– Kaip vertinate rinkimų į Seimą pirmojo turo rezultatus?

– Pirmasis turas ir rinkėjai parodė, kad Seimo sudėtis keisis iš esmės ir kad dauguma valdančiosios koalicijos partnerių į jį nepatenka arba bus pakeisti. Net 54 esamo Seimo nariai nebuvo perrinkti – tai, ko gero, yra rekordas ir labai didelis pokytis pačiame Seime. Pralaimėjusių ir susikompromitavusių partijų vadovai vienas po kito pradėjo atsistatydinti.

Didžiausio pasitikėjimo sulaukė dvi pastaruosius ketverius metus valdžioje nebuvusios partijos. Tai reiškia, kad žmonės pavargo nuo skandalų purtomų politikų ir politinių partijų. Rinkėjai nori permainų, nori pokyčių, ir tai labai gerai. Gyvenimas keičiasi, Lietuva taip pat keičiasi. Būtini iššūkiai, reikia stengtis jų siekti ir realizuoti. Lietuva tikrai subrendo turėti atsakingą vyriausybę ir skaidrų valstybės valdymą, tai jau tapo būtinybe.

– Kaip atrodys valdančioji koalicija, svarstymų yra įvairių. Kokia koalicija tenkintų jus?

– Tikrai neturiu teisės to sakyti ar netgi norėti. Koalicija turi būti tokia, kokia yra žmonių valia. Žmonių valią mes galiausiai sužinosime po antrojo rinkimų turo, tad visada kartoju ir kartosiu – rinkimai dar nesibaigė ir būtina susikaupti.

– Kaip vertinate rinkėjų aktyvumą?

– Aktyvumas panašus, skiriasi tik 2 proc. Nepamirškime, kad 2012 m. vyko ir referendumas, todėl aktyvumas, žinoma, buvo padidėjęs. Tačiau tai, kad tik apie pusė piliečių nori aktyviai dalyvauti sprendžiant mūsų šalies likimą, nėra labai geras rodiklis. Deja, demokratijoje būna visaip.

Šie rinkimai, ypač išankstinis balsavimas, parodė, kad vis aktyvesnis tampa ir labiau įsitraukia jaunimas, labai dėl to džiaugiuosi. Net 21 proc. balsavusiųjų pirmajame ture – jaunesnių žmonių grupė. Kviečiu jaunimą nenuleisti rankų ir išsakyti savo nuomonę ir antrajame ture. Matome šiek tiek besikeičiantį kontingentą, tačiau bendras žmonių skaičius rinkimuose apytiksliai lieka toks pat.

– Nemažai kritikos sulaukė VRK. Kaip visa tai vertinate?

– Kol kas tai, ką girdžiu, – daugiau techniniai darbo nesklandumai. Jie labai nemalonūs ir tai rodo, kad VRK nepakankamai gerai pasiruošė patiems rinkimams, tai kompromituoja VRK. Radikalių sprendimų dabar nereikėtų priimti. Būtina pasiruošti ir ištaisyti tas technines klaidas iki antrojo turo.

Manau, kad vadovui, kuris 22 metus vadovauja šiai komisijai, pasitraukti reikėjo daug anksčiau, kaip kalbėta dar po anų rinkimų. Iš tiesų VRK atsinaujinimas gerokai vėluoja. Žinome, kad po rinkimų įsigalios nauja VRK sudarymo tvarka, todėl pokyčiai bus neišvengiami ir jie tikrai įvyks.