Šią žinią DELFI patvirtino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyr. specialistė Andromeda Grauslienė.

Festivalio organizatoriai nuo komentarų kol kas susilaiko. Kalbėti apie įvykį jie aiškino negalintys dėl vykstančio ikiteisminio tyrimo.

Mirtis – mįslinga

„Rugpjūčio 20 d. apie 12 val. Rietavo sav., Lopaičių k. rastas 1993 m. gimusio Vilniaus miesto Žirmūnų g. gyvenusio jaunuolio kūnas. Kūną aptiko pro šalį važiavęs asmuo, pareigūnams atvykus, jis gulėjo ant kelio. Atliekant apžiūrą rasta ir paimta įvairių narkotinių medžiagų“, – teigė A. Grauslienė.

Tačiau remiantis papildomai pareigūnų pateikta informacija, kurios atskleisti negalime dėl Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso, nurodančio, kad negalima atskleisti savižudybės būdo, narkotikai greičiausiai nebuvo vaikino mirties priežastis.

Nepaisant to, pastarųjų rasta ne tik žuvusio vaikino kišenėse, bet ir jį supusioje aplinkoje.

„Kitą dieną, vykdant papildomus paieškos veiksmus, miške, netoli automobilių stovėjimo aikštelės, po lapais buvo rasta nesupakuota augalinės kilmės galimai narkotinė medžiaga, ją aptiko Kinologijos skyriaus specialistas su apmokytu šunimi“, – aiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė.

Neatmetama nelaimingos meilės versija

Jos teigimu, ar vaikinas į festivalį atvyko vienas, ar su draugais kol kas dar tiriama. Kartu tiriamos ir galimos vaikino žūties aplinkybės, priežastys.

„Neatmetama ir nelaimingos meilės versija – tokias išvadas leidžia daryti rastas jaunuolio telefonas ir jame buvusi informacija“, – sakė A. Grauslienė.

Policijos duomenimis, 2016 m. liepos 21 d. poilsiavietę rekreaciniam naudojimui su oficialiai išrašyta sąskaita faktūra iš VĮ Rietavo miškų urėdijos 2 paroms išsinuomojo 1991 m. gimęs pilietis.

„Policijos komisariatuose nuolat vertinama informacija apie jų teritorijose vyksiančius renginius ir, įvertinus riziką, planuojamos atitinkamos priemonės galinčios užkirsti kelią viešosios tvarkos ar įstatymų pažeidimams. Deja, bet narkotinės medžiagos yra vartojamos ne tik dideliuose renginiuose, todėl policija nuolat dirba siekdama užkirsti kelią narkotinių medžiagų platintojams ir gamintojams“, – aiškino A. Grauslienė.

Liūdesys – ir taip festivalio dalyvių

Bent dalis festivalio dalyvių, panašu, taip pat neliko abejingi šiai istorijai. Renginio reklaminėje paskyroje feisbuke jie ėmė dalintis komentarais.

„Labai liūdna buvo šeštadienio ryte. Žmonės, nedarykite tokių klaidų savo gyvenime. Ypač tokioje vietoje kaip festivalis. Tikiuosi, pačiam festivaliui blogo vardo neužtrauks. Kam reikia, tas supras“, – rašė vienas jo dalyvis.

„Kažkaip mintys apie tą vaikinuką nedavė pasibūti visiškai iki galo atsipalaidavus. Amžiną atilsį“, – užuojauta dalijosi viena internautė.

Mirė perdozavusi kokaino

DELFI primena, kad panaši istorija buvo nutikusi ir praėjusiais metais. Po festivalio „Sūpynės“ pranešta apie dėl stipraus apsinuodijimo narkotinėmis medžiagomis ligoninėje atsidūrusią jo dalyvę. Deja, merginos gyvybės išgelbėti nepavyko. Oficiali jos mirties priežastis – apsinuodijimas kokainu.

Tąkart merginą slaugę medikai aiškino festivalio metu sulaukę dar 4 negaluojančių pacientų. Vienas jų apsinuodijo alkoholiu ir amfetaminu, kiti – alkoholiu. Savo ruožtu Vilniaus greitosios medicinos pagalbos operatyvinių padalinių vadovas Igoris Lukaševas tuomet pasakojo, kad greitoji pagalba į festivalio zoną buvo kviesta 6 kartus.

„Mes nerašome diagnozių, tačiau pagrindinės iškvietimų priežastys – apsinuodijimas, įtariama, alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis. Amžius – nuo 21 iki 25 metų, vyrai ir moterys“, – pasakojo jis.

Dėl užsitęsusio tyrimo „Sūpynių“ festivalio organizatoriams nepavyko gauti leidimų jį surengti šiemet.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277dirba nuo antradienio iki šeštadienio (II-VI)
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366dirba I-VII visą parą
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.

Naujausi duomenys apie darbo laiką ir kita informacija – puslapyje www.klausau.lt