V. Mazuronis surinko 613  balsų, jo oponentas - 264.

Europarlamentaras pareiškė, kad nelketina atsisakyti mandato bent iki kitų metų Seimo rinkimų.

Agitavo už V. Mazuronį

Į Kėdainiuose vykstantį suvažiavimą susirinko 916 partijos delegatai.

Suvažiavimas prasidėjo Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko kalba.

"Lietuva jau atsikando konservatorių vadovavimo", - kritiką oponentams rėžė J. Olekas.

Vėliau kalbėjo partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovas Petras Gražulis.

"Aš labai norėčiau, kad Darbo partijos pirmininku taptų Valentinas Mazuronis. Tokiu būdu aš keliaučiau į Europos parlamentą. Čia nematau V. Mazuronio sūnaus. Matyt, Valentinas neteko savo šeimos palaikymo, todėl tikiuosi, kad jis turės vieningą jūsų palaikymą", - kalbėjo P. Gražulis.

Reikia populiaraus lyderio

Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigė, kad partijos prioritetai išlieka tie patys - didinti pensijas, minimalų atlyginimą, grąžinti į tėvynę emigrantus, gerinti investicinę aplinką.

Prieš DP suvažiavimą partijos skyriai siuntė savo nuomones, ką reikia gerinti DP veikloje.

"99 proc. nori matyti atnaujintą ir vieningą komandą. Įvardinta, kad trūksta populiaraus lyderio", - kalbėjo V. Uspaskichas.

Partijos patriarchas taip pat pažėrė kritikos DP deleguotiems Seimo nariams, kurių nebuvo balsavime priimant svarbius sprendimus.

"Vienintelė priežastis nebalsuoti - tai numirti. Jei esi ligoninėje mirties patale - vistiek privalai atvykti į balsavimą", - kalbėjo V. Uspaskichas.

DP idėjinis lyderis taip pat teigė, kad pagrindinis partijos tikslas - laimėti 2016 metų Seimo rinkimus.

"Reikia mylėti ne daiktus, o žmones - tik tada mes galime nugalėti. Jei mes norime, kad mūsų mylima valstybė klestėtų, mes turime užtikrinti pagarbą dirbančiam žmogui", - sako V. Uspaskichas.

Į postą - vis mažiau kandidatų

Į partijos vadovo postą kandidatavo 14 politikų, tarp jų – ir partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Kandidatais iš anksto iškelti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, paskirta švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, Seimo nariai Saulius Bucevičius, Valentinas Bukauskas, Kęstutis Daukšys, Vytautas Gapšys, Vydas Gedvilas, Artūras Paulauskas, Mečislovas Zasčiurinskas, europarlamentarai Valentinas Mazuronis ir Viktoras Uspaskichas, taip pat buvęs Seimo narys ir buvęs Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus bei jo žmona Živilė Pinskuvienė.

Tačiau rinkimų dieną kandidatų skaičius pradėjo sparčiai tirpti.

Jau pats pirmasis kandidatas S. Bucevičius užlipęs ant scenos pareiškė, kad nepalaiko DP naujoko V. Mazuronio kandidatūros ir pats rinkimuose nedalyvaus.

Laikinai partijos pirmininko pareigas ėjęs V. Bukauskas pareiškė, kad taip pat pasitraukia iš pirmininko rinkimų. Tokį patį žingsnį žengė ir K. Daukšys, ir V. Gapšys.

"Manau, kad šiai dienai geriausias kandidatas - V. Mazuronis", - teigė V. Gapšys.

Savo kandidatūrą atsiėmė ir V. Gedvilas. Vėliau į tribūną žengė V. Mazuronis, rėžęs audringą kalbą.

"Mes galime ir privalome. Mes galime ir tapsime didžiausia politine jėga po 2016 metų Seimo rinkimų. Artėjantys pusantrų metų - lemiami. Tai turi būti ryžtingų sprendimų metas visuose lygmenyse. Tai lems pergalę", - kalbėjo V. Mazuronis. Beje, V. Mazuronio kalbą sustabdė pasibaigęs laiko limitas.

Pirmasis, ir kaip paaiškėjo vėliau - vienintelis, metęs pirštinę V. Mazuroniui - A. Paulauskas.

"Sakė, kalbėti trumpai. Tai kalbėsiu trumpai - aš pasiruošęs", - teigė A. Paulauskas.

Tuo tarpu A. Pitrėnienė taip pat paskelbė pasitraukianti iš rinkimų. Taip pat pasielgė ir M. Zasčiurinskas.

"Reiškiu paramą V. Mazuroniui - Valentinai, vesk mus ir mes laimėsime", - kalbėjo M. Zasčiurinskas.

Anksčiau „darbiečių“ skyriai kandidate buvo iškėlę ir žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, tačiau ji nutarė nesivaržyti dėl partijos pirmininkės posto. Iš rinkimų pasitraukė ir A. Pabedinskienė, išreiškusi paramą V. Mazuroniui.

Atsisakė siekti pirmininko posto ir J. Pinskus bei jo žmona Živilė Pinskuvienė.

Paskutinis į tribūną stojo V. Uspaskichas.

"Ateina pabaiga, reikia pasitraukti, bet yra partija. Nereikia užsiciklinti į asmenybes, reikia užsiciklinti į rezultatą. Atmetu visas asmenines ambcijas - man svarbiausia partija. Dabar ūkiškai, matematiškai bandau svarstyti. Visi kandidatai geri, bet ar jie gali atnešti papildomą elektoratą? Ne. Tą patį galiu pasakyti ir apie save. Todėl mes turime pasirinkti tą potencialą, kuris papildys mūsų gretas. Todėl stovėdamas šioje tribūnoje atsakingai įvardinsiu savo favoritą - šiandien partijai reikia V. Mazuronio", - kalbėjo V. Uspaskichas netrukus pridūręs, kad pasitraukia iš rinkimų.

DP lyderis pareiškė, kad pamažu artėja laikas, kai DP ir "Tvarka ir teisingumas" susijungs.

"Mes jau judame link to. Petrai, tu man patinki. Ateik pas mus, mes giminingos partijos", - kreipėsi į P. Gražulį V. Uspaskichas.

L. Graužinienės liaupsės V. Uspaskichui

Kovą partijos pirmininko postą paliko Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, prisiimdama asmeninę atsakomybę už partijai nesėkmingus savivaldos rinkimus.

Beje, A. Graužinienė taip pat pareiškė palaikanti V. Mazuronį. Be to, Seimo pirmininkė pažėrė liauspių V. Uspaskichui.

"Viktoras dažnai net nesako, bet jis duoda pajausti, ką reikia padaryti. Todėl, kad mes esame vieninga šeima. Kai mes atėjome į DP, mes visi tikėjome Viktoru. Aš visada matau partijos įkūrėjuje strategą, kuris žvelgia toli į priekį. Šiandien dar kartą tuo įsitikinau", - kalbėjo L. Graužinienė.

Suvažiavimo darbotvarkėje numatoma, kad bus iškelti dalis kandidatų į 2016 metų Seimo rinkimus vienmandatėse apygardose.

Taip pat planuojama patvirtinti naujojo partijos pirmininko pavaduotojus, prezidiumo, tarybos, Etikos, Kontrolės komisijų sudėtis.

Darbo partija įkurta 2003 metų spalį. Šiuo metu Seime ji turi 29 atstovus.