Baudžiamąją bylą išnagrinėję teisėjai Arūnas Kisielius, Daiva Kazlauskienė ir Daiva Pranytė-Zalieckienė 431 lapo nuosprendyje nusprendė, kad įrodyta, jog kaltinamieji apgaulingai tvarkė DP buhalterinę apskaitą, sukčiavo ir taip savo partijai padėjo apgaule išvengti privalomų mokesčių bei įmokų.

Teisėjai nusprendė, kad nusikalstamų veikų organizatoriumi įvardytas V. Uspaskichas už grotų turės praleisti 4 metus, tačiau tik tuomet, kai nuosprendis įsiteisės. Tuo metu V. Vonžutaitė pataisos namuose turės kalėti 3 metus, o visus politikų nurodymus vykdžiusi M. Liutkevičienė laisvės nematys vienerius metus.

Nuteistieji teismo salėje nesuimti – jie nuosprendį dar galės skųsti apeliacine tvarka.

Vieninteliam V. Gapšiui teismas neskyrė laisvės atėmimo bausmės, tačiau jis privalės sumokėti 275 MGL (35 750 Lt) baudą.

DP, kaip juridiniam asmeniui, teismas bylą nutraukė, nes ji jau neegzistuoja. Būtent dėl šios priežasties teismas nusprendė prokurorų partijai pareikštą daugiau kaip 6 mln. Lt ieškinį palikti nenagrinėtu.

„Šis juridinis asmuo pasibaigė po reorganizavimo – 2013-ųjų gegužės 14-ąją, pažymėtina, kad baudžiamosios atsakomybės juridiniam asmeniui, jam pasibaigus po reorganizavimo, įstatymas nereglamentuoja, ir teismas tai vertina kaip teisės normos spragą“, – skelbdama nuosprendį kolegijos nuomonę išsakė teisėja.

Tačiau V. Uspaskichui, V. Vonžutaitei, V. Gapšiui ir M. Liutkevičienei teks atlyginti valstybei padarytą milijoninę žalą, be to, nuosprendžiui įsiteisėjus valstybei bus grąžintos DP skirtos dotacijos, kurias dar ikiteisminio tyrimo metu prokurorai areštavo.

Skiriant bausmes teismas atsižvelgė į tai, kad visi keturi kaltinamieji nusikaltimus padarė veikdami bendrininkų grupėje – V. Uspaskichas bei V. Vonžutaitė įvardyti kaip nusikaltimų organizatoriai ir tam tikrais atvejais – ir vykdytojais.

Kadangi V. Gapšio vaidmuo nebuvo pirmaeilis, jam paskirta švelnesnė nei įstatyme numatyta sankcija – laisvės atėmimo bausmė esą būtų aiškiai per griežta ir neadekvati jo įvykdytoms veikoms.

Išteisino dėl bandymo užvaldyti valstybės dotacijas, bet kels bylas liudytojams

Teismas kaltinamuosius išteisino dėl sukčiavimo, kai jie esą siekė įgyti valstybės dotacijas – teisėjai nusprendė, kad dotacijų skyrimo pagrindas yra ne finansinės ataskaitos pagal pateiktus neteisingus duomenis, o Seimo rinkimų rezultatai.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas taip pat nusprendė beveik dėl beveik 20 liudytojų liudijimo teisme kreiptis į prokurorus – esą jie galėjo duoti melagingus parodymus. Tarp asmenų, kuriems teismas siūlo kelti bylą, yra dainininkas Žilvinas Žvagulis, buvęs muzikantas Juozas Liesis, kai kurie Seimo nariai.

Baudžiamąją bylą dėl dokumentų klastojimo ir galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi teismas siūlo kelti ir Kėdainių medikei, išdavusiai nedarbingumo pažymėjimą V. Uspaskichui.

Be to, teismas prokurorų prašo įvertinti dar dviejų liudytojų, dirbusių DP, veiksmus – esą jos taip pat gali būti susijusios su aplaidžiu „darbiečių“ buhalterijos dokumentų tvarkymu ir sukčiavimu.

Turės atlyginti valstybei padarytą žalą

Teismas taip pat patenkino Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyriaus ieškinius ir nusprendė išieškoti solidariai iš V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės  daugiau kaip 3 mln. Lt partijos 2004-2006 m. nesumokėtų mokesčių ir įmokų valstybei, iš šios sumos solidariai su V. Gapšiu ir M. Liutkevičiene – virš 2,75 mln. Lt gyventojų pajamų mokesčio, bei daugiau kaip 11,5 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčių nuo autorinių atlyginimų, daugiau kaip 5 tūkst. Lt įmokų į Garantinį fondą valstybės naudai padarytai žalai atlyginti.

Be to, solidariai iš V. Uspaskicho, V. Vonžutaitės ir M. Liutkevičienės bus išieškota virš 800 tūkst. Lt 2005-2006 m. DP nesumokėtų socialinio draudimo įmokų, iš jų beveik 600 tūkst. Lt solidariai su V. Gapšiu DP 2006 m. nesumokėtų socialinio draudimo įmokų valstybės naudai padarytai žalai atlyginti.

Taip pat nuspręsta konfiskuoti daugiau kaip 33 tūkst. Lt, kurie buvo rasti per kratą viename iš DP automobilių – šie pinigai įvertinti kaip nusikaltimų rezultatas.

Kaltė įrodyta 

Pasak teismo, realiai DP apgaulinga apskaita pradėta tvarkyti 2004 m. pavasarį, tačiau atsakomybė už tai partijoms atsirado tik nuo tų metų liepos mėnesio. Teismas nusprendė, kad dėl kaltinamųjų padarytų nusikaltimų nebuvo galima nustatyti, kokį realų turtą, įsipareigojimus ir struktūrą partija turėjo 2004-2006 m.

Teismas pabrėžė, kad V. Uspaskichas, kaip partijos vadovas, privalėjo kontroliuoti, kaip tvarkoma apskaita.

Nustatyta, kad šį procesą organizavo ir jam vadovavo V. Uspaskichas bei V. Vonžutaitė, jiems padėjo V. Gapšys, o visus nurodymus vykdė M. Liutkevičienė su Nijole Steponavičiūte, tačiau jai tyrimas nutrauktas – moteris sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir atskleisti „darbiečių“ machinacijas.

Priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį teismas taip pat pažymėjo, kad kaltinamųjų kaltę patvirtina N. Steponavičiūtės parodymai, per kratas rasti įvairūs dokumentai, duomenys iš per kratas paimtų kompiuterių ir elektroninių laiškų.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad V. Uspaskichas vadovavo partijai, buvo atsakingas už visą partijos veiklą. Tuo metu partijos būstinėje dirbusi V. Vonžutaitė, pasak teismo, nors ir ėjo pavaduotojos pareigas, tačiau realiai buvo būstinės vadovė, pirmininkas jai buvo suteikęs įgaliojimus, todėl ji galėjo kitiems asmenims duoti nurodymus.

Be to, nustatyta, V. Vonžutaitė pasirašinėjo įvairius dokumentus 2004-2006 m.

Įgaliojimai veikti partijos vardu, teismo teigimu, buvo suteikti ir tuomečiam partijos sekretoriui V. Gapšiui.

Darydami nusikaltimus negalėjo tikėtis privatumo

Teismo teigimu, byloje esantys duomenys neabejotinai patvirtina, kad partijoje buvo vedama „juodoji buhalterija“, tai nurodė ne tik N. Steponavičiūtė, bet ir kaltinamoji M. Liutkevičienė, taip pat patvirtina operatyvinėmis priemonėmis gauti duomenys, telefoniniai pokalbiai, elektroniniai laiškai, dokumentai, kratų metu paimti daiktai ir kt. įrodymai.

Neoficialioje kasoje esantys pinigai buvo naudojami įvairiems partijos renginiams organizuoti, dienraščio „Respublika“ prenumeratai, darbo užmokesčiui bei autoriniams atlyginimams mokėti.

Skeldama nuosprendžio motyvus teisėja D. Pranytė-Zalieckienė pabrėžė, kad partijos vadovai nepagrįstai kėlė pretenzijas dėl esą neteisėtai pareigūnų taikytų procesinių priemonių, kai buvo klausomasi jų pokalbių ir skaitomi elektroniniai laiškai. Pasak teismo, darydami nusikalstamas veikas asmenys negali tikėtis privatumo.

Teisėjai nustatė, kad visi procesiniai veiksmai atliekant DP tyrimą buvo teisėti, tačiau nenustatyta, kad jie būtų pasiskirstę vaidmenimis, o N. Steponavičiūtė ir M. Liutkevičienė tik vykdė V. Vonžutaitės nurodymus.

Vis dėlto, teisėjai nesutiko su prokurorais ir iš kaltinimų pašalino aplinkybę, kad kaltinamieji veikė organizuotoje grupėje, tačiau pripažino juos bendrininkais.

Teisėjai taip pat konstatavo, kad partija apgaule išvengė mokėti privalomus mokesčius ir įmokas, o Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikė melagingus duomenis. Nemokėdama mokesčių, pasak teismo, partija turėjo didesnes galimybes populiarinti savo veiklą.

Apgaulė buvo esminė – teismo teigimu, byloje patvirtinti ir objektyvieji sukčiavimo požymiai.

Partija veikė įžūliai – sukčiavimą bandė maskuoti

„V. Uspaskichas ir V. Vonžutaitė žinojo, kad partijoje egzistuoja pajamos ir išlaidos, neįtrauktos į buhalteriją“, – teismas pabrėžė, kad kaltinamieji suprato, jog dėl jų veiksmų valstybė patirs turtinę žalą. Tyčia, pasak teismo, veikė ir V. Gapšys – jo pasirašytose deklaracijose buvo neteisingi duomenys, todėl partijai pavyko išvengti privalomų prievolių valstybei.

Pasak teismo, DP nuolat gaudavo neoficialių pajamų 2004 – 2006 m., tokiais jų veiksmais buvo slepiami tikrieji DP rėmėjai, jos veiklos finansuotojai, išvengta veiksmingos partijos veiklos finansavimo kontrolės. „Daugeliu atvejų pajamos buvo koduojamos ne tik raidėmis, atskirais vardais ar kitais žodžiais, bet ir pavadinimais, tapačiais įmonių, kaltinime nurodytu laikotarpiu gavusių ES struktūrinių fondų paramą, pavadinimams“, – skelbdama nuosprendį pažymėjo teisėja D. Pranytė-Zalieckienė.

Teismas pabrėžė, kad DP finansininkė M. Liutkevičienė pritarė „juodosios buhalterijos“ vedimui, nors dirbti pradėjo, kai jau buvo slepiami mokesčiai.

Anot teisėjų, visi kaltinamieji veikė bendrai ir turėdami vieningą tyčią, siekdami išvengti prievolių valstybei – VMI buvo pateikta net 31 ataskaita, kuria buvo apgauta valstybė.

„Kaltinamieji apgaulę naudojo prieš valstybę, tai rodo, kad jie realizavo vieningą sumanymą, tai vertinama kaip tęstinė veika“, – teismas pažymėjo, kad sukčiaujant V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės veiksmai turi būti vertinami ne tik kaip organizatorių, bet ir kaip vykdytojų.

Anot teismo, kaltinamieji veikė gana ilgą ir tiesiogine tyčia, padarė didelę žalą valstybei, ši žala iki šiol nėra atlyginta. Be to, konstatuota, kad V. Uspaskicho vaidmuo buvo pagrindinis – jis nesilaikė aukštų politikams taikomų reikalavimų, o veikė priešingai.

Paaiškino, kodėl turės kalėti pataisos namuose

Skirdamas bausmes teismas pažymėjo, kad už sukčiavimą numatyta tik reali laisvės atėmimo bausmė.

Kolegijos pirmininkė pažymėjo, kad byloje nėra aplinkybių, dėl kurių nusikalstamas veikas padariusiems asmenims turėtų būti skirta švelnesnė, nei įstatyme numatyta bausmė.

Tiesa, V. Gapšiui reali laisvė atėmimo bausmė nebus skirta – jis padarė tik kelias nusikalstamas veikas. Bausmės tikslai, teismo nuomone, bus pasiekti kaltinamajam skiriant baudą.

Tuo metu V. Uspaskichui, V. Vonžutaitei ir M. Liutkevičienei teks sėstis į kalėjimą – jiems skirtina reali laisvės atėmimo bausmė.

Teismas pabrėžė, kad nebuvo nustatyta kaltinamųjų atsakomybę lengvinančių aplinkybių, tačiau sunkinančia pripažinta tai, kad visi keturi kaltinamieji padarė veikdami bendrininkų grupėje.

Penktadienį paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – jį per 20 dienų dar bus galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Teisme budėjo ginkluoti policijos pareigūnai

Nors teisėjų kolegija nuosprendį planavo skelbti 13 val., jau gerokai prieš posėdį prie teismo rinkosi iš pirmų lūpų verdiktą norintys sužinoti smalsuoliai. „Tiek Lietuvoje nusikaltėlių, o teisia tik mūsų partiją“, - likus valandai iki teismo posėdžio pradžios piktinosi viena moteris.

Palaikyti viešąją tvarką vidurdienį į teismą atvyko sostinės policijos pareigūnai, kurie budėjo ne tik teismo patalpose ir Didžiojoje salėje (čia bus skelbiamas nuosprendis), bet ir teismo prieigose.

Likus pusvalandžiui iki teismo posėdžio pradžios teismo koridorius buvo sausakimšas – čia buvo ne tik DP vadovus palaikyti norintys paprasti partijos nariai, bet ir kai kurie Seimo nariai. Išklausyti nuosprendžio atvyko ir į Seimą nepatekę Jonas ir Živilė Pinskai.

Teismo darbuotojai susirinkusius įspėjo, kad nuosprendžio metu bus draudžiama filmuoti, fotografuoti ar daryti įrašus. „Prašome laikytis tvarkos“, – į susirinkusiuosius kreipėsi ji.

Į teismo salę atėjusius Darbo partijos lyderius žiūrovai pasitiko ovacijomis. Iš pradžių plojimais pasitiktas V. Gapšys, o V. Uspaskichą susirinkusieji sutiko plodami atsistoję. Teismo salėje susirinko kone visas Darbo partijos elitas: Seimo nariai, ministrai, Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus su žmona ir kiti šios politinės jėgos veikėjai.

Vienas Darbo partijos šalininkas dar prieš posėdį pradėjo šūkauti apie bylos politizavimą, esą nekaltų žmonių teisimą ir t.t. Vyriškį policijos pareigūnai čia pat nuramino. Iš teismo salės jis nebuvo išvesdintas.

Prie teismo pastato piketavo du nacionalistai, kurie rankose laiko plakatus: „ Ar teisėsauga pagaliau atlaikys „Uspas-leibor“ partijos spaudimą?“ ir „Už kiek Judo sidabrinių parsidavėte, tūpi „lietuviai“, ir kaip ateityje pažiūrėsite savo anūkams į akis?“.

Likus 20 min. iki posėdžio pradžios Didžiojoje teismo salėje jau nebuvo laisvų vietų, todėl „darbiečiai“ glaudėsi kas kur galėjo. Advokatai sakė, kad tokio žmonių anplūdžio teisme nėra buvę net per baisiausiais nusikaltimais kaltintų nusikalstamų grupuočių bylų nagrinėjimus.

Išklausyti nuosprendžio atvyko tik prokurorė Nijolė Frolova, nors kaltinimus DP palaikė ir prokuroras Saulius Verseckas.

Ką siūlė prokuroras

Už dvigubos buhalterinės apskaitos organizavimą, sukčiavimą ir kitus nusikaltimus V. Uspaskichui prokuroras siūlė skirti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Penkerius metus kalėti prokuroras siūlo Seimo narei Vitalijai Vonžutaitei.

Seimo vicepirmininką Vytautą Gapšį siūlė įkalinti porai metų.

Buvusią partijos iždininkę Mariną Liutkevičienę, kuri ikiteisminio tyrimo metu atskleidė kai kurias „juodosios buhalterijos“ vedimo aplinkybes, prokuroras siūlo bausti vienerių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras S. Verseckas teisme teigė, jog baudžiamojoje byloje surinkta pakankamai įrodymų, kad apgaulinga apskaita DP vesta tuometinio jo pirmininko nurodymu.

Prokurorai teismui taip pat siūlė konfiskuoti daugiau nei 25 mln. Lt bei skirti 1 mln. 250 tūkst. Lt baudą, gali tekti padengti maždaug 3,8 mln. Lt ieškinį Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir „Sodrai".

DP prokurorai kaltino 2004-2006 m. neapskaičius daugiau nei 24 mln. Lt pajamų ir 23 mln. Lt išlaidų.

Baudžiamąją bylą teismui prokurorai perdavė 2008-ųjų balandžio 14-ąją, pirmasis posėdis įvyko tų pačių metų birželio 18-ąją. Bylos nagrinėjimas ilgą laiką strigo, nes neatvykdavo liudytojai, kaltinamieji ir jų advokatai teismui pateikdavo įvairiausių prašymų, ne kartą bandė nušalinti teisėjus. Be to, byla buvo stabdoma dėl įvairių rinkimų – teismui reikėjo gauti leidimą kaltinamuosius patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

DP bylai buvo suteiktas prioritetinio proceso statusas, į ją taip pat buvo paskirtas papildomas teisėjas.