaikams, apie tai ir apie tolerantiškumą ji sakė pasakojusi ir pokalbių su atrinktais kandidatais metu.

Darbuotoją atleido

„Man sunku pasakyti, kaip tai galėjo nutikti. Šiandien, trečiadienį, kalbėjausi su darbuotoja, su ja atsisveikinau. Ji buvo atleista dėl nemandagaus elgesio. Daugiau čia nebedirbs“, – apie tai, kad aptariama darbuotoja yra atleista, informavo V. Pašukonytė.

Pati Matą su mama sutikusi darbuotoja, parko direktorės teigimu, aiškino iš pradžių vaiką dėl pasivažinėjimo mašinėle sulaikiusi, nes manė, kad ją valdyti vienas jis nesugebės.

Savo ruožtu V. Pašukonytė aiškino ne tik atleidusi taip maniusią darbuotoją, bet ir sušaukusi visų kitų darbuotojų susirinkimą, kuriame akcentavo, kad lankytojų negalima vertinti pagal išvaizdą, visus reikia priimti vienodai ir visi jie yra laukiami, mylimi.

Direktorė susisiekė su nukentėjusia lankytoja

„Aš pati tikrai labai jautriai į tai reaguoju ir man tai labai nemalonu“, – aiškino parko direktorė V. Pašukonytė.

Dar antradienio vakarą ji sakė susisiekusi ir su pačia parko lankytoja Jurga. Apie 22 val. vakaro ji pasakojo su ja susirašinėjusi feisbuke, o trečiadienio rytą paskambinusi ir telefonu.

„Šiandien labai ilgai kalbėjomės telefonu. Ji supranta, kad taip elgėsi viena darbuotoja, toks nėra viso parko požiūris. Ponia Jurga sulaukė komentarų, kad ir kitos mamytės su panašiais vaikučiais lankėsi parke, buvo mūsų darbuotojų apsuptos meile. Mes pasikalbėjome, kartu paverkėme, mums abiem labai gaila, kad taip atsitiko“, – atsiprašė parko direktorė.