Pareigą parinkti ir siūlyti Seimui kandidatus į VLKK narius turi parlamentinis Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMK). Jo vadovas valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Eugenijus Jovaiša dienraščiui sakė, kad galimus pretendentus į komisiją ŠMK aptars kitą savaitę. Komiteto pirmininkas užsiminė, kad pastaruosius penkerius metus VLKK vadovaujančiai D.Vaišnienei likti šiame poste nebus siūloma.

Kandidatę į komisijos vadoves ŠMK rinksis iš dviejų pretendenčių. Viena jų šiuo metu dirba Lietuvių kalbos institute, kita - Vilniaus universitete.

Tarp kandidatų į komisijos narius kadenciją baigiančios vadovės pavardė bus įrašyta, nes, ŠMK pirmininko žodžiais, vertinamas D.Vaišnienės profesionalumas.

„Dar nebūdamas Seimo narys kritikavau komisijos poziciją, ypač dėl asmenvardžių. VLKK besąlygiškai turi ginti valstybinę kalbą. Tai daryti ją įpareigoja Konstitucija, ir negali būti jokių išlygų. O dabar apie jas vis išgirstame. Nors Konstitucinis Teismas ir gali įpareigoti, bet VLKK yra Seimui atskaitinga institucija ir turi patarti parlamentui, kad valstybinė kalba būtų aukščiau visko“, - aiškino E.Jovaiša.