Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) patvirtintas dokumentas, liudijantis D. Grybauskaitės pergalę prezidento rinkimuose, įteiktas ceremonijos Seime metu.

Prabilo apie juodąjį sąrašą ir ministrų šešėlius

Atsiėmusi prezidento pažymėjimą, D. Grybauskaitė neslėpė sieksianti permainų Vyriausybėje.

„Dabar vardais nebaksnosime. Bet yra rengiamas sąrašas, taip pat tikrinamės su tam tikromis struktūromis, kur yra įvairių šešėlių. Jau turime su įtartinais šešėliais ministrų. Sąrašas bus pateiktas ir premjerui, ir būsimiems ministrams“, - žurnalistams teigė prezidentė.

Su nemalonėn patekusiais viceministrais D. Grybauskaitė susitikti neketina. Esą jos nepasitikėjimo ženklus perduoti turėtų premjeras A. Butkevičius ir ministrai, kurių komandose dirba į juodąjį sąrašą traukiami politikai.

Paklausta, ar jos minėti „šešėliai“ – darbo Vyriausybėje rezultatai, prezidentė atsakė užuomina. „Kai kas atėjo su tokiais šešėliais. Kai kas atėjo, o kai kas jau pasidarė“, - teigė šalies vadovė.

Išpeikė R. Pakso gynėjus

Seime šiuo metu vyksta „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderio reabilitacijos procesas, kuriuo siekiama, kad Rolandas Paksas galėtų kandidatuoti rinkimuose Lietuvoje bei užimti aukštas pareigas. Šio proceso eigoje pasigirdo netgi siūlymų atgaline data Seime panaikinti R. Pakso apkaltą.

D. Grybauskaitė savo nuomonės šiuo klausimu neslepia.

„Tokie pasiūlymai atrodo mažiausiai politiškai nekorektiški, neprofesionalūs ir politizuoti. (…) Toks procesas, kai politikai mato, jog jiems neužtenka balsų pakeisti Konstituciją, ir mėgina tai daryti įstatymais, tikrai rodo kai kurių Seimo narių mėginimus apeiti Konstituciją ir politinį angažuotumą. Aš tai vertinu labai neigiamai“, - sakė prezidentė.

L. Graužinienė džiaugiasi: valstybei vadovaus dvi moterys

Seimo pirmininkė ir Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė į svarstymus apie juodąjį sąrašą nesileidžia.

„Lauksim prezidentės konkretesnių pasiūlymų, pamąstymų teikimams kitiems. Palaukime prezidentės žodžio“, - žurnalistams teigė L. Graužinienė.

Ar ministrai nesikeis? L. Graužinienė to nežino. „Palaukime, neskubinkime laiko“, - apeliavo Seimo pirmininkė.

Belaukdama ceremonijos, D. Grybauskaitė kurį laiką Seimo fojė šnekučiavosi su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene.

Po trumpos įžangos prezidento pažymėjimą D. Grybauskaitei įteikė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Prezidentei įteikti du pažymėjimo variantai. Z. Vaigausko žodžiais, didysis ir mažasis.

Atsiimdama šiuos dokumentus, perrinktoji šalies vadovė pirmiausiai pasidžiaugė rinkimų skaidrumu. Ypač tuo, kad pažeidimų būta kur kas mažiau nei 2012 m. Seimo rinkimuose.

"Rinkimų procesas parodė, kad tais rinkimais pasitiki visi", - sakė D. Grybauskaitė.

Pasveikinti D. Grybauskaitės atvyko ne tik Seimo nariai ir VRK vadovybė, bet ir premjeras Algirdas Butkevičius bei buvęs jos varžovas rinkimuose, socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

"Dėkoju taip pat ir pagrindiniam konkurentui, kuris čia šypsosi", - pamačiusi Z. Balčytį sakė prezidentė.

Seimo pirmininkė ir Darbo partijos lyderė L. Graužinienė pasidžiaugė, kad prie valstybės vairo lieka dvi moterys.

"Sėkmės jums. Labai džiaugiuosi, kad mes, dvi moterys, galime vadovauti valstybei", - sveikino L. Graužinienė.

Premjeras A. Butkevičius savo sveikinime papokštavo, kad į valstybės valdymą "įjungė ir vyrą". "Džiaugiamės jūsų perrinkimu", - sakė socdemų lyderis.

Z. Balčytis irgi tarė žodį. "Man buvo didelė garbė dalyvauti šituose rinkimuose", - sakė Z. Balčytis, linkėdamas buvusiai varžovei dirbto "žmonių labui".

Kiek vėliau bus įteikti ir atitinkami pažymėjimai išrinktiesiems Europos Parlamento (EP) nariams.

D. Grybauskaitė prezidento rinkimuose triumfavo po antrojo turo. Perrinkta prezidentė gavo 57,9 proc. dalyvavusių rinkėjų balsų, jos konkurentas, socialdemokratas Zigmantas Balčytis – 40,1 proc.

Kur kas didesne intriga pasižymėjo EP rinkimai. Čia, balsų skaičiavimui einant į pabaigą, paaiškėjo, kad reitinguose dominavę socialdemokratai liko antroje vietoje, o daugiausiai balsų surinko konservatoriai. Net keturios partijos – konservatoriai, socdemai, liberalai bei „Tvarka ir teisingumas“ – pelnė po dvi vietas EP. Po vieną mandatą iškovojo Darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Konservatoriams EP atstovaus Gabrielius Landsbergis ir Algirdas Saudargas. Socdemų europarlamentarai – Vilija Blinkevičiūtė ir Z. Balčytis. Trečią vietą rinkimuose užėmusiems liberalams atstovaus Antanas Guoga ir Petras Auštrevičius. „Tvarkiečių“ delegatai – partijos lyderis Rolandas Paksas bei aplinkos ministro posto dėl EP atsisakantis Valentinas Mazuronis. Darbo partijos europarlamentaras – partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, LLRA atstovaus partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis. Vienintelis mandato atsisakęs į EP išrinktas politikas – LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis. Valstiečiams-žaliesiems EP atstovaus partijos kandidatas prezidento rinkimuose, Ignalinos rajono mero pareigas paliekantis Bronis Ropė.