Pasak Prezidentės, Lietuva neteko unikalaus Lietuvos rašytojo - daugybės puikių knygų autoriaus, mylimo skaitytojų ir vertinamo kritikų. P. Dirgėlos talentas jį vedė sudėtingiausių ir originaliausių temų kryptimi, rašytojas sugebėjo savitai apmąstyti valstybės likimą, istorijos ir kultūros sankirtas. Jis buvo prozininkas, atvėręs istorinio lietuvių romano galimybes.

2003 m. rašytojui įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija, 2007 m. P. Dirgėla buvo apdovanotas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Dėl šios netekties šalies vadovė pareiškė užuojautą P. Dirgėlos artimiesiems, gausiam jo skaitytojų būriui ir visai Lietuvos kultūros bendruomenei.

Rašytojas P. Dirgėla po sunkios ligos mirė kovo 29 dieną, eidamas 68 metus.

Kūrybinį P. Dirgėlos palikimą sudaro daugiau nei dvidešimt prozos knygų. Dalis jų išleistos kartu su broliu - Povilu Dirgėla (1941-2004). Kartu su Rimantu Šaveliu parašė scenarijų kino filmui "Arkliavagio duktė" (1981 m.).

Bene žinomiausia yra P. Dirgėlos keturių knygų epopėja "Karalystė: žemės keleivių epas", išleista 1997-2004 metais.

Užuojautą reiškia A. Butkevičius

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius reiškia užuojautą dėl rašytojo Petro Dirgėlos mirties.

„Atsisveikiname su Vyriausybės bei Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu rašytoju Petru Dirgėla. Rašytojas buvo Atgimimo kartos kūrėjas, telkęs kuriamajam darbui atkurtajai valstybei ir savo kolegas. Ta rašytojų karta atmetė socialistinio realizmo dogmas ir padėjo pamatą naujam lietuvių literatūros etapui. Petras Dirgėla buvo produktyvus romanistas, apysakų autorius. Jis atsiskleidė kaip vienas istorinio lietuvių romano brandintojų“, – sakoma Vyriausybės vadovo užuojautoje rašytojo artimiesiems, šalies literatų bendruomenei ir skaitytojams dėl šios netekties.

Velionis bus pašarvotas antradienį 14 val. Rašytojų sąjungoje, urna išnešama trečiadienį 14 val., laidojamas Antakalnio kapinėse. Mišios už velionį bus laikomos trečiadienį 9 val. Bernardinų bažnyčioje.