Dar sausio mėnesį „lindyne“ Briuselį išvadinęs D. Trumpas įsitikinęs, kad buvo teisus. Komentuodamas teroro išpuolius Belgijoje, respublikonas tikino, kad jis jau anksčiau perspėjo apie pasienio kontrolės svarbą.

„Aš apie tai kalbėjau jau senokai. Ir pažiūrėkite į Briuselį – tai buvo nuostabus miestas, nuostabi vieta, kur nebuvo nusikalstamumo. O dabar tai yra miestas-katastrofa. Visiška katastrofa“, – aiškino D. Trumpas.

Musulmonų į JAV neįsileisti raginęs milijardierius darsyk turėjo progą pakartoti savo nuomonę.

„Jungtinėse Valstijose turime būti labai atsargūs ir budrūs, žiūrėti, ką įsileidžiame į šią šalį“, – teigė D. Trumpas. Kiek anksčiau D. Trumpas pareiškė, kad nepaisant to, kas vyksta pasaulyje, Amerikai reikia daugiau dėmesio skirti savo vidaus problemoms, sumažinti JAV dalyvavimą NATO ir mažiau rūpintis tokiomis šalimis kaip Ukraina.

Kandidato į JAV prezidentus nuomone Vašingtonas teikia didelę reikšmę savo dalyvavimui NATO, o bloko sąjungininkai patys nieko nedaro.

"Kodėl Vokietija NATO vardu nesprendžia problemų Ukrainoje? Kodėl šalys, kurios yra arti šios valstybės, nieko nesiima? Kodėl būtent mes turime būti tie, kurie veda pasaulį į naują pasaulinį karą su Rusija?“ – pabrėžė politikas.

Jo nuomone, artimiausiais metais būtina gerokai sumažinti JAV dalyvavimą NATO: „Mes tiesiog negalime sau leisti to daryti. NATO mums labai daug kainuoja. Taip, pasitelkę NATO mes giname Europą, tačiau tam leidžiame didžiulius pinigus.“

„Mano nuomone, šiuo metu gyvename kitokiame pasaulyje, nemanau, kad turėtume atstatinėti valstybes. Akivaizdu, kad tai neveiksminga. Patys turime 19 trln. dolerių skolą. Gyvename burbule, jei jis sprogs, visiems bus labai prastai. Turime atkurti savo šalį“, – pareiškė D. Trumpas interviu leidiniui „The Washington Post“.

Įvertino D. Trumpo komandą: pašvinkusi

Į minėto leidino redakciją atėjęs D. Trumpas taip pat pristatė savo užsienio politikos komandą, kurioje – abejotinos reputacijos veikėjai: Irako karą iš pradžių kritikavusį, vėliau peikusį ir apie V. Putiną palankiai atsiliepiantį JAV senatorių Jeffą Sessioną iš Alabamos valstijos bei padėjėjus – buvusį JAV generolą Keithą Kelloggą, kuris pagarsėjo dėl savo nesėkmingo vaidmens pasibaigus aktyviems koviniams veiksmams Irako karo metu 2003 metais.

Taip pat pristatytas ir B. Obamos administraciją neramumų Ukrainoje sukėlimu kaltinęs Carteris Page'as, kuris, kaip ir anksčiau į D. Trumpo komandą neformaliai įsitraukęs buvęs generolas Michaelas Flynas atvirai pasisako už šiltesnius santykius su Kremliumi.

D. Trumpo komandoje yra ir George'as Papadopulos – energetikos sektoriaus lobistas, krikščionis akademikas Walidas Pharesas – liūdnai pagarsėjęs sąmokslų teorijų mėgėjas bei ragintojas smogti islamui. Į komandą įtrauktas ir Josephas Scmidtas, kuris blokavo tyrimus dėl įtartinos buvusio prezidento George'o W. Busho administracijos veiklos.

„Šie patarėjai yra tokie pat pašvinkę, kaip ir D. Trumpo kepsniai“, – kandžiai D. Trumpui įgėlė „The Daily Beast“, priminęs nesėkmingą „Trumpo kepsnių“ verslo idėją.

D. Trumpo šou ar naujos partijos pradžia?

„Šią komandą turbūt galima būtų įvertinti kaip prisiplakėlių ir oportunistų šutvę, panašią į tą, kuri prisiplakė prie Neringos Venckienės ir „Drąsos kelio“, tik su didesnėmis ambicijomis“, – neatsiliko Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų profesorius Tomas Janeliūnas.

Tuo tarpu Rytų Europos studijų centro analitikas Linas Kojala pabrėžė, kad D. Trumpas iš esmės pakartojo tai, ką visada sakė – užteks mums mokėti už kitų saugumą, tik pirmą kartą tiesiogiai paminėjo NATO, nes iki šiol per visą kampaniją šio raktažodžio nebuvo.

„Kita vertus, šie pareiškimai – tik radikalesnė neseno B. Obamos interviu „The Atlantic“ versija. B. Obama kalbėjo tą patį apie tuos sąjungininkus, kurie viską mėgsta gauti dykai.

Bet jei B. Obama brėžė raudoną liniją ties dabartinėmis NATO išorinėmis sienomis, tai D. Trumpas gali tą ribą, bent jau teoriškai, nubrėžti kažkur šiek tiek arčiau Vakarų Europos – kad ir ką tai reikštų praktikoje“, – pabrėžė L. Kojala, kuris pastaruoju metu atidžiai seka ir aktyviai komentuoja kandidatų į JAV prezidentus veiklą.

Ne mažesnį susidomėjimą kandidatais į JAV prezidentus reiškiantis viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus sakė, kad jo manymu, visas D. Trumpo interviu yra bandymas suburti daugiau rėmėjų – ne tik iš respublikonų, bet net ir demokratų stovyklos. Ir D. Trumpas aiškiai siunčia Amerikoje jau matytus ženklus – užima JAV prieš Antrąjį pasaulį karą itin populiarios izoliacinės, nesikišimo į pasaulinius reikalus politikos terpę.

„Toks požiūris į pasaulį buvo neišsakytas B. Obamos pažadas. Tačiau dėl respublikonų požiūrio ir spaudimo tai įgyvendino tik iš dalies ir ne iki galo.

Tačiau tarp demokratų toks požiūris yra populiarus, o D. Trumpo kampanija remiasi konvencinių susitarimų naikinimu ir žiūrėjimu į elektorato nuostatas. Ir jam nesvarbu, ką galvoja politologai ar kongresmenai. Jis kreipiasi tiesiai“, – pabrėžė M. Katkus.

Tiesa, L. Kojalos manymu, jei D. Trumpą išrinktų prezidentu, institucinė sąranga neleistų jam laidyti tokių pareiškimų. Tuo tarpu, anot M. Katkaus, net jei tokie D. Trumpo pareiškimai tėra šou dalis, toks šou pernelyg ilgai užsitęsė.

„Jis ir toliau elgiasi kaip naujos partijos kūrėjas, kuris bando pervilioti respublikonus, o ne kaip respublikonų kandidatas“, – teigė M. Katkus. Tiesa, viešųjų ryšių specialisto manymu, net ir laimėjęs respublikonų nominaciją D. Trumpas pralaimėtų Hillary Clinton, kuri greičiausiai taps demokratų partijos kandidate. Dėl to panikuojančių respublikonų stovykloje gali grėsti skilimas.