„Mes turime apsaugoti žmones. Tautos interesas yra svarbiausias. Politikas turi aukotis šaliai“, – interviu dienraščiui mintys apie Lietuvą, jos žmones, tautą skambėjo dažniausiai.

Ar pasikeitė situacija per dvejus metus? „Kai kas padaryta – sukurti įrankiai, pakeisti įstatymai. Patikėkite, tokių klausimų nebegirdžiu“, – nusišypsojo D. Grybauskaitė. Ir atskleidė savo svajonę: per būsimus trejus metus atkurti žmonių pasitikėjimą savo valstybe.

„Nestebina nei pasipriešinimo, nei kritikos banga. Visi šie elementai buvo visiškai aiškūs ir prognozuotini. Buvo visiškai suprantama, kad nebus lengva pakeisti tą daugelį metų nusistovėjusią inerciją. Didelių atradimų nėra daug.Tačiau kai kas vis dėlto šokiravo. Visų pirma – korupcijos mastas, visuomenės pripratimas prie šių reiškinių, taip pat nebaudžiamumas, koks buvo įsigalėjęs. Šalis neturėjo tinkamos įstatymų bazės, kuri leistų pažaboti korupciją. Pavyko subalansuoti, pavyzdžiui, senaties terminus: nuo šiol teismuose nebegalima tempti gumos ir nesulaukti jokios atsakomybės“, – sakė prezidentė.

„Vakaruose politika suprantama kaip darbas žmonėms. Lietuvoje geru politiku laikomas žmogus, dirbantis sau ar interesų grupei. Taip daugelis supranta buvimo politiku tikslą. Absoliučiai iškreiptas požiūris. Štai dėl šios priežasties talentingesni žmonės nenori eiti į politiką. Jie suvokia, kad tai ne pati švariausia veikla“, – kalbėjo šalies vadovė.

„Iki Seimo ir Vyriausybės kadencijos pabaigos liko šiek tiek daugiau nei metai. Visada rėmiau šią Vyriausybę, ypač premjerą. Jis įgyvendino svarbiausius dalykus: suvaldė finansinį sunkmetį ir radikaliai ėmėsi spręsti strategines energetikos problemas. Taip, ši Vyriausybė daro ir daug klaidų, tačiau didele dalimi tai lemia koalicijos sudėtis.

A. Kubilius neturi daugumos, dirbti nėra lengva. Matau ir kitų alternatyvų, tačiau jos nėra efektyvios ir geros. Esu priversta dirbti su tuo, kas šiandien yra geriausio. Labai atvirai noriu pasakyti: jei turėčiau geresnę alternatyvą, daryčiau kitokius sprendimus. Bet egzistuoja politinės realijos ir neperžengdama jų rėmų mėginu rasti geriausią sprendimą bei siekti rezultatų“, – „Kauno dienai“ sakė D. Grybauskaitė.