„Šis plebiscitas turi tiek tarptautinę, tiek nacionalinę reikšmę. Tarptautinė reikšmė ta, kad dar kartą buvo patvirtinta, jog Lietuva atkuria savo nepriklausomybę ir įtvirtina tris principus - nepriklausomybės,demokratijos, respublikos, tikrai įspūdingos Lietuvos piliečių daugumos valia. Akcentuočiau vieną dalyką, kad pagal tarptautinę teisę toks plebiscitas nebuvo būtinas, jis turėjo daugiau politinę, o ne tarptautinę teisinę reikšmę, tai buvo kaip akstinas kitoms valstybėms politiškai paremti Lietuvą“, – BNS sakė D.Žalimas.

„Aš tik priminsiu, kad netrukus po dviejų dienų mes sulaukėme pirmo pripažinimo, iš Islandijos pusės, tam turėjo reikšmės, be abejo, ir plebiscitas. Vasario 28 dieną (Lietuvą pripažino) antroji šalis, kuri pasirašė pirmąją tarptautinę sutartį po nepriklausomybės atkūrimo su Lietuva, tai buvo Danija“, – pridūrė teisininkas.

D.Žalimas kalbėdamas apie plebiscito reikšmę pabrėžė ir tai, jog juo buvo užbėgta už akių Maskvos užmačioms išlaikyti respublikas Sovietų Sąjungos sudėtyje – inicijuotas visaliaudinis referendumas dėl sąjungos išsaugojimo.

„Dar vieno aspekto nereikia pamiršti, kad taip buvo užbėgta už akių tam tikroms manipuliacijoms iš Sovietų sąjungos pusės, kuri rengė referendumą dėl Sovietų sąjungos išsaugojimo, kuris turėjo vykti kovo 17 dieną ir kuriame Lietuva nedalyvavo“, – pabrėžė KT pirmininkas.

Nacionalinės teisės prasme, pasak D.Žalimo, plebiscitas buvo svarbus, kad įspūdinga piliečių dauguma patvirtino kertinius konstitucinius ir valstybingumo principus: kad Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė valstybė ir jos valdymo forma – respublika.

1991 metais vasario 9 dieną plebiscite buvo balsuojama, ar Lietuvos valstybė turi būti nepriklausoma demokratinė respublika. Plebiscite prieš 25 metus dalyvavo 2,25 mln. iš 2,6 mln. balso teisę turinčių Lietuvos gyventojų. 90 proc. tuomet pasisakė už laisvą ir nepriklausomą Lietuvą. Nepriklausomybės ir demokratijos principai yra įtvirtinti Lietuvos Konstitucijos pirmajame straipsnyje.

Po šio plebiscito, 1991 metų vasario 11 dieną Islandija pirmoji iš užsienio valstybių oficialiai pripažino Lietuvos nepriklausomybę. 1991 metų vasario 28 dieną Danija oficialiai patvirtino atkurtos nepriklausomos Lietuvos tęstinumą, pripažino šalies Vyriausybę ir nusprendė atkurti diplomatinius santykius su Lietuva.