Lietuvos Prezidentės teigimu, saugumo situacija Europoje nuosekliai prastėjo nuo 2014 m., o pastarieji Maskvos veiksmai – „Iskander“ raketų dislokavimas Kaliningrade – yra atvira karinės jėgos demonstracija prieš Vakarų Europos valstybes.

D. Grybauskaitė nepatvirtino spaudoje pasirodžiusių pranešimų, kad į Baltijos jūrą galimai plaukia du Rusijos karo laivai, apginkluoti branduolinį ginklą galinčiomis nešti raketomis, tačiau pridūrė, jog toks Maskvos žingsnis dar labiau eskaluotų situaciją.

„Be jokios abejonės, tai ne prieš Baltijos šalis nukreipta, o prieš Europos sostines, – bendros spaudos konferencijos metu su Estijos Prezidente teigė D. Grybauskaitė. – Tai demonstratyvus įtampos tarp Rytų ir Vakarų kėlimas. Baltijos šalys tą jau seniai minėjo ir konstatavo“. Vilniuje viešinčios Estijos Prezidentės Kersti Kaljulaid (Kersti Kaljulaid) teigimu, Rusija savo veiksmais jau seniai įrodė, kad yra nenuspėjama ir nepatikima kaimynė, todėl NATO ir ES šalys privalo išlaikyti savo solidarumą.

„Turime tęsti bendradarbiavimą su sąjungininkais, diskutuoti, ką reikia daryti toliau, kad mūsų atgrasymas būtų pakankamas“, – kalbėjo Estijos vadovė.

Nepatvirtintais duomenimis, dvi Rusijos „Buyan – M“ klasės korvetės šiuo metu plaukia iš Šiaurės į Baltijos jūrą. Šie laivai gali būti ginkluoti „Kalibr“ klasės raketomis, kurias galima užtaisyti tiek konvenciniais, tiek ir branduoliniais užtaisais.