Prokuratūros vadovo pareigas laikinai einantis Darius Raulušaitis antradienį pasirašė įsakymą, kuriuo buvusį savo viršininką D,Valį paskyrė prokuroru Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente.

Dienraščiui „Lietuvos rytas“ D. Raulušaitis taip pat patvirtino, kad D. Valys išėjo atostogų, kurios truks net aštuonis mėnesius, nes esą per visą kadenciją D.Valys visiškai neatostogavo. Anot laikinojo prokuratūros vadovo, prokurorai atostogauti eina pagal sudarytą grafiką, o D. Valys, būdamas institucijos vadovas, pats sprendė, kada jam eiti poilsiauti ir ar iš viso eiti: „Matyt, tarnyba buvo įtempta ir nebuvo galimybių“.

Pasak dienraščio, D. Valiui prokuratūroje patikėtas darbas, kuriam nereikia prokuroro kvalifikacijos. Bet D. Raulušaitis vakar „Lietuvos rytui" aiškino neturėjęs kitokio pasirinkimo, nes šias pareigas pasirinko pats D. Valys, nors laisvų vietų buvo ir kituose departamentuose. Įstatymas numato, kad buvęs generalinis prokuroras gali būti paskirtas į bet kokias laisvas pareigas prokuratūroje.

Pasak „Lietuvos ryto“, naujose pareigose D. Valys registruos į Generalinę prokuratūrą atkeliaujančius įvairius slaptus dokumentus, bet D. Raulušaitis apie jas sakė, kad „šis darbas nėra sekretorės, o prokuroro, nes viena jo funkcijų - kontroliuoti kriminalinės žvalgybos subjektus, rengti teikimus, juos sankcionuoti“.

Generalinio prokuroro kadenciją D. Valys baigė pirmadienį. Parlamentas balsavo dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlyto naujojo generalinio prokuroro -Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio - ir kandidatūrą atmetė. Prezidentė po balsavimo pareiškė, kad „generalinio prokuroro skyrimas nusikelia neribotam laikui“.

Pagal Konstituciją, prezidentas generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Seimo pritarimu.