Pasak Prezidentės atstovės Daivos Ulbinaitės, šalies vadovė vyksta į šią globos įstaigą, nes nori susipažinti su čia gyvenančių specialiųjų poreikių turinčių asmenų gyvenimo sąlygomis, pamatyti realią įstaigos situaciją. Kartu su šalies vadove į Kauną vyksta ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

„Bus iš karto pažiūrėta, ką gi galima padaryti, kad iš tikrųjų tie incidentai nesikartotų, nes jie jau kartojasi trečią kartą šiais metais“,– sakė D. Ulbinaitė.

Šalies vadovė į šią globos įstaigą vyksta po to, kai sukritikavo Vyriausybę ir Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM), teigdama, kad šioms institucijoms trūksta politinės valios ir atsakomybės įgyvendinant vaikų namų pertvarką. Pasak Lietuvos vadovės, Vilijampolės socialinės globos namuose per langą iškritęs vaikas dar kartą parodė, kad situacija su globos įstaigomis Lietuvoje prasta, ir Ministrų kabinetas bei SADM dėl to turėtų prisiimti atsakomybę.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė, ketvirtadienį susitikusi su Vilijampolės socialinės globos namų direktoriumi Linu Butkumi, dėl besikartojančių ypatingų atvejų įstaigoje pasiūlė jam prisiimti asmeninę atsakomybę ir atsistatydinti.

Tačiau direktorius atsistatydinti neketina. Todėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Teisės skyriui pavesta parengti dokumentus dėl laikinojo nušalinimo, kol vyksta tarnybinis ir ikiteisminis tyrimai.

Antradienį Kauno Vilijampolės socialinės globos namuose iš trečio aukšto iškrito 11 metų berniukas, kuris nuo sužalojimų Kauno klinikose mirė.

Įvykį tiria policija. Aiškinamasi, ar vaikas sąmoningai galėjo žengti lemtingą žingsnį, ar žuvo netyčia, neišlaikęs pusiausvyros. Neatmetama galimybė, kad mažametis galėjo būti tyčia išstumtas pro langą kitų auklėtinių.

Ištirti Vilijampolės socialinės globos namuose pro langą iškritusio vienuolikmečio žūtį sudaryta speciali komisija, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija po tyrimo žada reikalauti įstaigos vadovo atsakomybės.

Tai jau ne pirmas incidentas Vilijampolės socialinės globos namuose, kuriuose gyvena vaikai iki 18 metų su proto negalia ar psichikos sutrikimais. Teisėsauga yra pradėjusi tyrimą dėl galimo smurto įstaigoje.