Šių metų birželio pabaigoje vykusį balsavimą, kuriuo nutarta už 350 tūkst. litų iš V. Uspaskicho įmonės pirkti buvusios parduotuvės patalpas Didžiosios Rinkos a. 4, Kėdainiuose, šiuo metu vertina Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

„Kėdainių rajono savivaldybės tarybos grupės narių pranešimo pagrindu pradėtas tyrimas dėl šios savivaldybės tarybos narių Juozo Gaidamavičiaus, Algimanto Dagio, Rimanto Diliūno, Viktoro Fiodorovo, Pauliaus Kalina, Dariaus Kaminsko, Ritos Karnilavičienės, Antano Mikalausko, Nijolės Mykolaitienės, Arno Švilpausko, Donato Valentinavičiaus, Kęstučio Valionio, Vyganto Vanago elgesio atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms“, - praneša VTEK.

Palaimino sandorį su partijos vado verslu

Etikos sargams Kėdainių meras R. Diliūnas ir kiti „darbiečiai“ apskųsti dėl šiemet birželį vykusio balsavimo, kuriuo nutarta iš „Edvervitos“ už 350 tūkst. Lt pirkti pastatą. Beje, VTEK pažymi, kad „darbietis“ J. Gaidamavičius ne tik priklauso V. Uspaskicho vadovaujamai partijai, bet ir yra bendrovės „Edvervita“ valdybos pirmininkas.

„Edvervitos“ valdomame pastate sovietmečiu veikė parduotuvė „Saulutė“. Anot vietos laikraščio „Kėdainių mugė“, šiuo metu pastatas tuščias ir apleistas. Tačiau Kėdainių politikai nutarė apie 800 kvadratinių metrų ploto pastatą neskelbiamų derybų būdu nupirkti už 350 tūkst. Lt. Pirkinio paskirtis – Kėdainių Mikalojaus Daukšos bibliotekos praplėtimas. Biblioteka, beje, yra priešingoje Didžisios Rinkos aikštės pusėje, nei V. Uspaskicho verslo valdomas pastatas.

Pernai, vesdamas „darbiečių“ sąrašą Vilniaus savivaldos rinkimuose, V. Uspaskichas deklaravo esąs „Edvervitos“ akcininkas.

Kėdainių meras: 350 tūkst. Lt už apleistą pastatą – labai mažai

Kėdainių meras, „darbietis“ R. Diliūnas DELFI teigė, jog vienas iš tarybos sprendimo pirkti būtent šį pastatą motyvų – tai, jog V. Uspaskicho įmonei priklausantis statinys gadina pagrindinės miesto aikštės vaizdą.

„Šitas pastatas yra vienintelis nerenovuotas, nesutvarkytas, apleistas pastatas mūsų Didžiosios Rinkos aikštėje – pagrindinėje miesto aikštėje. Norime pabaigti, aikštę sutvarkyti. Nes viskas sutvarkyta, viskas gražu – vienintelis tas pastatas. Ir stovi jis jau seniai seniai“, - kalbėjo meras.

Anot jo, bibliotekai patalpos kitoje aikštės pusėje tinka puikiai, o 350 tūkst. Lt už šį pastatą – „labai mažai“.

„Mums reikia, bibliotekai reikia, jaunimui reiklia patalpų. Mes galvojame, kad rasime pinigų, kaip susitvarkyti šitą pastatą, kadangi mums yra pasakyta, kad bibliotekos priestatui, kurį mes planavome pastatyti, pinigų nebus. (...) Taip ir nutarėme, kad reikėtų šitą pastatą pirkti. Pagrindinėje gatvėje, pagrindinėje aikštėje šitas pastatas. Už šitokią sumą – tai yra labai mažai“, - sandoriu džiaugėsi R. Diliūnas.

Politikas teigė nemanantis, kad pats ar kuris kitas Kėdainių „darbietis“ susipainiojo interesuose.

„Manau, kad ne. Nei vienas žmogus susijęs nėra su nuosavybe šito pastato. Žmonės (V. Uspaskicho versle – DELFI) dirba samdos pagrindais. Tie, kurie dirba labai artimai arba aukštas pareigas užima, nebalsavo“, - aiškino meras.

Pasak jo, „Edvervitos“ valdybos pirmininkas J. Gaidamavičius tarybos posėdyje, kuriame palaimintas sandoris už 350 tūkst. Lt, tačiau nuo šio klausimo svarstymo nusišalino.

„O paprasti žmonės, samdomi darbuotojai, nieko bendro neturi su tuo“, - įsitikinęs R. Diliūnas.