Dėl kai kurių įtariamųjų teismai jau priėmė sprendimus – atleido juos nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Šie asmenys taip pat turėjo sumokėti įmokas į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą.

„Jie buvo atleisti pagal laidavimą, arba kaip asmenys, iki pranešimo apie įtarimus pateikę pareiškimus apie duotą kyšį“, – BNS sakė bylos tyrimą kontroliuojanti Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė Aurelija Gališanskytė.

Tarp asmenų, kurių atžvilgiu tyrimas jau baigtas ir priimti sprendimai – trys savivaldybės darbuotojai. Atleistieji nuo atsakomybės pagal laidavimą laikomi neteistais. Jie nustatytam laikotarpiui perduoti laiduotojams.

Vienam asmeniui buvo pateikti įtarimai dėl dokumentų klastojimo, jis dirbo savivaldybėje.

Keturių iš šešių įtariamųjų veikos buvo susijusios su korupcija. Manoma, kad be šių asmenų įtariamoji D.Štraupaitė nebūtų galėjusi padaryti jai inkriminuotų nusikalstamų veikų. D.Štraupaitės bylą perdavus teismui, šie šeši asmenys bus apklausti teisme.

„Jie nebuvo sumanytojai nusikalstamų veikų, o tik vykdytojai tam tikrų asmenų duodamų nurodymų. Akivaizdu, kad tas dalykas yra vertinamas ir į tai atsižvelgiama“, – BNS sakė prokurorė A.Gališanskytė.

D.Štraupaitės byla iki šiol tiriama. Šioje byloje ji nėra vienintelė įtariamoji. Prokurorė A.Gališanskytė neįvardija šiuo metu byloje esančio įtariamųjų skaičiaus, nei kokie įtarimai jiems pateikti.

Prokurorė tikina, kad bylos tyrimas užtruko dėl didelės apimties medžiagos.

„Tai tikrai didelės apimties ir sudėtingas tyrimas“, – sakė ji.

Pernai rugpjūtį Panevėžio apygardos teismas į pareigas grąžino korupcijos byloje įtariamą Visagino merę D.Štraupaitę. Teismas nusprendė, jog eidama pareigas merė negali daryti poveikio, kuris kenktų tyrimui.

D.Štraupaitė nuo pareigų buvo nušalinta pernai balandį dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos ir prokuratūros atliekamo ikiteisminio tyrimo, kuriame Visagino merė įtariama reikalavusi kyšių iš bendrovių, dalyvavusių Visagino savivaldybės organizuotuose statybos ir remonto darbų konkursuose, vadovų.

Įtariama, kad verslininkai davė kyšių už tai, kad merė sudarytų palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus bei tarpininkautų dėl atliktų darbų priėmimo. Per ikiteisminį tyrimą gautais duomenimis, kyšių perduota už daugiau kaip 32,5 tūkst. litų (9,4 tūkst. eurų).

Pati D.Štraupaitė kaltę neigia ir tikina, kad įtarimai jai pateikti siekiant susidoroti per savivaldos rinkimus. Jos narystė Lietuvos laisvės sąjungoje sustabdyta.

Pernai kovo mėnesį tiesioginiuose merų rinkimuose D.Štraupaitė surinko per 53 proc. balsų.

D.Štraupaitė: labai gerai, kad STT pakrėtė Visagino savivaldybę

Tuo metu D.Štraupaitė teigia, kad nuo atsakomybės atleisti asmenys yra visiškai nesusiję su jos byla.

„Mano byla yra mano. (...) Kartais pagalvoju, kad labai gerai, kad STT pakrėtė Visagino savivaldybę. Išaiškėjo, ko net neįtariau. Meras daug ko nežino, kas vyksta administracijoje“, – BNS sakė D..Štraupaitė.

Ji sakė, kad išaiškėjus piktnaudžiavimo faktams, „savivaldybėje įvedė tvarką“.

„Mano byla – tai politinis susidorojimas ir užsakymas prieš rinkimus. Tikiuosi, kad mano byla bus nutraukta, jeigu ne – aš tai įrodysiu teisme“, – kalbėjo politikė.

Ji apgailestavo, kad už veiksmus, kuriuos ji vertina kaip labdarą ir pagalbą žmonėms, jis susilaukė bylos.