Seimas ketvirtadienį 69 balsais už, dviem prieš ir 21 parlamentarui susilaikius priėmė tai numatančią Prokuratūros įstatymo pataisą. Už pataisą balsavo visų Seimo frakcijų atstovai išskyrus didžiąją dalį opozicinių konservatorių.

Nauja redakcija numato, kad buvęs generalinis prokuroras ir jo pavaduotojas be egzaminų ir atrankos galės būti paskirti į bet kurias laisvas prokuroro pareigas. Iki šiol darbą baigę GP vadovai galėjo be egzamino ir atrankos būti paskirti ir į bet kurias laisvas teisėjo pareigas.

Generalinis prokuroras Darius Valys ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad ši pataisa tiesiogiai taikoma jam.

„Be abejo, man, nes minėtas straipsnis susijęs būtent su generaliniu prokuroru ir jo pavaduotoju“, - teigė jis.

Pataisą inicijavo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Vitalijus Gailius teigdamas, kad be egzamino į teisėjo pareigas pretenduoti leidžianti nuostata prieštarauja Teismų įstatymo nuostatoms dėl pretendentų atrankos į laisvas teisėjo pareigas.

Aiškinamajame rašte V.Gailius pažymėjo, kad 2004 metais priimtomis Teismų įstatymo pataisomis buvo nustatytos išlygos, kai be egzaminų buvo galima pretenduoti į apylinkės teisėjo pareigas, bet 2006 metais išimtys panaikintos.

D.Valys savo ruožtu sakė, kad prokurorai siekia įteisinti kitokią priėmimo į prokurorus ir teisėjus tvarką.

„Noriu pasakyti, kad mes turime kitą strateginę kryptį. Siekiama vieningo egzamino, kurį laikytų prokurorai, teisėjai ir tarp šių institucijų perėjimas ir rotacija būtų laisvesnė“, - sakė jis