Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje jis sakė, kad didžiuojasi tuo, ką būnat ministru, pavyko jam pavyko nuveikti

„Rytas už vakarą yra protingesnis. Sudėliojus viską į savo vietas, suskaičiavus viskus už ir prieš, supratau, kad įtampos kėlimas Lietuvoje, ypač tokioje situacijoje, kai aplinkui yra neramūs laikai, neturi jokios prasmės. Supratau, kad neturėdamas Darbo partijos frakcijos palaikymo nieko negalėsiu padaryti. Be bendro darbo su Seimu, jo frakcijomis nėra jokių galimybių toliau dirbti“, – kodėl vakar nenorėjęs trauktis šiandien įteikė atsistatydinimo pareiškimą, aiškino D. Pavalkis.

Mano, kad darbai bus tęsiami

Jis patikino, kad šiandieninis susitikimas su prezidente įtakos jo apsisprendimui trauktis neturėjo.

„Su prezidente dirbome problemas matydami vienodai. Tai, kad Lietuvoje švietimas priklauso nuo politikų yra blogai. Manau, tarp politikų trūksta supratimo, kokia yra švietimo kryptis, kur mes einame“, – sakė D. Pavalkis.

Jis įsitikinęs, kad dalis jo siūlomų darbų bus tęsiami. Pavyzdžiui, Lietuvoje turėtų sumažėti aukštųjų mokyklų.

„Dirbau ir, galvoju, kad dirbu Lietuvai. Švietimas yra per daug sudėtingas ir per daug jautrus mūsų gyvenimo skirsnis, politinės emocijos, audros jau yra pakankamai įsisiūbavusios. Nemanau, kad dėl mano asmenybės turėtų kilti konfliktai koalicijoje, todėl nusprendžiau pasitraukti. Dirbti tokioje situacijoje, vykdyti tolesnius darbus, kuriuos esame pradėję, nebūtų galimybių“, – pastebėjo jis.

Nemano, kad atleido dėl nevykdomų darbų

„Kai mes pradėjome žiūrėti, kiek atitinka Darbo partijos programiniai rinkiminiai punktai Vyriausybės programą ir kiek yra ko padaryta, buvau maloniai nustebintas, kad mes padarėme tiek daug. Aš nemanau, kad Darbo partijos programinių rinkiminių punktų nevykdymas yra pagrindinė priežastis. Jei Jūsų girdėjote, kad V. Gapšys viešai transliuoja – nesutvarkė vadovėlių – kas tai yra? 14 milijonų palyginant su 4 milijardais litų visos švietimo sistemos (14 milijonų litų yra išleidžiama perkant naujus vadovėlius), kad sulaukę 55 metų mokytojai neišleidžiami į pensiją – tai ne švietimo ir mokslo ministro uždavinys. Vieno, ko gailiuosi, kad mes mokyklose nepakankamai mokome teisinio švietimo, kad net patyrę politikai nekalbėtų tokių neteisingų dalykų“, – sakė D. Pavalkis.

Anot jo, sekmadienį vykusioje partijos taryboje iš ten dalyvavusių tarybos narių 50 balsavo už jo atleidimą, 35 – prieš.

„Nebuvo mušama į vieną pusę. Jei ne V. Gapšio išstojimas prieš balsavimą, dar kažin, kaip būtų buvę“, – patikino D. Pavalkis.

Planuoja atostogauti

Paklaustas, ką veiks atsistatydinęs, D. Pavalkis džiaugėsi, kad pirmą kartą per kelerius pastaruosius metus galės pasidžiaugti vasaros atostogomis. Jis patikino dar nežinantis, ar išstos iš Darbo partijos.

„Po atostogų apsispręsiu, pagulėsiu, pagalvosiu“, – sakė jis. 

D. Pavalkis sakė tiesioginio socialdemokratų kvietimo prisijungti prie jų nesulaukęs, nors ir buvo pasigirdę tokių kalbų.

„Išeiti iš vienos partijos eiti į kitą būtų gal išeitis, tačiau iš kitos pusės tai – politinis perbėgimas“, – sakė jis.

D. Pavalkis patikslino, kad, pagal įstatymą, su juo iš Švietimo ir mokslo ministerijos trauksis ir visa jo komanda.

Kandidatūros nėra svarstomos

Premjeras Algirdas Butkevičius atsistatydinimo prašymą pasirašė.

„Šį teikimą prezidentei įteiksiu antradienį. Kol kas jokios kandidatūros į švietimo ir mokslo ministro postą nėra svarstomos“, – sakė jis.

A. Butkevičius sakė, kad šiandieninis pokalbis su Darbo partijos įkūrėju Viktoru Uspashiku jokios įtakos jo sprendimui pasirašyti D. Pavalkio atsistatydinimo prašymą nepadarė.

„Su švietimo ir mokslo ministru palaikiau ryšius, žinojau, kad anksčiau ministrai buvo kviečiami pokalbiams, klausdavau, ar vyrauja geros nuotaikos frakcijoje ministrų atžvilgiu. Manau, kad visi šie klausimai turi būti atviri, suprantami, priežastis turi būti žinomos“, – sakė premjeras.

„Aišku, geriau dirbti, kai visuomenėje yra ramybė ir taika“, – paklaustas, kaip jaučiasi, kai atleidžiamas jau antrasis ministras jo vadovavimo laikotarpiu, sakė A. Butkevičius.

Dirbs iki gegužės 11 dienos

DELFI primena, kad D. Pavalkis pareigas turėtų eiti iki gegužės 11 dienos.

„Švietimo ir mokslo ministras priėmė sprendimą atsistatydinti ir šiandien įteikė prašymą atleisti jį iš ministro pareigų jo paties noru. Ministras D. Pavalkis teigė nematantis galimybių tęsti darbą ministerijoje, tokį sprendimą priėmusio D. Pavalkio prašymą jau pasirašiau. Tačiau paprašiau ministro užbaigti pradėtus darbus, todėl jis pareigas dar eis iki gegužės 11 dienos“, – teigė A. Butkevičius.

Prezidentė turi teisę sprendimo atleisti D. Pavalkį gali netenkinti.

Kaip pranešė Vyriausybė, premjeras buvo pavedęs savo patarėjams išanalizuoti, ką ministerijos vadovui pavyko pasiekti įgyvendinant Vyriausybės programą. Pasak Vyriausybės vadovo A. Butkevičiaus, kai kurie punktai dar nėra įgyvendinti, todėl būsimam Švietimo ir mokslo ministerijos vadovui bus keliami reikalavimai tęsti pradėtus darbus ir pabaigti užsibrėžtų tikslų įgyvendinimą.

D. Pavalkis pranešime cituojamas sakęs nematantis galimybių tęsti darbą.

„Likdamas ministro poste neturėčiau galimybės ateityje būti objektyviai vertinamas. Švietimo ir mokslo srityje yra per daug iššūkių, kad būtų galima švaistyti laiką viešųjų ryšių kampanijoms ir neigiamoms emocijoms. Nematau galimybės tęsti pradėtų darbų, todėl apsisprendžiau atsistatydinti“, – sakė jis.