Negana to, Seime pradėtos kalbos dėl susilpusių „darbiečių“ šalinimo iš koalicijos.

Katastrofa didmiesčiuose – duobė L. Graužinienei?

0 balsų Vilniaus taryboje. Toks pats apskritas nulis Kaune ir Klaipėdoje. Darbo partija šiuose savivaldos rinkimuose trijuose didmiesčiuose prarado apie 19,5 tūkst. rinkėjų ir visą įmanomą įtaką. Prieš ketverius metus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje „darbiečiai“ iškovojo atitinkamai 8, 4 ir 3 kėdes. Taigi nuostoliai tikrai įspūdingi.

Na, L. Graužinienė po rinkimų mėgino nesureikšminti fiasko didmiesčiuose. „Turime šiek tiek nuostolio“, - sakė „darbiečių“ lyderė.

Tačiau „šiek tiek nuostolio“, DELFI žiniomis, gali pradėti L. Graužinienės politines pakasynas.

Darbo partijos patriarchas Viktoras Uspaskichas dar prieš rinkimus, viešėdamas tiesioginėje DELFI vaizdo konferencijoje, neslėpė nesąs patenkintas tuo, kaip L. Graužinienė vadovauja partijai. Po pirmojo rinkimų turo partijos įkūrėjas buvo dar griežtesnis ir vis aiškiau užsiminė, kad partijos vadovybė gali būti keičiama.

Pats V. Uspaskichas tikina neketinantis grįžti į Darbo partijos pirmininko postą. DELFI žiniomis, į partijos ir Seimo pirmininko postą gali būti skiriamas Kęstutis Daukšys, vienos „darbiečių“ krizės metu jau vadovavęs partijai. Vis dėlto DELFI neoficialiai kalbinti aukšti „darbiečiai“ atsisakė tai patvirtinti ar paneigti. Na, nieko nuostabaus – prieš antrąjį merų rinkimų turą žinios apie partijos vadovybės kaitą gali atbaidyti dalį rinkėjų.

Penktadienį vyks Darbo partijos tarybos posėdis. Vis dėlto visi DELFI kalbinti „darbiečiai“ teigė nemanantys, kad jau jame gali prasidėti L. Graužinienės vertimo procedūra.

„Ir garbės pirmininkas nepatenkintas, ir dalis partiečių. Bet daugiau rinkimų rezultatais, o ne partijos vadovybe“, - svarstė vienas DELFI kalbintas „darbietis“.

Na, o V. Uspaskichas užtikrina, kad penktadienį L. Graužinienės galva tikrai nebus kertama.

„Oi, nėra tokio klausimo darbotvarkėje. Nei oficialiai, nei neoficialiai“, - DELFI teigė Darbo partijos įkūrėjas.

Jis neslepia nusivylimo „darbiečių“ pasirodymu rinkimuose. „Visi turi būti nepatenkinti – ne tik aš“, - sakė V. Uspaskichas.

Tačiau dėl fiasko didmiesčiuose partijos garbės pirmininkas linkęs kaltinti vietinių skyrių vadovus.

„Savivaldos rinkimuose ne viskas nuo (partijos – DELFI) vadovybės priklauso“, - teigė europarlamentaras.

Dar viena rinkimų auka gali tapti Vilniaus „darbiečių“ lyderis Jonas Pinskus. Kadenciją neabejotinai baigiantis vicemeras gali tapti atpirkimo ožiu dėl „darbiečių“ fiasko sostinėje. Apie šį variantą DELFI kalbinti „darbiečiai“ kalba kiek drąsiau, bet patvirtinti, kad J. Pinskus gali atsisveikinti su Vilniaus skyrias vadovo kėde, neskuba.

Socdemas: „jie visus užkniso“

Kol „darbiečiai“ ieško kaltų, Seime verda atskiros aistros. DELFI žiniomis, tarp Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovų vyksta kalbos dėl „darbiečių“ metimo iš valdančiosios daugumos ir jų pakeitimo liberalais.

DELFI neoficialiai kalbinti socdemai patvirtina – partijų lyderiai apie galimą koalicijos keitimą kalbėjosi. Dalis socdemų neslepia noro keisti partnerius koalicijoje. „Jie visus užkniso“, - apie „darbiečius“ DELFI teigė vienas aukštas pareigas užimamtis LSDP narys, prašęs neminėti savo pavardės.

Anot jo, labiausiai LSDP iš kantrybės veda politiniai žaidimai Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijose. Esą vienintelė „darbiečių“ ministrė, kurios darbą socdemai vertina gerai, yra Žemės ūkio ministerijai vadovaujanti Virginija Baltraitienė.

LSDP vadovybei artimi asmenys DELFI patvirtino, kad liberalų ir socdemų lyderiai Eligijus Masiulis ir Algirdas Butkevičius neseniai kalbėjosi apie galimą „darbiečių“ pakeitimą liberalais valdančiojoje daugumoje. Tiesa, A. Butkevičius esą nebuvo pernelyg sužavėtas tokia perspektyva.

„Mums silpni „darbiečiai“ yra geriau nei euforijos apimti liberalai“, - teigė DELFI šaltinis.

Na, o DELFI kalbinti liberalai patvirtina tik tiek, kad E. Masiulis su A. Butkevičiumi kalbėjo apie bendradarbiavimą Vilniaus miesto ir kai kuriose kitose savivaldybėse, kur LSDP ir liberalams gali būti pakeliui. Esą galimas bendradarbiavimas Seime kol kas nekeliamas kaip sprendimas, kurį būtų galima aptarinėti Liberalų sąjūdžio vadovybės lygmenyje.

Savo ruožtu, DELFI kalbinti „darbiečiai“ dėl pokalbių tarp LSDP ir liberalų lyderių teigia nesijaudinantys. Mat Liberalų sąjūdžio frakcija Seime gerokai mažesnė ir jos nepakaktų suformuoti realiai parlamentinei daugumai. Darbo partijos frakcijoje – 29 Seimo nariai. Liberalai turi 10 kėdžių Seime.

„Liberalams dar šiek tiek trūksta sveikatos“ , -konstatavo vienas iš DELFI kalbintų „darbiečių“.