Generalinė prokuratūra BNS ketvirtadienį patvirtino, kad E. Pašilis kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ advokatui praeitą savaitę pranešė, kad teiks jo kandidatūrą prezidentei.

Iš pradžių šią informaciją prokuratūra neigė, sakydama, kad iš anksto neskelbtame prokuratūros ir advokato susitikime buvo aptarti tik bendro pobūdžio klausimai, tačiau vėliau poziciją pakeitė.

„Tarp tų bendro pobūdžio klausimų buvo aptartas ir klausimas dėl jo kaip galimo generalinio pavaduotojo galimos kandidatūros klausimas ir kad artimiausiu metu bus teikiama jo kandidatūra prezidentei“, – BNS ketvirtadienio popietę sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovė Rita Stundienė.

G. Danėlius atstovavo prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei byloje, kurioje ji buvo kaltinama dėl valstybės paslapties atskleidimo. Šioje byloje D. Ulbinaitė buvo išteisinta.

Pasikeitusi prokuratūros pozicija

Apie G. Danėliaus kandidatūrą į generalinio prokuroro pavaduotojus trečiadienį pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

„Tiesiog yra vienas galbūt iš kandidatų, bet dar aš negalėčiau patvirtinti. Kol kas yra tik galvojama, ieškoma antro kandidato, kuris būtent kuruotų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamentą“, – televizijai sakė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

R. Stundienė ketvirtadienio rytą BNS teigė, jog E. Pašilis nepatvirtino jokios konkrečios personalijos jį kalbinusiam televizijos žurnalistui.

Prokuratūros atstovė iš pradžių sakė, kad „jokia konkreti kandidatūra Prezidentūrai nėra dar pateikta ir kol kas nėra kalbos apie konkrečias kandidatūras“.

Praėjus kelioms valandoms atsakydama į BNS klausimą R. Stundienė teigė, kad „generalinis prokuroras E. Pašilis rugpjūčio 18 dienos popietę buvo neplanuotai susikęs su buvusiu ilgamečiu prokuratūros prokuroru G. Danėliumi ir aptarė bendro pobūdžio klausimus“.

„Prokuratūros vienas iš prioritetų tai yra gerinti vidinę komunikaciją institucijoje, palaikyti ir stiprinti komunikavimą su buvusia prokuratūros bendruomene“, – BNS tuomet R.Stundienė.

Prokuratūros atstovė tik po pakartotinių BNS klausimų pripažino, jog susitikime aptartas ir G.Danėliaus kandidatavimas.

Premjeras: prezidentė turėtų atsakyti dėl G.Danėliaus skyrimo etikos ir moralės

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė turėtų iš etikos ir moralės pozicijų įvertinti advokato Giedriaus Danėliaus kandidatūrą į generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas.

Ministras pirmininkas, paklaustas, ar prezidentė nesusidurs su interesų konfliktu spręsdama klausimą dėl G.Danėliaus skyrimo, teigė, jog šalies vadovė visuomet pasisako apie kitų asmenų etiką ir moralę.

„Visuomet apie etiką ir moralę kitų atžvilgiu pasisakanti Lietuvos Respublikos prezidentė turbūt galėtų geriau jums atsakyti į šį klausimą, ar šio asmens skyrimas generalinio prokuroro pavaduotoju nėra etikos ar moralės pažeidimas“, - sakė premjeras.

Ministro pirmininko atsakymą BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė - Lazdauskienė.

G.Danėlius atstovavo prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei byloje, kurioje ji buvo kaltinama dėl valstybės paslapties atskleidimo. Šioje byloje D.Ulbinaitė buvo išteisinta.

Prezidentūra patvirtino ketvirtadienį gavusi generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teikimą dėl Giedriaus Danėliaus skyrimo savo pavaduotoju.

Apie G.Danėliaus kandidatūrą į generalinio prokuroro pavaduotojus trečiadienį pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.

Valdantieji abejoja dėl kandidato į generalinio prokuroro pavaduotojus nepriklausomumu

Valdančiųjų partijų atstovai kelia klausimų dėl kandidato į generalinio prokuroro pavaduotojus Giedriaus Danėliaus nepriklausomumo, nes jis buvo prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovės spaudai gynėjas byloje dėl valstybės paslapties atskleidimo.

Opozicinių konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius teigia, jog G.Danėliaus kandidatūra - „savotiška“.

„Tokios aplinkybės tikrai verčia abejoti, ar ta kandidatūra bus nepriklausoma, sprendžiant daugelį toje pareigybėje, jos kompetencijoje iškylančių klausimų“, – BNS ketvirtadienį sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Jis teigė nežinantis kito tokio atvejo, kai advokatu tapęs buvęs prokuroras būtų paskiriamas į pareigas atgal prokuratūroje.

Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis BNS teigė, kad G.Danėliaus kandidatūra sukuria erdvę interpretacijoms.

„Kada buvęs patarėjos advokatas yra rekomenduojamas į tokias pakankamai aukštas pareigas, tai atsiveria didelė erdvė interpretacijoms apie galimus atsidėkojimus ir panašius dalykus. Aš tikrai nesiimu taip sakyti, bet vien tokių interpretacijų galimybė, kuri yra akivaizdi, ji nėra gera“, - kalbėjo „darbietis“.

Savo ruožtu partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas nesureikšmino fakto, kad kandidatas tapti generalinio prokuroro pavaduotoju buvo prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės gynėjas.

Visgi jis detaliau situacijos nekomentavo.

„Gaila, bet negaliu nieko daugiau komentuoti, kadangi nei tos žinios žinau, nei to žmogaus pažįstu. Tą faktą, ką jūs sakote, jis toks gal savaime nieko ir nereikštų, bet daugiau aš neturiu jokios informacijos“, – tvirtino R.Paksas.

Opozicija neatmeta, kad atsidėkojama už D. Ulbinaitę

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius teigė, kad situacija su G.Danėliaus kandidatūra yra „savotiška“, o prezidentei reikės detaliai paaiškinti, kokios advokato savybės lems jo tinkamą darbą prokuratūroje.

„Savotiška, sakyčiau, bet aš negaliu iš jos daryti kažkokių išvadų. Gal jis tikrai yra aukšto lygio profesionalas“, - sakė A.Kubilius.

„Tam tikra prasme, be abejo, kad, matyt, daug kam kils klausimų, kas lemia tokį paskyrimą. Tai aš nežinau, ar prezidentė tą sprendimą darys, bet bet kokiu atveju turės viešai pateikti labai aiškius argumentus, kurie atsvertų tą faktą dėl D.Ulbinaitės gynimo“, - pridūrė jis.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas BNS sakė žinantis G.Danėlių iš tų laikų, kai šis dirbo Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru.

„Aš turiu apie jį labai gerą nuomonę. (...) Susitikdavau su ponu Danėliumi kartas nuo karto ir matydavau iš esmės principingą jo veiklą“, - teigė E.Gentvilas.

Jis ragino neskubėti nuvertinti G.Danėliaus kandidatūros kaip palankios prezidentei.

„Aš neatmetu ir tokios galimybės, kad prezidentė atsidėkojo už Ulbinaitę. Aš neatmetu tokios galimybės, bet aš to nežinau“, - kalbėjo parlamentaras.

„Aš tiesiog žiūriu į G.Danėlių. Ar šitam jaunam žmogui dabar turi būti užkirstas kelias karjerai tik dėl to, kad jis gynė Ulbinaitę? O jeigu sutarsime, kad jo karjera yra ne į pabaigą, o į priekį, tai čia, matyt, nebūtinai viską lemia prezidentės plaukuota ranka. Matyt, kad ne“, - tvirtino E.Gentvilas.

Prezidentūra patvirtino ketvirtadienį gavusi generalinio prokuroro Evaldo Pašilio teikimą dėl G.Danėliaus skyrimo savo pavaduotoju.