Tai kasmetinis šalies vadovės susitikimas, kuriame aptariamos svarbiausios metų aktualijos, Lietuvos vidaus politinė padėtis, pagrindiniai ES darbotvarkės bei užsienio politikos klausimai.

Šiemet susitikime ypatingas dėmesys skirtas saugumo iššūkiams Baltijos jūros regione ir įtemptai geopolitinei situacijai, ES santykiams su JAV po šioje šalyje įvykusių rinkimų.

Prezidentės teigimu, Rusija ne tik intensyviai militarizuoja Kaliningrado sritį ir ten dislokuoja raketas, kurios gali pasiekti daugelį Europos sostinių. Kremlius taip pat siekia pasinaudoti populistinių jėgų stiprėjimu Europoje.

Todėl, Lietuvos vadovės teigimu, dabar ypač svarbu išlaikyti visos ES vienybę. Tvirtai ginti demokratinio pasaulio vertybes. Daugiau investuoti į gynybą, stiprinti kovos su hibridinėmis grėsmėmis priemones, aiškiai parodyti, kad bet kokia agresija sulauks kieto atsako.

Prezidentė taip pat pabrėžė tvirto ES ryšio su JAV svarbą. Pasak D. Grybauskaitės, Amerika yra globalus saugumo ir stabilumo garantas. Todėl būtina išlaikyti naujosios administracijos interesą Europoje, dar labiau stiprinti transatlantinį bendradarbiavimą gynybos, saugumo ir ekonomikos srityse.

Susitikime aptartos ir kitos ES aktualijos - tolesnės priemonės migracijos srautams suvaldyti, Europos Komisijos pasiūlymas steigti ES gynybos fondą.