Trečiadienį už tai, kad būtų pasiūlyta Seimui pritarti šalies vadovės veto, balsavo 6 komiteto nariai, 3 buvo prieš, 1 parlamentaras susilaikė.

Seimo Sveikatos reikalų komitete apsilankiusi Prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė sakė, kad Seimo priimtas įstatymas yra ydingas, nes pablogina dabar esamą padėtį, neleidžia žmonėms naudotis pačiais moderniausiais gydymo metodais. Pasak jos, Prezidentės pasiūlytas įstatymo variantas užtvirtina pagarbą gyvybei ir embrionui.

Seimo narys Antanas Matulas, palaikydamas Prezidentės poziciją, ragino politikus neblokuoti pažangos.

Trečiadienį plenariniame posėdyje parlamentarai ketina galutinai apsispręsti, ar pritarti šalies vadovės siūlymams Pagalbinio apvaisinimo įstatymui.

Įstatymą vetavusi Prezidentė mano, kad naujasis įstatymas pablogina dabar esančias dirbtinio apvaisinimo sąlygas ir neužtikrina Konstitucijoje įtvirtintos nuostatos, kad valstybė privalo rūpintis žmonių sveikata, užtikrinant tinkamą medicininę pagalbą žmonėms.

Vetuodama įstatymą, Prezidentė pasiūlė šeimoms pačioms apsispręsti, kokį nevaisingumo gydymo modelį taikyti - sukurti tik tiek embrionų, kiek jų galima perkelti į moters gimdą, arba sukurtus embrionus šaldyti.

Šių metų birželio 28 d. Seimas priėmė Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuriuo nustatytos moters pagalbinio apvaisinimo sąlygos, būdai ir tvarka. Už naują įstatymą balsavo 66 Seimo nariai, prieš - 3, susilaikė 3 parlamentarai.

Pagal šį įstatymą, pagalbinis apvaisinimas naudojant lytines ląsteles donoro, su kuriuo apvaisinamos moters nesieja įstatymų nustatyta tvarka sudarytos santuokos ar registruotos partnerystės sutarties ryšiai, bus draudžiamas. Seimas nutarė, kad embrionų turės būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą. Sukurtų embrionų skaičius negalės viršyti trijų.