„Komentuoti savivaldybės atsakomybės tikrai nenorėčiau", - žurnalistams Briuselyje sakė prezidentė, paklausta, ar eitynės turėtų būti leidžiamos centrine sostinės gatve.

Dalia Grybauskaitė
D. Grybauskaitės teigimu, teismo sprendimas reiškia, kad savivalda yra atsakinga susitarti „su interesantais rengti bet kokias eitynes".

„Teismo sprendimą reikia vykdyti, susitarimas turi įvykti, o vieta ir taip toliau yra dviejų besitariančių šalių rezultatas", - kalbėjo prezidentė.

Vilniaus valdžios poziciją šią savaitę atsisakė komentuoti ir premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius. Jis tvirtino, kad tai yra Vilniaus savivaldybės politikų kompetencijos klausimas.

L.Linkevičius: tai renginys, parodantis visuomenės brandą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, penktadienį susitikęs su Lietuvos gėjų lygos (LGL) atstovais, pabrėžė Vilniuje planuojamų seksualinių mažumų eitynių svarbą.

Pasak ministro, eitynės "Už lygybę" svarbios ne tik dėl Lietuvos tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų, bet ir kaip renginys, parodantis visuomenės brandą, pranešė URM.

Linas Antanas Linkevičius
"Pasisakome už taikius susirinkimus ir galimybę visiems asmenims nepriklausomai nuo jų seksualinių pažiūrų naudotis vienodomis teisėmis ir laisvai reikšti savo nuomonę", – penktadienį po ministro susitikimo su LGL atstovais URM išplatinate pranešime cituojamas L.Linkevičius.

Ministras kvietė ieškoti visas šalis tenkinančio sprendimo. L.Linkevičiaus teigimu, Lietuvos prisiimti tarptautiniai įsipareigojimai ir vidaus teisės aktai įtvirtinta pagarbą visoms pamatinėms žmogaus teisėms ir laisvėms. URM pažymi, kad taikių susirinkimų teisė yra vienas iš demokratinės visuomenės esminių gyvavimo principų.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija trečiadienį atsisakė išduoti leidimą Lietuvos gėjų lygai eitynes rengti eitynes „Už lygybę" Gedimino prospektu.

Savivaldybė pranešime spaudai nurodė, kad „yra didelė tikimybė, jog incidentai, nepaisant policijos dalyvavimo, gali pasikartoti bei gali kilti grėsmė viešajai tvarkai, moralei, visuomenės saugumui".

Lietuvos gėjų lyga žada šį sprendimą skųsti. Ji jau laimėjo vieną bylą, kai teismai nurodė, kad Vilniaus valdžia nepagrįstai išdavė leidimą žygiuoti nuošaliau esančia Upės gatve, ir nurodė su organizatoriais tartis iš naujo.

Vilniaus valdžios poziciją pasmerkė ir tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Amnesty International". Jos atstovai žadėjo rinkti parašus ir įteikti juos prezidentei bei Vilniaus merui.

Eitynės „Už lygybę" planuojamos liepos 27 dieną.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės Lietuvoje įvyko 2010 metais. Eitynėse Upės gatvėje tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų.