Seimas lapkričio 7 d. priėmė Prokuratūros įstatymo pakeitimus, kurias nutarta įstatymą papildyti vienu sakiniu: „Generalinis prokuroras gali būti atleistas Seimo siūlymu“. Motyvuodama, kad taip mėginama politizuoti teisėsaugą, D. Grybauskaitė įstatymą vetavo.

Tačiau parlamentas šalies vadovės veto atmetė. Už tai, kad būtų priimtas toks pats įstatymas, kokį vetavo D. Grybauskaitė, antradienį balsavo 87 Seimo nariai, prieš – 23, susilaikė 1.

Visi valdantieji šįsyk buvo vieningi. Už veto atmetimą vienbalsiai pasisakė Darbo partija, socdemai, "tvarkiečiai" ir Lenkų rinkimų akcijos parlamentarai. Juos taip pat palaikė opoziciniai liberalai, "Drąsos kelio" frakcija, Mišrios Seimo narių grupės parlamentarai bei konservatorius Naglis Puteikis.

Beje, Seime jau kelis mėnesius klaidžioja nutarimo projektas dėl Generalinės prokuratūros ataskaitos už 2012 metus. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlo ataskaitai nepritarti, tačiau šis klausimas, tęsiantis batalijoms dėl D. Valio, niekaip nepatenka į Seimo darbotvarkę.

Tikėtina, kad įsigaliojus prezidentės vetuotiems įstatymo pakeitimams, Seimas pagaliau išreikš nepritarimą prokuratūros metinei ataskaitai. Jei nepritarus, Seimas galės siūlyti D. Grybauskaitei atleisti generalinį prokurorą iš pareigų.

Lig šiol D. Valiui nepalankius įstatymų pakeitimus vieningai palaikė „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir opoziciniai liberalai. Tuo tarpu socdemų frakcija šiuo klausimu buvo susiskaldžiusi.