Pagal šalies vadovės Seimui teikiamas pataisas, bauda galėtų siekti iki 3 proc. metinių pajamų.

Naujas priemones D. Grybauskaitė argumentuoja tuo, jog „Lietuva šiuo metu gyvena informacinio karo sąlygomis“.

Įstatymo projektu taip pat siūloma drausti vienus metus teikti valstybės paramą karo propagandą ar raginimus keisti konstitucinę santvarką paskelbusiai žiniasklaidai.

Pagal pataisas, gavus duomenų apie transliuotojų nusikaltimus prieš Lietuvos valstybę ar „nacionaliniam saugumui grėsmę turinčius ryšius su atitinkamomis organizacijomis“, Lietuvos radijo ir televizijos komisija atsisakytų išduoti licenciją.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad rusiškas televizijos programas, per kurias rodoma propaganda, nuolat stebi 15 proc., arba 400 tūkst., Lietuvos gyventojų.

„Kasdien susiduriame su naujomis informacinio karo atakomis. Jų taikiniai - mūsų žmonės. Jiems brukamas nepasitikėjimas savo valstybe, istorija ir kariuomene, naryste Europos Sąjungoje ir NATO. Konstitucija įpareigoja apsaugoti Lietuvos informacinę erdvę. Šiame kare negalime būti beginkliai“, - pranešime spaudai teigė D.Grybauskaitė.

Pataisos leistų bausti ir „Viasat“

Prezidentės teikiamos pataisos leistų bausti iki šiol Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimų nesilaikiusią bendrovę „Viasat“, sako komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Edmundas Vaitekūnas
„Kalbant apie „Viasat“, numatyta neišskirti retransliuotojo jurisdikcijos - Lietuvos ar ne Lietuvos. Tiesiog įvardijamas retransliuotojas, kuris teikia tokias paslaugas Lietuvoje. Kur jis registruotas - nebeturi jokios reikšmės. Nesvarbu - jeigu jis vykdo tokią veiklą, jis būtų atsakingas“, - BNS sakė E.Vaitekūnas.

Estijoje registruota „Viasat“ bei kelios internetinės televizijos nesilaikė teismo sankcionuotų sprendimų laikinai apriboti kai kurių rusiškų kanalų laidų retransliavimą Lietuvoje.

„Viasat“ atstovai komisijai nurodė, jog jie Lietuvoje nevykdo licencijuojamos retransliavimo veiklos, tik parduoda palydovinės televizijos įrangą ir yra pavaldūs Estijos įstatymams.

LRKT vadovo teigimu, iki šiol jo vadovaujama įstaiga buvo „surišta visokiais biurokratiniais mechanizmais“.

E.Vaitekūnas pažymėjo, jog iki šiol retransliuotojams apskritai nebuvo numatytos atsakomybės už informacijos sklaidą.

„Komisija priima sprendimą laikinai stabdyti kanalo retransliacijas, tačiau šiandien įstatymuose nėra numatyta, kas turi įgyvendinti tokį sprendimą, arba kas atsakingas už įstatymų draudžiamos informacijos sklaidą per retransliuojamus kanalus. Retransliuotojai, kurie retransliuoja tuos kanalus, teigia, kad jie nėra (...). Dabar, jei jau komisija ir apygardos teismas patvirtina tą (pažeidimo) faktą, tai retransliuotojui būtų pareiga vykdyti, o ne sakyti, kad mes nė prie ko, kreipkitės į transliuotojus“, - sakė jis.
Kultūros ministras: sankcijas reikia griežtinti

Kultūros ministras Šarūnas Birutis teigiamai vertina prezidentės teikiamas pataisas dėl baudų griežtinimo už nesantaikos ir karo kurstymą, sakydamas, kad priešiškas informacinis spaudimas artimiausiu metu tik didės.

Šarūnas Birutis
„Be abejo, iš tikro reikia griežtinti sankcijas. Galiu dar kart patvirtinti, kad spaudimas informacinis daromas didelis ir jis tik didės“, - BNS penktadienį sakė ministras.

Anot jo, griežtinant sankcijas taip pat svarbu numatyti, kad pažeidimai būtų vertinami itin objektyviai.

Š.Birutis sakė, jog pasiūlymus dėl didėjančio Rusijos informacinio spaudimo šiuo metu rengia ir Kultūros minsterijos vadovaujama ekspertų darbo grupė. Ji turėtų savo išvadas pateikti kitą savaitę.

Spalį Seimas nepritarė kitoms prezidentės teiktoms Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms, kuriomis siūlyta mažinti rusiškos televizijos produkcijos transliavimą.

Valstybės vadovė tuomet siūlė įtvirtinti, kad ne mažiau kaip 90 proc. Lietuvoje retransliuojamų televizijos programų kiekio turėtų būti oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis, išskyrus specializuotus (teminius) paketus. Šią pataisą ji taip pat grindė padažnėjusiomis informacinėmis atakomis ir priešiška propaganda.

Prezidentūros teigimu, šiuo metu iki 30 proc. visų retransliuojamų programų Lietuvoje sudaro rusiška produkcija.

Pagal Seimo atmestą projektą, D.Grybauskaitė siūlė už raginimą prievarta keisti Lietuvos konstitucinę santvarką, skatinimą kėsintis į jos nepriklausomybę, karo kurstymą skirti piniginę baudą iki 100 tūkst. litų, bet ne didesnę kaip 5 proc. transliuotojo ar retransliuotojo metinių pajamų praėjusiais metais.