Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) paskelbus Metinių gyventojų (šeimos) turto deklaracijų išrašų duomenis, paaiškėjo ir svarbiausių šalies politikų bei valstybės pareigūnų valdomo turto dydžiai.

Kaip VMI deklaravo šalies prezidentė, jos valdomas turtas yra vertas kiek daugiau nei 2,45 mln. litų. Prezidentei priklauso 350 tūkst. litų vertės pastatas, beveik 80 tūkst. litų vertės žemės sklypas, Lietuvos vadovė taip pat turi kitų registruotinų daiktų, kurių vertė sudaro 15 tūkst. litų.

Viena gyvenanti Prezidentė valdžios viršūnėje išsiskiria ne tik didžiausiu turtu, bet ir tuo, kad itin solidžią sumą pinigų yra investavusi į Vyriausybės vertybinius popierius - jų vertė viršija 1,192 mln. litų. Prezidentė taip pat deklaruoja turinti daugiau nei 814 tūkst. litų piniginių lėšų. Prezidentės sąskaitoje užfiksuojami tik teigiami skaičiai, nes įsipareigojimų kreditoriams D. Grybauskaitė neturi.

Premjero Algirdo Butkevičiaus ir jo sutuoktinės Janinos Butkevičienės kartu valdomas turtas gerokai kuklesnis - Butkevičių nuosavybė vertinama beveik 550 tūkst. litų. Vertingiausias Vyriausybės vadovo turtas - jam ir žmonai priklausantis 281 228 litų vertės pastatas.

A. Butkevičius taip pat deklaruoja turįs beveik 218 tūkst. litų santaupų, dar 50 tūkst. litų piniginių lėšų valdo jo sutuoktinė. Ir nors Butkevičiai yra pasiskolinę ir negrąžinę 260 tūkst. litų, jų turimos santaupos viršija įsiskolinimą kreditoriui.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė su vyru Juliumi Graužiniu valdo 354 tūkst. litų vertės turtą. Nors "darbietė" deklaruoja neturinti namo ar buto, tačiau beveik 100 tūkst. litų vertės namą valdo jos vyras J. Graužinis.

L. Graužinienės asmeninės deklaracijos duomenimis, Seimo vadovė valdo 100 tūkst. litų vertės žemės sklypą, 24 tūkst. litų vertės automobilį ir yra sukaupusi 10 tūkst. litų santaupų. Seimo Pirmininkė taip pat yra pasiskolinusi ir negrąžinusi 32 921 lito.

Svarų indėlį prie Graužinių šeimos turto prideda J. Graužinis: Seimo Pirmininkės vyrui priklauso daugiau nei 65 tūkst. litų vertės žemės sklypas, 21,8 tūkst. litų vertės transporto priemonė, 30 tūkst. litų santaupų ir 2,85 tūkst. litų kito registruotino turto.

Bendrai sudarydamas beveik 220 tūkst. litų, J. Graužinio turtas pranoksta L. Graužinienės nuosavybę, vertinamą 134 tūkst. litų. Beveik 33 tūkst. litų negrąžinta paskola taip pat registruota L. Graužinienės vardu, tačiau susumuotos Graužinių santaupos taip pat viršija įsiskolinimą kredito įstaigoms.