Tai ji pareiškė pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

„Noriu ir privalau padėti Lietuvai tapti sąžiningų žmonių galimybių šalimi, kad Lietuva neišsivaikščiotų, kad mūsų laisvė ir gerovė nebūtų išvogta ar išmainyta. Pareiga Lietuvai ir jos žmonėms man svarbesnė už asmeninę ramybę. Todėl nedvejodama renkuosi darbą jums ir kaip nepriklausoma kandidatė vėl dalyvausiu Lietuvos prezidento rinkimuose“, - per spaudos konferenciją sakė D. Grybauskaitė.

Pradėdama savo pasisakymą prezidentė pažymėjo, kad prieš penkerius metus kaip įpareigojimas dalyvauti rinkimuose jai nuskambėjo dūžtantys Seimo langai. Kaip žinoma, buvusiai Andriaus Kubiliaus Vyriausybei ėmusis ekonominės krizės suvaldymo, dalis visuomenės pašėlo: mitingas prie Seimo virto riaušėmis, kurių metu dužo Seimo langai.

„Tuomet apsisprendžiau, kad noriu ir galiu padėti Lietuvai įveikti sunkmetį ir stabilizuoti padėtį šalyje“, - sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė pabrėžė vykdžiusi savo pareigas, nepasidavusi jokioms įtakoms, o dėkodama palaikiusiems nueitą kelią vadino „skaidrumo ir teisingumo keliu“.

„Per šiuos metus Lietuvos ekonomika atsigavo, finansinė sistema sustiprėjo, tapome gerbiami tarptautinėje bendruomenėje, išsikovojome reikiamas karines saugumo garantijas, pradėjome labiau pasitikėti savimi, po daugybės išbandymų mus vėl ėmė lydėti sėkmė, todėl turime visas galimybės spartesniam ir platesniam žingsniui ekonominės gerovės link“, - teigė prezidentė.

Tačiau kartu ji pabrėžė, kad Lietuvai neva atsigaunant stiprėja ir valstybę griaunančios bei grobstančios jėgos tie išorėje, tiek šalies viduje.

„Jos sėja destrukciją ir nepasitikėjimą Lietuva, stabdo svarbiausius valstybės raidai projektus, pamina demokratines ir konstitucines vertybes Naujas formas įgavę oligarchiniai dariniai skaldo ir dalinasi Lietuvą, nutolindami mūsų geresnio gyvenimo viltis“, - sakė D. Grybauskaitė, pridūrusi, kad ekonominis atsigavimas privalo pasiekti visus gyventojus, o ne nusėsti oligarchinių grupuočių kišenėse.

Valdantieji: apsisprendimas duoda aiškumo rinkimų kampanijai

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pirmadienį paskelbtas apsisprendimas dalyvauti rinkimuose įneša aiškumo į rinkimų kampaniją, teigia valdančiųjų partijų atstovai.

Algirdas Butkevičius, Irena Šiaulienė
"Sveiku prezidentę apsisprendus, padarius tokį pareiškimą. Viskas visiems tapo aišku - tiek pretendentams, kandidatuojantiems rinkimuose, ir kitiems veikiantiesiems politikoje, ir linkime sėkmės", - pirmadienį BNS sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnė Seime Irena Šiaulienė.

Jos teigimu, šįkart D.Grybauskaitei bus sunkiau dalyvauti rinkimuose, nes jai irgi gula atsakomybė už padėtį šalyje per pastaruosius penkerius metus.

I.Šiaulienės vertinimu, prezidentei per rinkimų kampaniją nemaloniausi turėtų būti klausimai, susiję su užsienio politika. Mat ji už šią sritį didele dalimi yra atsakinga.

Pasak Darbo partijos frakcijos seniūno Vytauto Gapšio, D.Grybauskaitės sprendimas suteikė aiškumo politinei kampanijai.

Loreta Graužinienė, Vytautas Gapšys
"Sveikinu, kad apsisprendė, tai suteikė aiškumo ir rėmus politinei kampanijai pradėti ir diskusijai atsiverti. Žinoma, D.Grybauskaitė yra šiuo metu tarp lyderiaujančių politikų Lietuvos, ir mes rimtai vertiname jos konkurenciją, bet mūsų rinkimų štabas yra pasiruošęs pateikti rimtus argumentus, kodėl Artūras Paulauskas būtų geresnis kandidatas", - BNS sakė V.Gapšys.

Jo teigimu, per rinkimų kampaniją "darbiečiai" atkreips dėmesį į temas, kurių pasigedo dabartinės prezidentės darbuose.

"Mes žiūrime, ką galime padaryti geriau nei D.Grybauskaitė yra padariusi, paliesti temas, kurių ji nepaliesdavo. Per visą kadenciją D.Grybauskaitė rimtai beveik ir nepalietė žemės ūkio, Lietuvo verslas jos viešųjų ryšių kampanijose atsidurdavo už ribos užsienio verslo atžvilgiu, mes tai puikiai matėm, kai atidarinėjo "Ikea" parduotuvę", - rinkimų konkurentę kritikavo V.Gapšys.

"(D.Grybauskaitė - BNS) labai retai pasirodydavo Lietuvos verslo žmonėms, kurie sukuria verslą, darbo vietas žmonėms čia ir pinigus palieka čia. Iki šiol visada matydavome akcentus į bankų sektorių, kuris svarbus, bet, deja, dažniausiai išveža pinigus. Mes visada orientuodavomės į Lietuvos žmogų, kuris čia gimęs, augęs ir čia kuria pridėtinę vertę. Prezidentas turi atstovauti visų pirma mūsų piliečiams", - kalbėjo V.Gapšys.

Partijos "Tvarka ir teisingumas" frakcijos seniūnas Petras Gražulis BNS sakė, jog prezidentės sprendimas siekti antros kadencijos buvo numanomas ir naujienos čia nėra.

"Nieko čia naujo, jau prieš metus buvo aišku, kad ji kandidatuos", - sakė P.Gražulis.
Jis tvirtino, kad "tvarkiečių" sprendimams dėl rinkimų D.Grybauskaitės kandidatavimas įtakos neturės.

"Mūsų partijai niekas nesikeis, mes po Konstitucinio Teismo sprendimo vis dėlto nusprendėme iškelti kandidatu į prezidentus Rolandą Paksą, KT pasakė, kad ES teisė yra viršiau Lietuvos teisės, todėl mes kandidatu keliama partijos pirmininką", - sakė P.Gražulis.

Valdemaras Tomaševskis
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis BNS teigė, kad D.Grybauskaitės apsisprendimas kandidatuoti antrą kartą nebuvo netikėtas.

"Paprastai prezidentai balotiruojasi antrą kartą. Priešingu atveju, jeigu jie nedalyvautų, tai reikštų, kad nesugebėjo savo funkcijų atlikti", - sakė V.Tomaševskis.

Jo vertinimu, šįkart D.Grybauskaitė turi mažai šansų rinkimus laimėti per pirmąjį turą, kaip įvyko prieš penkerius metus.

"Visų pirma, per daug buvo politiškai angažuota savo poste. Ji siejama su konservatorių ir liberalų partijomis, o šitos partijos, kaip žinome, per pastaruosius rinkimus surinko per 20 procentų. Aišku, dar šalininkų yra ir kitose politinėse jėgose, bet jų nėra labai daug", - kalbėjo V.Tomaševskis.

Jų partijos apsisprendimui kelti savo kandidatą per prezidento rinkimus ar ne D.Grybauskaitės kandidatavimas, LLRA vadovo teigimu, įtakos neturės.

Savo sprendimą LLRA planuoja paskelbti po vasario 15 dienos.

Opozicija: D.Grybauskaitė - alternatyva populizmui

Opozicinių partijų lyderiai sveikina prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą siekti antros kadencijos ir jos kandidatūrą įvardina kaip atsvarą populizmui, pabrėžia tarptautinį pripažinimą.

Andrius Kubilius
"Lietuvai reikia tokios prezidentės, todėl mes tikimės, kad tokios pačios nuostatos laikysis ir daugelis Lietuvos rinkėjų, nes prezidentė per savo kadenciją savo veikla įrodė, kad strategiškai svarbiais klausimais yra už atsakingus sprendimus, tiek tvarkantis su valstybės finansais krizės laikotarpiu, tiek tvarkant energetiką, tiek apsaugant Lietuvą nuo neskaidrių populistinių jėgų", - komentuodamas D.Grybauskaitės pareiškimą BNS sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Andrius Kubilius.

"Prezidentė, kuri sukaupusi tokią patirtį ir tokį tarptautinį pripažinimą yra tai, ko Lietuvai reikia ir toliau. Visi kiti (kandidatai - red.) tik žodžiais gali kalbėti, kad gali Lietuvai kažką gero padaryti, o ji įrodė savo veiksmais", - pridūrė Seimo opozicijos lyderis A.Kubilius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sako, jog dabartinė šalies vadovė yra "reali alternatyva besiformuojančiam populizmui", irgi pažymi jos tarptautinį pripažinimą.

Eligijus Masiulis
"Liberalų sąjūdis sveikina šalies vadovės sprendimą dalyvauti kandidatuojant antrai kadencijai. Mes kaip partija savo paramą prezidentei išsakėme ir šią dieną matome, kad D.Grybauskaitė yra reali alternatyva besiformuojančiam populizmui, politiniam netikrumui. Vertindami jos jos ligšiolinę veiklą ir tarptautinį pripažinimą manome, kad būtent D.Grybauskaitė bus tas kandidatas, kuris bus pajėgus sutelkti sveikai mąstančius žmones aplink save ir siekti šviesesnės ir pažangesnės Lietuvos", - BNS sakė E.Masiulis.

TS-LKD ir Liberalų sąjūdis yra paskelbę, jog rinkimuose rems D.Grybauskaitės kandidatūrą.

Apklausos žada antrą turą

Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ duomenimis, 57-erių metų amžiaus D. Grybauskaitę palankiai vertina 63,7 proc. gyventojų, nepalankiai – 21,8 proc.

Klausiami, kas geriausiai atstovauja jų interesams, D. Grybauskaitę mini 15,4 proc. žmonių, nors šiose lenktynėse prezidentę pralenkė premjeras Algirdas Butkevičius.

Balsuoti už D. Grybauskaitę norėtų 42,5 proc. apklaustųjų, nors iš apklausų matyti, kad išrinkti šalies vadovui vieno rinkimų turo nepakaks.

Prezidento posto taip pat sieks socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis, „darbietis“ Artūras Paulauskas, „valstiečių“ atstovas Bronis Ropė, Vilniaus meras Artūras Zuokas ir buvęs D. Grybauskaitės patarėjas, Seimo narys Linas Balsys.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 11 dieną.