„Mes kalbame apie vairuotojus, mokytojus ir tuos, kurie dirba stresinėse situacijose ir jų darbo sąlygos neleidžia jiems sulaukti pensinio amžiaus darbo vietoje. Pavyzdžiui, turbūt nė vienas lakūnas nesulaukia pensijos savo darbo vietoje ir yra nemažai jų, išmestų į gatvę. Tuo metu vairuotojų sveikatą tikrina šeimos gydytojai, kurių šie prisiprašo parašyti, kad sveikata gera ir gauna pažymą, kad yra sveikas. Problema yra labai aštri ir turi būti kažkaip sprendžiama“, – DELFI sakė profesinės sąjungos „Solidarumo“ teisininkas Petras Grėbliauskas.

Pensijos ankstinimas kai kurioms profesijoms buvo svarstomas Trišalės tarybos Darbuotojų saugos ir sveikatos komisijoje, diskusijas dar ketinama pratęsti gruodžio viduryje.

Tačiau jau dabar profsąjungos supranta, kad greičiausiai į šiuos pageidavimus atsižvelgta nebus ir siūlo kompromisą – turint tam tikrą stažą atskirų profesijų atstovus perkelti į kitas pareigas toje pačioje įmonėje.

„Yra mažai prognozių, kad sutrumpins jiems pensinį amžių, bet galbūt bus taip, kad šie žmonės sulaukę tam tikro amžiaus nebeprivalės dirbti to darbo, tačiau turės būti perkeltas į kitą darbą su tokio paties atlyginimo garantija. Pavyzdžiui, mokytojas arba vairuotojas, turintis tam tikrą stažą, sulaukęs 50 metų turėtų būti perkeltas į kitą darbo vietą arba būtų išleidžiamas į išankstinę pensiją“, – kalbėjo P. Grėbliauskas.

Kolegai pritaria ir „Vilniaus troleibusų“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Danuta Iljina, manantis, kad visuomeninio transporto vairuotojus į pensiją reikėtų išleisti nuo 55 metų, o turint 25 metų vairavimo stažą reikėtų darbuotoją perkelti į kitą poziciją toje pačioje bendrovėje.

„Mano surinkti duomenys rodo, kad pas mus iš esmės sveikų darbuotojų nėra ir susirgimai nepagydomi, daugiau nei trečdalis serga judamojo aparato ligomis. Vairuotojų sveikatai kenkia nuolatinė vibracija, kratymas. Aš su pavydu klausiausi kaip mano kolegė iš Italijos pasakojo, kad jie pritaiko ergonomines sėdynes vyrams ir moterims, pažiūrėkite, kokius troleibusus vairuoja mūsų vairuotojai“, – kalbėjo ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakyme DELFI tvirtinama, kad šiuo metu kaip tik svarstoma
socialinio draudimo pensijų sistemos pertvarkos koncepcija, kurioje numatoma sukurti ir profesinių pensijų sistemą. Profesinės pensijos priklausytų nuo darbdavio sumokamų mokesčių specialiam draudimui ir jos išmokėjimo laikas būtų sutartinis dalykas.

„Tokiu būdu profesijų, kurių atstovai dėl objektyvių priežasčių negali dirbti iki nustatyto senatvės pensijos amžiaus, senatvės pensijos amžiaus mažinimo klausimas turėtų būti sprendžiamas įgyvendinant šią koncepciją ir rengiant atitinkamus teisės aktus“, – rašoma atsakyme.

DELFI primena, kad Vyriausybė yra pateikusi siūlymą palaipsniui vėlinti pensinį amžių, kad galiausiai žmonės į pensiją išeitų 65-erių. Tačiau klausimo svarstymas strigo Seime ir prie jo grįžti ketinama pavasarį.

Šiuo metu moterys Lietuvoje į pensiją išeina 60 metų, o vyrai – 62,5 metų.