„Lietuvos pilietybė I. Tobias buvo suteikta įvertinus jau turimus nuopelnus Lietuvai, šokant su Lietuvos čiuožėju D. Stagniūnu, tai yra ši sportininkų pora buvo patekusi į pajėgiausių Europos žemyno ledo čiuožėjų dešimtuką ir pasaulio penkioliktuką bei iškovojusi teisę dalyvauti 2014 m. žiemos olimpinėse žaidynėse, kuriose atstovavo Lietuvos valstybei", - teigiama Prezidentūros komentare.

Remiantis Pilietybės įstatymu, pilietybės netenkama griežtai nustatytais atvejais. Jeigu I. Tobias nuspręstų nebeatstovauti Lietuvai, Lietuvos pilietybę ji prarastų greičiausiai tik atsisakiusi jos pati.

Lietuvos pilietybė prarandama, kai jos atsisako pats pilietis, taip pat tarptautinių sutarčių pagrindais ar jeigu Lietuvos pilietis tarnauja kitos valstybės tarnyboje neturėdamas Lietuvos vyriausybės leidimo.

Lietuvos pasas prarandamas ir tais atvejais, kai pasirodo, kad pilietybė įgyta pateikus suklastotus dokumentus ar paaiškėjus aplinkybėms, dėl kurių Lietuvos pilietybė negalėjo būti suteikta, atkurta ar grąžinta.

Šiuo atveju aplinkybės turi būti susijusios su tarptautiniais nusikaltimais, genocidu, karo nusikaltimais, taip pat veikomis prieš Lietuvos Respubliką. Lietuvos pilietybės būtų netenkama ir tada, jeigu paaiškėtų, kad asmuo iki atvykimo į Lietuvą buvo teistas už labai sunkų nusikaltimą arba pasirodytų, kad asmuo neturėjo teisės gauti dokumento nuolat gyventi Lietuvoje.

Pilietybės įstatymas numato, kad Lietuvos paso netenkama, jeigu sprendimas buvo priimtas pažeidus Lietuvos teisės aktus.

I. Tobias Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka, todėl jai netaikomas reikalavimas būnant Lietuvos piliete atsisakyti kitos valstybės pilietybės.

DELFI primena, kad ledo šokėja I. Tobias pradėjo treniruotis su rusų čiuožėju I. Tkačenka, tuo tarpu amerikietės partneris D. Stagniūnas išplatino pranešimą apie karjeros baigtį.

„Noriu pranešti, kad baigiu sportinę karjerą dėl atsinaujinusių traumų", - rašė D. Stagniūnas.