Anot politikės, nemažai politikų iš tiesų nesuprato, už kurias pataisas balsavo. Tačiau LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis esą žada, kad ši problema bus išspręsta.

Seimo nariai nežinojo, už ką balsavo

„Paslaugių ir geranoriškų Seimo posėdžio sekretoriato darbuotojų bei Seimo statuto pagalba labai aiškiai ir konkrečiai gavau atsakymus į mums visiems vakar kilusius klausimus.

Pirma, ar tikrai daugelis Seimo narių nežinojo už kurį variantą – draudžiantį ar leidžiantį naudoti embrionų šaldymą – balsavo? Taip, nežinojo, ir nemažai jų dar šiandien Seimo koridoriuose sakė esantys tikri, kad balsavo už variantą su R. Karbauskio pataisa.

Antra, tai už kokį variantą mes balsavome? Už draudžiantį šaldyti embrionus. Tačiau jis „nuėjo“ svarstymams į Sveikatos reikalų komitetą drauge su prie jo pridėtu (ne integruotu) Ramūno siūlymu, užtikrinančiu moters teisę rinktis procedūros tipą bei leidžiantį šaldyti embrionus“, – feisbuke aiškino D. Šakalienė.

Kas nebuvo padaryta?

Jos teigimu, šis klausimas iškilo, nes nebuvo laikomasi procedūrų, kurios būtų užtikrinę, kad Seimo nariai būtų galėję balsuoti už pataisytą įstatymo projektą.

Dovilė Šakalienė

„Jei buvo norima teikti Seimo narių balsavimui pataisytą įstatymo projektą Nr. XIIIP-169, turėjo būti registruotas ne pasiūlymas taisyti įstatymo projektą (tai traktuojama kaip pataisa, o pagal Seimo Statutą pateikimo procedūra nenumato pataisų svarstymo), bet reikėjo registruoti antrą šio įstatymo projekto variantą – tuomet už jį ir būtų balsuojama.

Po registravimo turi praeiti 48 val, tad balsavimas būtų vykęs rytoj, ketvirtadienį, gruodžio 8 d. Šios 48 valandos ir viena konsultacija su Seimo posėdžio sekretoriato darbuotojais būtų leidę išvengti bereikalingo susipriešinimo“, – sakė D. Šakalienė.

Aptarė ir su R. Karbauskiu

Ji aiškino trečiadienį pasikalbėjusi su R. Karbauskiu. Pokalbio metu esą buvo sutarta, kad galėjo ir turėjo būti pasirinktas Seimo posėdžių sekretoriato nurodytas pataisos integravimo į įstatymo projektą būdas.

„Taip pat sutarėme, kad svarbu atsižvelgti į sunerimusias moteris ir medikus, todėl rytoj, plenarinio posėdžio metu, Ramūnas pasiūlė viešai patvirtinti, kad Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė neabejotinai integruos Ramūno registruotas pataisas į įstatymo projektą ir svarstymo stadijoje Seimą pasieks moterų pasirinkimo teisės neribojantis bei rizikos jų sveikatai nedidinantis įstatymo projektas“, – tikino politikė.

Jos teigimu, šioje vietoje būtų protinga atsiriboti nuo emocijų ir ramiai pripažinti, kad Pagalbinio apvaisinimo įstatymo Nr. 12-2608 3, 10 ir 17 straipsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo projekto teikėjai pasirinko netinkamą procedūrinį kelią, tačiau LVŽS pirmininkas esą garantuoja, kad ši klaida neturės įtakos galutiniam rezultatui.

Todėl D. Šakalienė aiškino nesiimsianti inicijuoti kreipimosi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Užtikrino nedrausiantis šaldyti embrionus

Pats R. Karbauskis DELFI patvirtino, kad tai, kas pasakyta D. Šakalienės – tiesa. Jis užtikrino, kad naujos jo siūlytos pataisos, kuriomis nedraudžiama šaldyti embrionų, bus integruotos į įstatymo projektą ir Seimą pasieks svarstymo stadijoje.
Ramūnas Karbauskis

„Dovilė šiek tiek per daug jaudinasi dėl tų dalykų. Jei aš kada nors pasakau ką nors, pasakau dėl to, kad atsakau, ką šneku. Tokiais dalykais nėra juokaujama“, – tikino politikas.

Jo teigimu, jei dar bus kokių naujų pataisų, į jas taip pat bus atsižvelgiama, tačiau esminė yra ta, kurią jis registravo savo vardu – draudimo šaldyti embrionus nebus.

„Kitą savaitę, kaip suprantu, įstatymo projektas bus svarstomas. Būtent po svarstymo bus pateikta Seimui toje redakcijoje, kurioje ir aiškiai buvo pasakyta, kad jokių draudimų nebus“, – tikino R. Karbauskis.

Aiškina, kad jokių konfliktų nėra

Jis stebėjosi, kad šioje situacijoje esą buvo ieškoma LVŽS klastos, audrinama visuomenė.

„Jokių konfliktų čia nėra. Tiesiog Agnė Širinskienė darė tai, ką priklauso, D. Šakalienė – taip pat daro, ką mano, kad reikalinga daryti. Tačiau mes šiandien pakalbėjome ir išsiaiškinome, kad įstatymas šis yra po pateikimo priimtas tam, kad svarstymo stadijoje būtų pataisytas pagal naujausią pataisą“, – aiškino LVŽS pirmininkas.

R. Karbauskio teigimu, jei jis ką pasakė, tai tai ir bus realizuota ir jokių kitų variantų net nėra.

„Mes tai pasakėme visuomenėje. Spaudos konferencijoje. Tačiau procedūros Seime yra tokios, kokios yra ir jos bus išlaikytos taip, kad balsuojant už įstatymo projektą, bus balsuojama už tokį jį, koks pažadėtas visuomenėje. Ten jokių draudimų šaldyti embrionus nebus“, – užtikrino R. Karbauskis.

Įsivėlė painiava

DELFI primena, kad antradienį Seime buvo balsuojama dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų. Už balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 22, susilaikė 20 jų. Tiesa, čia įsivėlė painiava.

Iš tiesų, Seimo nariai balsavo ne už antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio įregistruotas pataisas, kuriose jis atsiėmė siūlymą dėl embrionų šaldymo draudimo, o už tas, kurios buvo registruotos gruodžio 1-ąją.

Visuomenėje jos neretai vadinamos radikaliomis ir konservatyviomis, nes remiasi religine-vertybine nuostata, kad visateisis žmogus tampa nuo apvaisinimo momento.

„Embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų“, – toks sakinys, prieš kurį aršiai kovojo vaisingumo problemų turinčios šeimos, įrašytas pastarosiose.

Tačiau, kadangi antradienio rytą pristatytos R. Karbauskio pataisos buvo įregistruotos, jas posėdžio metu plačiai ir aptarė Povilas Urbšys, buvo tokių politikų, kurie buvo suklaidinti ir nesuprato, už ką balsuoja. Tą DELFI patviritino ir Lietuvos žaliųjų partijos lyderis Linas Balsys.