Užgaulaus turinio laišką LGL žmogaus teisių politikos koordinatorius Tomas Vytautas Raskevičius oficialioje organizacijos pašto dėžutėje išvydo antradienio rytą. Mintimis apie „iškrypėliškas šlykštynes“ bei „pedikus“ P. Uleckas pasidalijo atsakydamas į LGL siųstą naujienlaiškį.

„Pozicija akivaizdžiai tendencinga, jis galvoja taip, kaip rašo. (…) Kiekvienas žmogus turi teisę į asmeninę nuomonę, bet bent jau ją reikėtų reikšti pagarbiai, be kalėjime įprastos leksikos“, – dėstė T. V. Raskevičius.

Jį nustebino, kad tokią leksiką naudoja liberalas, mat oficialiai Liberalų sąjūdis demonstruoja palankumą LGBT asmenimis. Į gautą laišką LGL nusprendė reaguoti viešumu: jį paviešino feisbuke.

Panašu, kad ilgus metus Lietuvos krikščionių demokratų partijai priklausęs, vėliau liberalcentristas, o nuo 2009 m. pas liberalus perbėgęs P. Uleckas nevengia pabrėžti nesąs gėjus. Kai jį kolegos liberalai feisbuke pakvietė pamėgti puslapį „Liberalai už LGBT teises“, jo reakcija buvo tokia: „Nesiuntinėkit šito šūdo man. Aš ne komunistas, ir ne pedikas, ir ne žaliasis“.

P. Uleckas: nelįskit į mano kelnes

„Tai mano laiškas, o ką? Aš sakau, kad mane įžeidžia tokie laiškai, kuriuos man kažkas siuntinėja ir kokių aš neprašau, nenoriu ir man jų nereikia“, – laiško autorystę kalbėdamas su DELFI pripažino P. Uleckas.

„Koks jūsų reikalas, ką aš ir kur palaikau? Jo jūs kišatės, lendat į mano kelnes ar po mano sijonu lendant“, – priminus, kad liberalai prieš rinkimus deklaravo paramą homoseksualų partnerystei, reagavo P. Uleckas.

P. Uleckas sakė nenorintis gauti LGL siunčiamų laiškų. „Jei man taip atrodo, ar neturiu teisės nuomonės turėti?“, – retoriškai klausė Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje. Pasak P. Ulecko, tai privatus laiškas ir asmeniniais žmonių reikalais nereikėtų domėtis. „Jei man kažkas šlykštu, sakau, kad man šlykštu, negražu, nepatinka, o jei man kažkas gražus, tai čia man kvepia, gražu patinka. Kas čia blogo“, – karščiavosi politikas.

Politikas taip pat piktinosi, kad iš žurnalisto sulaukia „asmeninių klausimų“. P. Uleckas siūlė liberalų nemaišyti su komunistais: esą laikai kiti ir Liberalų sąjūdyje vyrauja nuomonių įvairovė.

„Jei tas būtų tik vieną kartą ar du kartus, tai gali, taip sakant, nuryt, kaip jūs sakote, būti korektiškas ir mandagus, bet kai tau siunčia ir siunčia, kiša ir kiša, kiša ir kiša...“, – stebėjosi P. Uleckas, priminęs, kad su gėjais neturi nieko bendra – yra „normalus žmogus“, turi vaikų.

D. Kuodytė: kiekviena partija turi po gražulį“

„Žinote, kartais pradedu galvoti, kad visos partijos turi po gražulį. Tai visiškai neatspindi mūsų partijos pozicijos, apgailėtina, kad taip yra. Kalbėsiu su vadovybe, ar taip gali elgtis ir kalbėti partijai atstovaujantis žmogus“, – DELFI sakė Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė.

Dalia Kuodytė
Pasak D. Kuodytės, liberalų partijos laikysena ir programa LGBT žmonių atžvilgiu aiški ir P. Ulecko pareiškimai akivaizdžiai kertasi su šia pozicija. Politikės manymu, tai ne tik pasaulėžiūros, bet ir kultūros klausimas.

E. Masiulis: tai sveiku protu nesuvokiama

Feisbuke pradėjus sklisti pasipiktinimo bangai, į partiečio pasisakymus sureagavo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

„Tiek pats „laiškas“ (jei galima jį pavadinti tokiu), tiek vėlesni pasisakymai žiniasklaidoje yra netoleruoti ir sveiku protu nesuvokiami. Žinau, kad partijos Etikos komisija gavo kreipimąsi ir turės svarstyti tokį elgesį“, – paskelbė E. Masiulis.

Pasak E. Masiulio, liberalai buvo, yra ir bus už toleranciją, prieš homofobiją. Jis sakė apgailestaujantis už tai, kas nutiko.

Partijos pirmininko pavaduotojas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius pareiškė pritariantis E. Masiulio nuomonei.

DELFI primena, kad pastaruoju metu Liberalų sąjūdis turi aiškintis dėl partijos ar frakcijos narių veiksmų. Liberalų sąjūdžio sąskrydyje tauragiškiai apkaltinti besilinksminę spardydami palapines, tuo metu liberalų frakcijoje dirbantis Vilniaus miesto tarybos nario Markas Adamas Haroldas po keiksmažodžių feisbuke pašalintas iš frakcijos.

Liūdnai baigėsi ir homoseksualumą su pedofilija sulyginusiam kūrėjui Mario Basanovui, užsienyje geriau žinomam „Ten Walls“ slapyvardžiu. Po šio pasisakymo M. Basanovo pasirodymus ėmė atšaukinėti tarptautiniai festivaliai, kūrėjas sulaukė didžiulės kritikos bangos. Incidentu susidomėjo Vakarų žiniasklaida.