Sekmadienį vykusioje Darbo partijos taryboje Kėdainiuose rinkimų štabo vadovas ir partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys pristatė rinkimų štabo ataskaitą, kurios leitmotyvas – Darbo partija laimėjo.

Tiesa, „darbiečiai“ savojo Vytauto Landsbergio, kuris kritikuotų optimistinį mąstymą, neturėjo: partijos tarybos posėdyje neatsirado nė vieno, kuris būtų išsakęs kritišką nuomonę.

Vertindamas rezultatus V. Gapšys daugiausia kalbėjo apie rezultatus daugiamandatėje rinkimų apygardoje. Joje „darbiečiai“ iškovojo 17 iš 29 mandatų bei surinko 271 tūkst. balsų. Socialdemokratai daugiamandatėje apygardoje surinko 251 tūkst. balsų, konservatoriai – 206 tūkst.

Tuo tarpu skaičiuojant pagal gautų vietų Seime skaičių, rinkimuose pirmavo socialdemokratai, kurie turi 37 narius Seime, antri buvo konservatoriai, laimėję 33 mandatus.

Kalbėdamas V. Gapšys atkreipė dėmesį, kad „darbiečiai“ turi pasitempti didžiuosiuose miestuose, mat Vilniaus ir Kauno simpatijos teko konservatoriams, Šiaulių – socialdemokratams.

Daugiausia balsų į partijos krepšelį pribyrėjo iš Kėdainių, Širvintų Trakų, Švenčionių, Zarasų, Ukmergės, Telšių, Joniškio, Jonavos, Elektrėnų.

„Pergales šventėme daugiausia šiaurės rytų Lietuvoje, Žemaitijos regione, taip pat vidurio Lietuvoje. Jeigu pasižiūrėtume į konkuruojančių partijų rezultatus, tai pamatytumėte, kad „Tvarka ir teisingumas“ laimi labiau pajūryje, socdemai daugiau pasižymėjo ties Marijampole, Tauragės apskrityje ir Šiauliuose, o lenkai daugiau nugalėjo, kur gyvena lenkų tautybės žmonės. Didžiuosiuose miestuose – Vilniuje ir Kaune – didesnes pergales skynė Tėvynės sąjunga“, - tarybos posėdyje sakė V. Gapšys.

Viktoras Uspaskich
Pasak jo, „darbiečiai“ prieš kitas partijas pirmauja jaunimo grupėje nuo 18 iki 30 metų amžiaus, tačiau atsilieka 56 metų amžiaus ir vyresniųjų grupėje.

Už Darbo partiją taip pat mažiau linkusios balsuoti moterys.

V. Gapšys taip pat spėja, kad didžiuosiuose miestuose Darbo partijai galėjo pakenkti balsų pirkimo skandalas. Beje, politikas siūlė svarstyti galimybę decentralizuoti didžiųjų miestų skyrius.

„Reikia paminėti ir žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus dėl rinkėjų papirkinėjimo, kas tikrai nepagelbėjo rinkimų štabui. Mes tikimės, kad visa situacija bus išaiškinta ir ateityje nepasikartos. Tačiau, žinoma, rinkimų kovoje tai turėjo poveikį, tačiau didžiausias poveikis buvo jaučiamas miestuose. Taip manome žiūrėdami, kokiose žiniasklaidos priemonėse tai buvo atspindėta. Šią temą palaikė internetinė žiniasklaida, o ji labiau formuoja didžiųjų miestų gyventojų nuomonę“, - sakė V. Gapšys.

Primenama, kad po rinkimų DELFI rašė apie vaizdo įrašą, kuriame Vilniaus vicemero Jono Pinskaus visuomeninis padėjėjas Eugenijus Maciulevičius, vadinamas Ženia, Darbo partijos atstovas Viačeslavas Ždanovičius ir šios partijos rinkimų stebėtoja Lilija Davidovič tarėsi papirkti rinkėjus, esančius laisvės atėmimo vietose Vilniuje.

Jie svarstė, kaip rinkimuose suteikti kuo aukštesnį reitingo balą J. Pinskaus žmonai Živilei Pinskuvienei, Jolantai Gaudutienei, Sergejui Ursul, Vytautui Griciui ir V. Ždanovičiui.

Zarasų-Visagino apygardoje balsų pirkimu įtartas Rimvydas Podolskis.

Dėl balsų pirkimo Vyriausioji rinkimų komisija panaikino rezultatus Zarasų-Visagino apygardoje, o kiek vėliau Seimas, remdamasis Konstitucinio Teismo išvada, pakoregavo Darbo partijos išrinktų Seimo narių sąrašą, todėl mandato dėl įtarimų balsų pirkimu neteko J. Pinskus, Ž. Pinskuvienė ir J. Gaudutienė.