Rimtos permainos sumanytos Europos socialinio fondo agentūroje (ESFA). Ši įstaiga administruoja milijardines Europos Sąjungos (ES) lėšas. 2007-2013 m. laikotarpiu ESFA buvo atsakinga už įspūdingą sumą, gerokai viršijančią 3 mlrd. Lt. Tikėtina, kad 2014-2020 m. paramos laikotarpiu ši suma bus dar didesnė.

Valdyboje dominuoja „darbiečiai“

ESFA valdyba, pasikeitus valdžiai, buvo mikliai performuota. Šiuo metu joje dominuoja „darbiečių“ atstovai: 4 iš 6 valdybos narių priklauso Darbo partijai, juos skyrė socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministrai – Algimanta Pabedinskienė bei Dainius Pavalkis.

Valdybai vadovauja Andrius Stankevičius – D. Pavalkio patarėjas. Švietimo ir mokslo ministro komandai taip pat atstovauja viceministrė Genoveita Krasauskienė. A. Pabedinskienės į valdybą deleguotas socialinės apsaugos ir darbo viceministras Aivaras Tušas bei ministrės patarėja Danguolė Juozapavičienė.

Koalicijos partneriams – socdemams ir „tvarkiečiams“ – tenka tik po vieną kėdę ESFA valdyboje. Po vieną žmogų deleguoja Finansų bei Vidaus reikalų ministerijos.

Pagal įstatus, ESFA valdybai pakaitomis vadovauja Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai.

Kuria naujas pareigas ir keičia valdymą

Pasikeitusi ESFA valdyba suskubo kibti į darbus. Šiuo metu siekiama perbraižyti agentūros struktūrą, įvedant naujas pareigybes, tarp jų – direktoriaus pavaduotojo bei direktoriaus patarėjo.

Tai DELFI patvirtino ESFA valdybos pirmininkas A. Stankevičius.

„Kai kurios (pareigybės – DELFI) yra naikinamos, o kai kurios – steigiamos. Ne tai, kad naujai steigiamos, bet yra daroma tam tikra pertvarka. Naikinami keturi (etatai – DELFI) ir steigiami trys“, - kalbėjo švietimo ir mokslo ministro patarėjas.

Pasak jo, kandidatų į naujas pareigas kol kas nėra. Jeigu jos bus sukurtos, ESFA direktoriaus pavaduotojo ir patarėjo žadama ieškoti skelbiant konkursus.

Be to, siekiama perrašyti ESFA įstatus ir nustatyti, kad kone visus sprendimus agentūra priimti gali tik su valdybos, kurioje dominuoja „darbiečiai“, palaiminimu. Toks sprendimas, anot A. Stankevičiaus, reikalingas siekiant sustiprinti ESFA kontrolę.

„Norisi didesnės kontrolės. Tokia buvo steigėjų (ŠMM ir SADM – DELFI) valia. Vis dėlto šita įstaiga yra speficinis subjektas. Ir gana svarbus. Norima didesnės kontrolės. Ir kad būtų didesnis aiškumas“, - sakė ESFA valdybos pirmininkas.

D. Pavalkio patarėjo teigimu, ESFA taip pat numatoma karpyti etatus – skaičiuojama, kad artimiausiu metu agentūrai turėtų pakakti mažesnio darbo rankų skaičiaus. Anot pašnekovo, taip pavyks sutaupyti nemažai lėšų, kiek tiksliai – dar skaičiuojama.

„Bandoma optimizuoti. Yra ruošiamasi kitam valdymo periodui. Siekiant išvengti funkcijų dubliavimosi, - sakė A. Stankevičius. - Dabar kaip tik vyksta darbas, žiūrima, kiek sutarčių baigiasi, koks darbo intensyvumas ir krūvis bus to, kol Lietuvą pasieks europinės lėšos. (...) Sutaupymas būtų. Dabar kaip tik tikslinami skaičiai. Nes reikia įvertinti, kiek buvo išmokėta pagal darbo užmokestį ir kokie priedai buvo.“

„Sodros“ duomenimis, ESFA šiuo metu dirba 262 žmonės. Anot A. Stankevičiaus, kelios dešimtys dirba pagal terminuotas sutartis – šiuo metu svarstoma, kiek iš šių sutarčių nutraukti.

„Terminuoti etatai buvo praėjusios kadencijos valdybos įsteigti. Padidėjo tuo metu administruojamų projektų skaičius ir iškilo poreikis tam tikrų pareigybių. Bet šiai dienai žiūrime, valdybos nariai dirba, identifikuojama situacija, prognozuojama, kiek mažės tų projektų“, - aiškino „darbietis“.

Finansų ministerija: gali iškilti grėsmė ES pinigams

Jis patvirtino, kad tiek jis pats, tiek kiti ŠMM ir SADM deleguoti ESFA valdybos nariai priklauso Darbo partijai. Tiesa, vienybės ESFA valdyboje nėra.

„Įstatų projektams Vidaus reikalų ministerija, kiek pamenu, pritarė“, - sakė A. Stankevičius, pridurdamas, jog Finansų ministerija permainoms „nelabai pritarė ir išsakė tam tikrą neigiamą poziciją“.

Finansų ministerija DELFI patvirtino nelinkusi pritarti ESFA pertvarkai. Esą agentūros valdymo principus sumaniusi valdybos dauguma nesiteikė paaiškinti, kam visa tai reikalinga.

„Prieš atliekant bet kokią bet kurios ES struktūrinę paramą administruojančios institucijos pertvarką, Finansų ministerija, kaip vadovaujančioji institucija, turi būti užtikrinta, kad tai neigiamai nepaveiks jos atsakomybe pavestų vykdyti funkcijų įgyvendinimo. Šiuo atveju informacija dėl pertvarkos įtakos Finansų ministerijos atsakomybe vykdomoms tarpinės institucijos funkcijoms nebuvo pateikta, taip pat nebuvo įvardintos konkrečios pertvarkos būtinumo priežastys“, - teigiama DELFI pateiktame Finansų ministerijos komentare.

Socdemo Rimanto Šadžiaus vadovaujamos ministerijos nuomone, jei pertvarka bus vykdoma ydingai, blogiausias scenarijus – ESFA administruojamų ES lėšų įšaldymas.

„Neįsitikinus siūlymų pagrįstumu ir atlikus pertvarką, gali kilti rizika neužtikrinti tinkamo ES struktūrinės paramos administravimo sistemos veikimo ir dėl to gali būti neigiamų pasekmių ES fondų lėšų panaudojimui. Kadangi pagal ES reglamentų reikalavimus, jei neužtikrinama, kad sistema veikia pagal ES reikalavimus ir efektyviai, Europos Komisija gali sustabdyti mokėjimus Lietuvai“, - dėstoma ministerijos komentare.

Ginčas dėl ESFA ateities jau peržengė keturių ministerijų ribas: milijardines ES lėšas organizuojančios institucijos klausimas sprendžiamas ir Vyriausybės lygmenyje.

„Apie siūlomą atlikti pertvarką Finansų ministerija jau raštu informavo Vyriausybę. Kadangi Finansų ministerija, vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais ES struktūrinės paramos administravimą, yra įgaliota nustatyti ES struktūrinę paramą administruojančioms institucijoms pavestų vykdyti funkcijų reikalavimus ir atlikti šių funkcijų atlikimo priežiūrą ir kontrolę. Todėl, kaip jau minėta, Finansų ministerija turi įsitikinti, kad siūloma ESFA pertvarka neturės neigiamos įtakos ESFA pavestų funkcijų priskyrimui ir atlikimui. Vyriausybė pavedė institucijoms pateikti siūlomos pertvarkos pagrindimą“, - aiškina Finansų ministerija.

ESFA valdybos narių partiškumą Finansų ministerija komentuoja diplomatiškai: „Mūsų nuomone, ESFA valdyba, kaip ir bet kokia valdyba, turi būti sudaroma vadovaujantis kompetencijos pagrindu“.

A. Kubilius: „darbiečiai“ jau pasižymėjo ES lėšų panaudojimu

Konservatorių lyderis, ekspremjeras Andrius Kubilius DELFI teigė esąs nustebintas tokių permainų ESFA valdyme. Politiko nuomone, „darbiečiams“ neturėtų būti leidžiama taip stipriai užvaldyti ES lėšų skirstymą.

„Tai yra dideli pinigai. Ir kai valdyba pasidaro tokia „partizuota“, ir ypač tokios partijos, kuri ir anksčiau yra pasižymėjusi nelabai skaidria finansine veikla, iš tikrųjų kyla didelės abejonės. Ar nebus grįžtama prie tos praktikos, kada europinės lėšos yra skirstomos remiantis vienu principu: kad iš to partija turi gauti kažkokiu būdu grąžos“, - kalbėjo A. Kubilius, primindamas, jog Darbo partijos juodojoje buhalterijoje figūravo ne vienos ES paramą gavusios įmonės pavadinimas.

Ekspremjero teigimu, tokie valdymo pokyčiai – sunkiai suvokiami. „Kažkas neįtikėtino. Mūsų Vyriausybėje tokiu principu fondų valdybų niekas nesudarinėjo“, - sakė A. Kubilius.

Pašnekovas teigė nenustebsiąs, jei „darbiečiai“ imsis klibinti ESFA vadovo Povilo Česonio kėdę – taip, kaip B. Vėsaitės vadovavimo Ūkio ministerijai metu posto neteko „Verslios Lietuvos“ vadovas Paulius Lukauskas.

„Visko gali būti“, - teigė konservatorių lyderis.

Tuo tarpu ESFA valdybos pirmininkas A. Stankevičius nesutinka su kritika.

„Mes dirbame savo darbą. Esame savo srities specialistai. Ir čia protegavimu aš neužsiimu“, - teigė „darbietis“.

Pasak jo, pasitikėjimo ESFA vadovu P. Česoniu klausimas kol kas nėra keliamas.

„Iki to dar nebuvo prieita. Paprasčiausiai vyksta darbas. Kaip ir minėjau, siekiame didesnio veiklos efektyvumo“, - reziumavo A. Stankevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (921)