Opozicijos iniciatyvą atlikti parlamentinį tyrimą dėl socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus žento Evaldo Vaitasiaus verslo parėmė ir koalicijos partneriai „darbiečiai“.

Ketvirtadienį po pateikimo buvo pritarta nutarimo projektui, kuriuo 37 parlamentarai iš konservatorių ir liberalų frakcijų siūlo pavesti Antikorupcijos komisijai aiškintis, „kaip ir kokiomis sąlygomis" įmonė „Ministerium“, kurios akcininku buvo Evaldas Vaitasius, „laimėjo stambius valstybinius viešinimo paslaugų konkursus“.

Už projektą balsavo 58 Seimo nariai, prieš buvo 32, susilaikė 13 parlamentarai. Už projektą vieningai balsavo konservatoriai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, du liberalai bei valdantieji „darbiečiai“. Prieš buvo socialdemokratai ir „tvarkiečiai“.

Tam, kad Antikorupcijos komisijai būtų pavesta atlikti parlamentinį tyrimą, dar reikės balsuoti dėl šio nutarimo priėmimo.

„Darbiečiai“ sako balsavę už parlamentinį tyrimą, „kad pagaliau būtų išsiaiškinta, ar nebuvo pažeisti įstatymai ir atsakyti tiek laiko visuomenę audrinantys klausimai“.

„Itin komplikuota situacija, kai įtarimų šešėlis krenta ant vieno aukščiausių pareigų valstybėje einančių asmenų – juk jiems taikomi dar didesni skaidrumo ir sąžiningumo reikalavimai.

Tikrai nieko nekaltiname, bet suprantame, kad tokiais atvejais neatsakyti klausimai pakerta visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis ir kelia rimtą pavojų demokratinės valstybės pamatams, todėl turime dėti visas pastangas, kad būtų išsiaiškintos su šiuo įvykiu susijusios aplinkybės“, - Darbo partijos išplatintame pranešime cituojamas jos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

Ministro pirmininko žentas E.Vaitasius 50 proc. „Ministerium“ akcijų balandį įsigijo iš likusias įmonės akcijas valdžiusio Manto Krasausko, kuris anksčiau jas įsigijo iš buvusios premjero visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnaus Simono Giedraičio. Opozicija kelia klausimą, „ar tai nebuvo apsimestinis sandoris, kuris galėtų būti vertinamas kaip atsilyginimas ar dovana ministro pirmininko šeimai“.

E.Vaitasius spalio pradžioje akcijas pardavė. Šių sandorių kaina nebuvo atskleista.

Premjeras A.Butkevičius teigia, kad šioje situacijoje jo šeimos nariais pasinaudota kaip įrankiu „purvinoje politinėje kovoje“. Jis tikino nedaręs jokios įtakos šeimos verslui.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šiuo metu tiria kelis „Ministerium“ laimėtus konkursus, o Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nenustačiusi nusikaltimo požymių įmonės veikloje praėjusią savaitę atsisakė pradėti tyrimą.

Konkurencijos taryba liepą jau pradėjo tyrimą dėl galimo bendrovės dalyvimo karteliniuose susitarimuose.