„Jau šiemet galima kompensuoti dalį negrąžintų pensijų, likusią dalį – kompensuoti per ateinančius dvejus metus. O ar galima, ar įmanoma didinti? Neskubėčiau šio klausimo svarstyti“, - žurnalistams antradienį teigė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, apie pensijų didinimą bus galima kalbėti nebent matant aiškiai besitaisančią „Sodros“ finansinę padėtį. „Nepamirškime, kad „Sodros“ deficitas išlieka virš milijardo. (…) Taigi viską turime pamatuotai daryti, pagal finansines galimybes“, - pažymėjo buvusi finansų ministrė.

A. Butkevičius pozicijos nekeičia

Premjeras A. Butkevičius pozicijos dėl pensijų nekeičia. Esą jos „gali būti didinamos tik tokiu atveju, jeigu pakankamai turėsime viršplaninių pajamų“.

„Pirmiausiai pensijos būtų didinamos tiems žmonėms, kurių pensijos yra mažiausios, arba tiems, kuriems nebuvo sumažintos“, - žurnalistams teigė A. Butkevičius.

Pensijų didinimui galimybes jis mato. „Jeigu „Sodros“ biudžeto pajamų planas bus viršijamas, kaip šiuo metu yra viršyta per pirmą ketvirtį, tai tada aš esu gana optimistiškai nusiteikęs“, - sakė premjeras.

Siūlo neskubėti ir su lenkiškomis pavardėmis

Seimui pateikti du skirtingi variantai, kaip įstatymu būtų galima legalizuoti lenkišką pavardžių rašybą asmens dokumentuose. Socdemai siūlo įteisinti pavardžių rašybą tautinių mažumų lotyniškos abėcėlės pagrindo rašmenimis asmens dokumentuose. Tai leistų lenkų tautinei mažumai savo vardus ir pavardes oficialiuose dokumentuose rašyti lenkiškai, o ne juos sulietuvinant. Konservatoriai, palaikomi pavienių Seimo narių iš Liberalų sąjūdžio, Darbo partijos ir „tvarkiečių“ gretų, siūlo kitokią tvarką. Jie lenkiškus vardus ir pavardes leisti nori tik „kitų įrašų skyriuje“, t. y. ne pagrindinėje asmens dokumento dalyje.

D. Grybauskaitė sveikina Seimo sprendimą šį klausimą svarstyti vėliau – esą abu variantai prašosi korekcijų.

„Abu variantai taisytini. Reikėtų labai atidžiai ruoštis ir daryti sprendimus šiuo klausimu. Paskubomis daryti tokių sprendimų tikrai negalima. Na, o savo poziciją galiu tik patvirtinti dar kartą: lietuvių kalba negali būti politinių sandėrių objektu“, - sakė prezidentė.