Pasak Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus vyriausiosios prokurorės Stasės Petravičienės, parlamentarų prašymas atmestas, nes tam nerasta "teisinio pagrindo".

Antradienį per spaudos konferenciją Seime kreipimąsi inicijavęs parlamentaras Petras Gražulis pranešė, kad šį sprendimą nuspręsta apskųsti. Esą per tokius paradus gali būti neišvengta socialinių neramumų, viešosios tvarkos pažeidimų, surengus eitynes, Seimo nario teigimu, būtų pažeisti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio įstatymo reikalavimai.

"Europos Sąjungos šalyse, kuriose vyksta tokie paradai, dažnai būna neramumų, riaušių, manau, kad to galime neišvengti ir Lietuvoje. (...) Renginys bus prieinamas ir jaunimui bei vaikams, taigi bus pažeistas naujai įsigaliojęs Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos poveikio įstatymas. Todėl grupė Seimo narių vėl kreipėsi į prokuratūrą, kad būtų ginamas viešasis interesas. Tikimės, kad prokurorai kreipsis į teismą, ir šis gėjų paradas neįvyks", - kalbėjo P. Gražulis.

53 kreipimąsi pasirašę Seimo nariai prašė Generalinės prokuratūros apginti viešąjį interesą ir kreiptis į teismą su prašymu panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovo įsakymus, kuriais išduotas leidimas eitynėms "Už lygybę", primena ELTA.

"Galima teigti, jog pačios eitynės ir jų turinys yra vertinami kaip Lietuvos gėjų lygos, jos narių, taip pat ir kitų eitynių dalyvių seksualinių pažiūrų reklamavimas, seksualumo ir lytinių santykių propagavimas bei teigiamo požiūrio į netradicinę šeimą skleidimas, tokiu būdu pažeidžiant Lietuvos Respublikos nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatas", - sakoma kreipimesi.

Jame pažymima, kad homoseksualių santykių propagavimas prieštarauja daugumos visuomenės narių dorovės supratimui, paniekina vieną pagrindinių jų vertybių - tradicinę šeimą.

"Atsižvelgiant į tai, galima teigti, jog Vilniaus miesto savivaldybės administracija suteikė leidimą viešam homoseksualių santykių demonstravimui, taip pamindama visuomenėje vyraujančią vertybių sistemą", - mano Seimo nariai.

Jų nuomone, eitynių organizavimas kelia rimtą pavojų visuomenės saugumui - yra reali galimybė, net ir imantis specialių apsaugos priemonių, jog eitynės peraugs į riaušes.

"Todėl yra konstatuotina, kad leidimas organizuoti eitynes, niekinančias visuomenės priimtas tradicines vertybes, galimai pažeidžia ir visuomenės saugumo viešąjį interesą", - sako kreipimąsi pasirašę Seimo nariai.