Dauguma BNS ketvirtadienį kalbintų LVŽS frakcijos narių tvirtino, jog nuotaikos – darbinės, dauguma jų taip pat nekelia klausimo dėl G. Kildišienės galimybių toliau eiti frakcijos seniūno pavaduotojos pareigas. Tuo tarpu frakcijos narė Dovilė Šakalienė sako, kad „pakankamai daugeliui žmonių yra tiesiog skaudu ir nemalonu, iš esmės, turbūt tiesiog bjauru yra stebėti, kas vyksta“.

„Vienas dalykas yra, kai tiesiogiai pažeidžiami įstatymai ir padaromas nusikaltimas ar nusižengimas, bet kitas dalykas, ką svarbu yra prisiminti – man labai norėtųsi, kad visi frakcijos nariai labai aiškiai suvoktų, kad politikas yra ta kategorija žmonių, kuriai taikomi patys aukščiausi reikalavimai skaidrumui, sąžiningumui, atsakomybei ir mes negalime taikyti dvejopų standartų“, – BNS sakė D. Šakalienė.

Anot D.Šakalienės, rinkėjai, kuriems buvo itin svarbu skaidrumas ir sąžiningumas, gali jaustis išduoti ir nusivylę, tad tai moralinis smūgis, bet, pasak parlamentarės, „Vyriausybė ir frakcija dirba - reikia ruošti priemonių planus, darbo labai daug, tad reiks vėliau susėsti visiems ir įvertinti poveikį ir pasekmes“.

Tuo tarpu Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša BNS situaciją apibūdino kaip „ažiotažą iš dalykų, kurie atrodo labai paprasti“.

„Nesuvokiu, kaip galima daryti tokį ažiotažą visos Lietuvos mastu iš daiktų, kurie atrodo labai paprasti. Reikia labai ramiai laikytis, kaip frakcija ir daro, labai ramiai laikosi. Ateis laikas, ir bus išsiaiškinti visi tie dalykai, duoti paaiškinimai ir įvertinimai“, – ketvirtadienį sakė politikas.

Eugenijus Jovaiša
„Man nė į galvą net nešovė šitaip kelti klausimą, kaip jūs keliate“, – į klausimą, ar G. Kildišienė gali toliau eiti frakcijos seniūno pavaduotojos pareigas, atsakė E. Jovaiša.

Anksčiau šią savaitę itin kritiškai situaciją dėl iš „Agrokoncerno“ nuomoto automobilio įvertino kiti „valstiečių“ atstovai – premjeras Saulius Skvernelis, parlamentaras Povilas Urbšys. Premjeras pareiškė, kad ši „istorija pradėjo kenkti valstybei“, ragindamas paviešinti lizingo sutartį su „Agrokoncernu“. Frakcijos atstovas P. Urbšys teigė, kad dabartinėje situacijoje „valstiečiai“ sudaro prielaidas įžvelgti nepotizmą, o G. Kildišienei tapus Seimo nare galioja didesni skaidrumo reikalavimai nei anksčiau.

„Nesvarbu, kad santykis atrodo teisėtas pagal etikos ir procedūrų reikalavimus arba pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos procedūras, bet vis vien nėra normalu, kad politikas naudojasi „Agrokoncerno“ automobiliu, kurį nuomojasi išperkamosios nuomos būdu artimas asmuo“, – „Info TV“ laidoje „Komentarai su I. Makaraityte“ šią savaitę sakė P. Urbšys.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, ketvirtą kadenciją Seime dirbanti „valstietė“ Rima Baškienė ketvirtadienį žurnalistams Seime klausiama, kaip kilęs skandalas atsilieps partijai ir kokias ji matanti išeitis, tvirtino, jog su laiku situaciją išspręs „gyvenimas ir geri darbai, kuriuos daro ir R. Karbauskis, ir, labai tikiu, G. Kildišienė kaip Seimo narė, labai uoliai besistengianti gilintis į situaciją“.
„Mes po tam tikro laiko įsitikinsime, kad visa tai buvo praeitis, kad visiems kitiems reikia labai atsakingai pagalvoti apie kiekvieną savo veiksmą, kad jis nesukeltų nė menkiausios abejonės “, – kalbėjo R. Baškienė.

Ji sakė į G. Kildišienę žiūrinti „kaip į žmogų, neskaitydama to, kas apie ją parašyta“.

Rima Baškienė
„Seime yra daug Seimo narių, kurie neturi aukštojo išsilavinimo, yra vienas kitas, bet jų kompetencija šiai dienai matant, kai jie puikiai veikia, nevertintina ir nesakoma, kad štai neturėjo diplomo. Aš vertinu žmogų, kurį matau, su kuriuo diskutuoju“, – sakė R. Baškienė, – „Rinkėjai kalbėjosi su žmogumi,bendravo, ją išrinko tiesiogiai vienmandatėje apygardoje su gana dideliu rinkėjų pasitikėjimu ir tai nulėmė kontaktas tiesioginis, o ne biografijos skaitymas ir matymas“.

Klausiama,ar nepatartų kolegei trauktis iš frakcijos vadovių, R. Baškienė sakė, kad „ji pati apsispręs, ką toliau daryti“.

„Pats žmogus priims tam tikrus sprendimus, ji pasitraukė iš etikos komisijos, tą padarė pati, nieko neverčiama, kad tai nesukeltų jokių abejonių, ji pati parašė pareiškimą, tai rodo žmogaus brandą, kad jai rūpi Seimo nario įvaizdis ir jos moralinės vertybės tikrai būtų pagrindžiamos“, – kalbėjo parlamentarė.

Partijos pirmininko pavaduotoja, Seimo narė Virginija Vingrienė sakė, kad „nuotaikos frakcijoje normalios“. „Tikrai nesigilinu į tą situaciją, kuri žiniasklaidoje skleidžiama, neturiu jokios informacijos. Dirbu savo darbą, mes turime savo idėjas, kurias įgyvendiname, aš pati dirbu su atliekų tvarkymo klausimais, miškais, tikrai turiu labai daug darbų, todėl nesigilinu“, – BNS sakė V. Vingrienė.
„Nekomentuosiu šio klausimo, aš turiu savo sritį, kurioje dirbu, noriu išspręsti tuos klausimus, įgyvendinti savo idėjas“, – klausiama, ar frakcijoje gali kilti nepasitenkinimas dėl G.Kildišienės pareigų vadovybėje, atsakė V. Vingrienė.

Frakcijos atstovas Dainius Kepenis sakė, kad frakcija dirba normaliu režimu, kaip ir jis pats. „Manau, kad čia jokios tragedijos neįvyko, turime frakcijoje vadovybę, niekas iš rankų neiškrito, dirbame savo darbus“, – BNS sakė D. Kepenis.

Dainius Kepenis
Kitas frakcijos atstovas Dainius Gaižauskas BNS sakė, jog nuotaikos – darbinės, darbotvarkė – įtempta, kartu jis sakė, kad skandalo nebūtų kilę, jei visuomenei iškart būtų atsakyta į kilusius klausimus.

„Į tą foną aš reaguoju pakankamai objektyviai – turi būti žmonėms atsakyti klausimai, kurie yra kilę, ir viskas. Kuo ilgiau jie bus tęsiami, tuo daugiau bus interpretacijų, tai nėra gerai. Bet aš esu ramus, nes tikrai tas bus greitai padaryta ir aš tikiuosi, kad neliks nė vieno neatsakyto klausimo“, – BNS sakė D. Gaižauskas.

„Mes puikiai suprantame tą situaciją, atėjo nauja politinė jėga, daro tam tikrus pokyčius, deklaruoja vienas ar kitas vertybes, turime savo lyderį, dabar natūralu, jei kažkas pradeda žiūrėti, kaip mes gyvename, mūsų skaidrumas ir panašiai, atsirado kažkoks kabliukas. Mano galva, turėjo viešieji ryšiai sudirbti, turėjo viską iškomunikuoti ir pasakyti be jokios abejonės, nuslėpimo, tada žmonėms būtų ramu ir nebūtų kilusio žiniasklaidos didelio dėmesio“, – kalbėjo parlamentaras.

D. Šakalienei užkliuvo nuolatinis R. Karbauskio kartojimas, kad pažeidimų nėra, tačiau atsisakymas pateikti įrodymus, siūlant pasitikėti tik jo žodžiu.

„Susidaro įspūdis, kad jeigu pakankamai ryškus lyderis, charizmatiškas žmogus daug kartų pakartoja, kad kažkas yra netiesa, ar kad jis kažko nesakė, ar kad kažko negali būti, mes tuo turime tikėti. Čia gal šiek tiek skirtingas yra dalykas nuo religijos – nereikalauja katalikai įrodymų kasdien Dievo buvimo jų gyvenimuose. Čia ne apie tikėjimą, o apie pasitikėjimą, politinį pasitikėjimą, kuris visuomet yra grįstas faktais, poelgiais, žodžiais, kuriuos tu gali patikrinti, kurie turi turėti pagrindą ir kurie kiekvienas iš jų turi būti atsakingai pasvertas“, – sakė D. Šakalienė.

„Nenorėčiau komentuoti detalių dėl santykių R. Karbauskio ir G. Kildišienės – tai nėra mano reikalas, tai yra asmeninis šių žmonių reikalas, bet tai, kaip yra kalbama apie automobilio nuomą, apie dalykus, kurie buvo pasakyti ar nebuvo pasakyti, turiu omenyje Medžioklės įstatymo klausimus, tai manau, kad pritariu S. Skvernelio minčiai, kad reikėjo iš karto, vos tik kilo toks klausimas, visą informaciją pateikti viešai. Negali būti kalbant apie valdančiųjų politikos reputacijos klausimus jokio bandymo išvengti informacijos, kuri yra svarbi visuomenei, atskleidimo, sakant, kad tai yra privatus verslas ar kad tai yra privatus asmuo“, – kalbėjo parlamentarė.

Savarankiškai į Seimą išrinktas ir prie „valstiečių“ frakcijos prisijungęs Darius Kaminskas tuo tarpu BNS sakė, kad „matant šitą situaciją vyksta šiokia tokia destrukcija“, bet sakė, kad tai – ne frakcijos, o daugiau pačios G.Kildišienės problema. „Frakcijoje tikai yra žmonės, kurie dirba, atstovauja rinkėjams, ir vienos Seimo narės problema nemanau, kad turėtų elti problemą visai frakcijai, frakcija turėtų dirbti toliau“, – sakė D. Kaminskas.

Darius Kaminskas
Klausiamas, ar toliau mato G. Kildišienę frakcijos vieno iš vadovų poste, D. Kaminskas sakė, kad „ji turėtų žengti kai kuriuos žingsnius, bent kad nuramintų pačią frakciją ir prieš žmones būtų skaidru“.

Savaitgalį R. Karbauskis patvirtino, kad G. Kildišienė naudojasi jo valdomo „Agrokoncerno“ automobiliu. Tiek G. Kildišienė, tiek R. Karbauskis tvirtino, kad automobilio išperkamosios nuomos sutartis sudaryta su artimu politikės giminaičiu, kuris jai leidžia naudotis transporto priemone. Kilus rezonansui visuomenėje dėl Seimo narės ryšių su „Agrokoncernu“ ir galimų neteisėtų pajamų, G. Kildišienė pranešė, kad jos giminaitis nutraukia išperkamosios nuomos sutartį, o ji įsigis nuosavą automobilį.

Vėliau partijos vicepirmininkė R. Baškienė patvirtino, kad automobilį nuomoja G. Kildišienės mama, per mėnesį už jį moka 1000 eurų įmoką. G. Kildišienės mama Vladislava Mikalauskienė anksčiau dirbo Panevėžio vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ auklėtoja, pastaruosius dvejus metus dirbo auklėtoja darželyje „Taika“. Pastarosios įstaigos administracija BNS patvirtino, kad V. Mikalauskienė darbą paliko savo iniciatyva prieš mėnesį, gruodžio 14 dieną.

Registrų centro duomenimis, V. Mikalauskienė šiuo metu yra bendrovės „Greta Gretos“ akcininkė ir vadovė. 2015-ųjų balandį registruota kaip mažoji bendrija 2016-ųjų pabaigoje „Greta Gretos“ pertvarkyta į uždarąją akcinę bendrovę. Viešai prieinamoje Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenų bazėje nėra jokių duomenų apie „Greta Gretos“ pernai sumokėtus mokesčius.