Kaip rašo euobserver.com, politikė garsėja tvirta pozicija dėl griežtos finansų politikos ir gyvenimo pagal išgales. Ji laikosi savo skelbiamų nuostatų – skraido pigiomis oro linijų bendrovėmis, o taikant griežtas taupymo priemones, atsisakė dalies atlyginimo.

Politikai ir diplomatai puse lūpų kalba apie D. Grybauskaitės šansus tapti ES prezidente. Ji pati, duodama interviu „EUobserver“ savo kabinete Vilniuje, nepanoro kalbėti apie spėliones.

„Kaip buvo tada, kai iš Briuselio grįžau į Lietuvą (2009 m.), būsiu ten, kur būčiau naudingiausia Lietuvai. Esu tokio amžiaus, kad nebeplanuoju karjeros, neturiu ambicijų“, – sakė 57 m. politikė.

Po penkerių metų finansinių programų ir biudžeto komisarės darbo Briuselyje D. Grybauskaitė grįžo į Lietuvą ir buvo išrinkta prezidente. Tuo gilaus ekonominio nuosmukio metu buvo imtasi griežtų taupymo priemonių, prezidentė pati atsisakė pusės atlyginimo.

„Didesnius atlyginimus apkarpėme labiau, mažesnius – mažiau ar apskritai nemažinome. Aš pati trejus metus – nuo 2009 iki 2012 m. gaudavau pusę atlyginimo. Taip reikia kalbėtis su žmonėmis. Jei parodai, kad pats susimažini atlyginimą, atsiranda galimybė įrodyti, jog tai būtina“, – sakė D. Grybauskaitė.

Vokietijos sąjungininkė

Kartais su Vokietijos kanclere Angle Merkel lyginama D. Grybauskaitė sako, jog tarp jų yra skirtumų, tačiau teigia esanti „atsakingo elgesio politikoje ir finansų srityje sąjungininkė“.

„Mes skirtingos, skirtingi mūsų gyvenimai, šeimos, taip pat ir kelias į politiką. Aš 23-ejus metus nepriklausiau jokiai politinei partijai, dar nuo ankstesnių (tarybinių) laikų, kai privalėjau būti partijos narė, esu kiek alergiška bet kokiai narystei“, – sakė D. Grybauskaitė.

Visgi ji simpatizuoja Vokietijos vyriausybei: „Šiuo metu Vokietija kartais traktuojama kaip blogio įsikūnijimas. Vokietija niekada nesakė „tik griežtos taupymo priemonės“. Niekada. Be to, Vokietija įgyvendina reformas darbo rinkoje – nedarbas (Vokietijoje) yra mažiausias Europoje.“

„Bėda, kad didžiąją dalį finansinės pagalbos priemonių sudaro Vokietijos gyventojų pinigai. Įsivaizduokite – kažkam paskolinate pinigų. Ar pateiktumėte kažkokias sąlygas? Taip ir su Vokietija. Vokietijos vyriausybė atsakinga už Vokietijos gyventojų pinigus. Bet kokia parama kitoms šalims gali būti suteikiama tik su tam tikromis sąlygomis“, – kalbėjo Lietuvos prezidentė.

D. Grybauskaitė palaiko A. Merkel jaunimo nedarbo mažinimo iniciatyvas. Liepos 3 d. Berlyne vyks konferencija, į kurią susirinkę visos Europos ministrai ir įdarbinimo agentūrų vadovai keisis vertingomis idėjomis, požiūriais ir ieškos konkrečių būdų, kaip sumažinti jaunimo nedarbą Pietų Europoje.

„Kai kuriose Pietų Europos valstybėse – 50 proc. nedarbas, todėl kyla grėsmė prarasti visą kartą. Organizuojame šį renginį, nes norime pabrėžti Austrijos ir Vokietijos pavyzdžius (mažinant jaunimo nedarbą)“, – teigė Lietuvos prezidentė.