„Kainytės tikrai nedidelės“, – internete siūlydama pagalbą garantavo savo namuose šventines šukuosenas, manikiūrą ir makiažą daranti vilnietė Milda.

Kaip DELFI akcentavo pati mokyklinio amžiaus dukrą auginanti Milda, suteikti vaikams visa, ką gali geriausio – ne išsigalvojimai, o būtinybė.

vaikai, vestuvės, iškilmės, berniukas,mergaitė, kostiumas, balionai
„Iki šiol dukra atsimena, kaip per išleistuves į dangų leidome balionus su norais, paskui į teatrą važiavome atviru autobusu ir visas miestas į mus žiūrėjo. Estrados žvaigždžių koncerte vaikai įsišėlo taip, kad patys sulipo į sceną dainuoti. O paskui dar važiavome namo persirengti ir į kaimo turizmo sodybą, kur stalai buvo nukloti valgiais ir gėrimais“, – pasidžiaugė vilnietė.

Dėl tų išleistuvių tėvai pasidalijo į dvi stovyklas. Vieni sakė, kad vaikams tokių prašmatnybių nereikia. Tačiau Mildai toks požiūris nesuprantamas: „Aš dirbu negailėdama jėgų, viena auginu dukrą, tačiau nemanau, kad nubiednėsiu, jei vaiko šventei 150 eurų skirsiu“.

Baisiau natūralistai sulipusiais plaukais

Mamas, kurios pas ją ateina pasigražinti, ji drąsina atsivesti ir savo dukras, nes „mergaitės nuo pat mažumės turėtų pradėti mokytis rūpintis savo išvaizda: oda, plaukais, nagais, juolab, dabar priemonių yra visokių“.

Kaip paprastai, prieš darželinukų ir pradinukų išleistuves, klientų padaugėja.

„Jei atvirai, man gaila dėl ekologijos pamišusių natūralistų vaikų. Tėvai sulipusiais plaukais vaikšto ir vaikais nesirūpina, neva, grožis dar ne viskas. Aš ir nesakau, kad viskas, tačiau juk ne akmens amžius“, – piktinosi DELFI pašnekovė, kaip tik išleidusi klientę, nesutariančią su kitais vaiko grupės tėvais.

„Mūsų išleistuvėse nieko įmantraus nebus. Tėveliai nesutiko skirti lėšų pramogoms. Net helio balionams nesutiko skirti pinigėlių, ką ir kalbėti apie skirtingų spalvų mantijas mergaitėms ir berniukams. Kiekviena šeima darželiui nupirks po didelę spalvotą knygą. Jokių dovanų auklėtojoms, tik gėlių. Žodžiu, bus nykuma“, - nusiminusi mama.

Save ir dukrą ji išleistuvėms buvo užsirašiusi į grožio saloną šukuosenoms ir manikiūrui, bet dabar nebežino, ar iš viso „į tokią atsiprašant šventę“ eis.

Grožio procedūros – ir trimetėms

Dabar panašios temos – ant bangos. Kaip ir forumai „Koks makiažas tinka 11-14 metų mergaitei?“ Nuomonės teikia vilties, kad tuštybei pasiduoda nedaugelis. Populiariausias atsakymas – vaikams iš viso netinka dažytis.

„Pamačiusi temą sutrikau. Jėtute. Ar televizija, ar bulvaras, ar tėvai kalti, kad tokie norai kyla..? Jei nori po 10-ties metų atrodyti kaip subinveidė – dažykis, bet nuoširdžiai nepatariu. Užtenka permatomo blizgesio, o apsišpaklint visada spėsi“, – rašiusiųjų nuomones apibendrino vardu neprisistačiusi internautė.

Nagų specialistė Kristina DELFI patvirtino, jog grožio procedūros atliekamos ir trejų metų mergaitėms, tačiau tai nebūtinai perlenkta lazda.

„Tarp mano klienčių labai daug jaunų mamų, kurios neturi kur dėti savo vaikučių ir dažniausiai su dukrytėmis ateina pas mane. 3-8 metų mergaitės stebi savo mamas, kaip jos elgiasi, ką daro, viskuo domisi. Mato, kad mamytėms lakuoju nagus, tad išrenka laką, o įsidrąsinę paprašo, kad joms nulakuočiau“, – pasakojo Renata.

Mažiausioms klientėms ji net turi nupirkusi vaikiškų lipdukų, kurie klijuojami ant nagų. „Priklijuoju joms ant nagučių arba ką nors nupiešiu pati. Taip būna gana dažnai. Mergaitės lieka patenkintos, o mamoms taip pat gerai, ypač jei eidamos pas mene neturi kur palikti dukryčių“, – sakė nagų specialistė.

Atpratina nuo įpročio kramtyti nagus

Kaip pastebi Renata, lakuotų nagučių norinčioms mergaitėms mamos pažada išpildyti šį norą su sąlyga, kad negrauš nagų. „Atveda vaikus pas manikiūrininkę ir parodo, kaip reikia rūpintis nagučiais. Mergaitėms tai labai naudinga“, – neabejoja Renata.

Pasak grožio specialistės, profesionalus makiažas vaikams taip pat atliekamas, ypač šokantiems pramoginius šokius: „Tikrai taip, ateina klientės ir prašo makiažą paderinti prie pasirodymo drabužių, specialiai padažyti, nors vaikui tik 7 metai”.

Sakoma, dėl skonio nepasiginčysi. Tačiau požiūris į išvaizdą ir šventes kelia įtampą tarp tėvų, kai reikia priimti bendrą sprendimą. Sunkiausia to išvengti per išleistuves – iš darželio, pradinės mokyklos, gimnazijos.

Limuzinas – vaikų šventės „vinis“ ar atgyvena?

Vieni už atžalos šventę pasiruošę mokėti šimtus eurų, kitiems limuzinų nuoma, vienodų suknelių ar mantijų siuvimas, fejerverkai bei brangios dovanos – tuštybė ir pinigų švaistymas.

Kaip rašė DELFI, viena „išleistuvių isterijos” išvarginta vilniečių šeima savo atžalą net atsiėmė iš darželio. „Nenorime ir nebegalime finansuoti absurdiškų grupės vaikų tėvų iniciatyvų: limuzinų, vienodų drabužių, brangių dovanų”, – sakė radikalų sprendimą priėmusi mama.

Jos nuomone, iš darželinukų išleistuvių nereikia daryti „pompos”, nes vaikus gali pradžiuginti ir paprasti dalykai. „Kuo juos vėliau stebinsime, jei jau darželyje samdysim limuzinus ir siųsime karalaičių suknias? Kokio drabužio tada reikės Pirmai Komunijai ar išleistuvėms iš mokyklos? Dabar gi jau ir baigusiems pradinę mokyklą rengiamos išleistuvės”, – baisėjosi mama.

Kitiems tėvams pasistengti dėl savo vaikų, kad jie visa gyvenimą atsimintų išleistuves iš darželio – natūralu.

„Išleistuvės iš darželio – vieną kartą gyvenime. Kodėl nepasistengti pradžiuginti vaikų, padėkoti ne tik auklėtojoms, bet ir kitiems darbuotojams, kurie, gaudami nedideles algas, tiek metų rūpinosi mūsų mažaisiais. Iš viso laimė, kad tą darželį gavome, kiek pinigų sutaupėme nesamdydami auklės. Tai jei po 150 eurų susimesim, nenubiednėsim”, – sakė kita mama.

Gyvi balandžiai – gražu, bet brangoka

Susikirtus tėvų interesams dažniausiai šventė rengiama pagal tai, kiek pinigų jai gali skirti kukliausiai gyvenantys.

„Jei žmogus pasako, kad nedalyvaus išleistuvėse, nes jam per brangu, atsisakome daugiau kainuojančių pramogų. Pavyzdžiui, buvome sumanę pasivažinėjimą atviru autobusu po Vilnių, šventę Vilniaus universiteto Kairėnų botanikos parke, bet atsisakėme”, – pasakojo kita DELFI pašnekovė.

Tradicija tapo su darželiu ar mokykla atsisveikinti prie balionų pririšant ir į dangų paleidžiant savo norus. „Gyvi balandžiai gal būtų gražiau, bet brangoka. O ir šiaip, manau, išlaidų užteks”, – svarstė darželinukų išleistuves planuojanti ir kitiems tėvams pasiūlymus elektroniniu paštu siunčianti mama.

Panašu, kad Lietuvos darželiuose įsitvirtino dar viena tradicija – mažuosius rengti mantijomis, panašiai, kaip universiteto baigimo šventėje. Tik jos ne juodos, o berniukų mėlynos, mergaičių raudonos.

Skeptiškai naujovę vertinantys tėvai teigia, jog mantiją reikia užsitarnauti.
„Dėl to, kad mantija turi būti užtarnauta tai sutinku, bet manau, kad vaikas baigdamas darželį ją tikrai užsitarnauja: daugelis darželyje išmoksta tiek jų gyvenimui svarbių dalykų, kad joks universitetas negali tiek duoti”, – argumentavo kita mama.

O ką apie visa tai manote jūs?