Vos atvykusią globos namus D. Grybauskaitę pasitiko vienas iš šios įstaigos gyventojų Mantas, kuris pareiškė esąs didelis prezidentės gerbėjas ir nuo jos nesitraukė nė per žingsnį.

D. Grybauskaitė uždegė žvakelę vietoje, kurioje nukrito vaikas. Čia jau degė kelios žvakelės, padėti berniuko žaislai.

Vėliau prezidentė pasuko į trečiojo aukšto tualetą, pro kurio langą iškrito berniukas. Galima pastebėti, kad langas yra pakankamai aukštai, tad greičiausiai neįgalus vaikas pirmiausiai užlipo ant radiatoriaus ir persisvėręs per langą iškrito. Tačiau ši versija nėra patvirtinta.

Įstaigos vadovas Linas Butkus aiškina, kad globos namų langai yra itin prastos būklės. Sprendžiant iš pirmo žvilgsnio galima daryti išvadą, kad langai tikrai nėra tokios prastos būklės, kad iškristų vos paliesti.

Po įstaigos patalpų apžiūros D. Grybauskaitė akis į akį kone valanadą kalbėjosi su L. Butkumi, kuris šiandien laikinai turėtų būti nušalintas nuo pareigų.

Tačiau panašu, kad šiai minutei jokių realių rezultatų nėra - L. Butkus trauktis neketina ir apskritai atsisako atsakyti į bet kokius žiniasklaidos klausimus.

"Naujienų bus šiomis dienomis - ryt poryt", - aptakiai kalbėjo L. Butkus.

Tuo tarpu ministrė Algimanta Pabedinskienė sako, kad jau artimiausiu metu bus ieškoma mechanizmo, kaip atleisti L. Butkų.

Reikia pertvarkos

D. Grybauskaitė po kone valandą trukusio pokalbio su globos namų administracija pareiškė, jog būtina reforma.

"Tokia situacija buvo užprogramuota tuo, kad Lietuva per 25 metus nesukebėjo pakeisti sovietinio tipo globos namų sistemos. Ypač - neįgaliųjų globos ir priežiūros. Turime tikrai labai daug gerai dirbančių specialistų ir pastabų aš jiems neturiu. Mačiau, kaip jie rūpinasi vaikasi. Mačiau, kokiomis sąlygomis vaikai yra laikomi - kiek yra piešinių, kiek yra randarbių ir kiek spalvų. Tai rodo, kad žmonės, kurie čia dirba, myli vaikus. Bet deja pati biurokratinė medžiaga, pati organizacinė medžiaga, vadovybė šios įstaigos, kuri yra neįsivaizduojama - virš 200 vaikų, kai tarptautinis standartas, ypač neįgaliųjų vaikų priežiūrai yra nuo 10 iki 20 vaikų. Būtent mėgina spėlti situaciją", - sako D. Grybauskaitė.

A. Pabedinskienė tikina, kad reformą planuojama pradėti jau artimiausiu metu.