D. Grybauskaitė ketvirtadienį dalyvauja Europos viršūnių susitikime, kuriame be kitų klausimų numatoma svarstyti, ar pratęsti Rusijai taikomas sankcijas. Prezidentė yra sakiusi, kad Rusijos remiamiems teroristams tęsiant kovos veiksmus ir sistemingai pažeidinėjant Minsko paliaubų susitarimus, bendra ir principinė ES valstybių pozicija sankcijų klausimu yra itin svarbi. Sankcijos Rusijai negali būti švelninamos, kol Ukraina neatgaus pilnos išorės sienų kontrolės, o jos teritorijos nepaliks priešiškos valstybės kariai ir karinė technika.

Atvykusi į EVT Lietuvos žurnalistams D. Grybauskaitė sakė, kad EVT bus kalbama apie sankcijas Rusijai - ar jas galima pratęsti būtent šioje taryboje, ar tai bus galima daryti. Ypač tai esą svarbu šiuo metu, kai Lietuvos pašonėje vyksta didelio masto Rusijos karinės pratybos.

"Kadangi Baltijos šalys ir mes pasisakome labai griežtai ir vertiname tuos veiksmus, kuriuos vykdo Rusija, ir ypač turėdami ir matydami, kas vyksta dabar mūsų pasienyje, Kaliningrado apskrityje, kai matome, kad ginklais vėl žvanginama ir ginkluotė dar, sakyčiau, yra tobulinama ir čia dislokuojami "Iskander", kurie gali pasiekti beveik Europos sostinių, net pasiekti Berlyną, tai iš tiesų vėl yra raumenų ir agresijos demonstracija", - sakė Lietuvos vadovė.

Anot jos, tokiomis sąlygomis kalbėti apie kažkokias derybas su Rusija yra beprasmiška.

"O tai reiškia, kad sankcijos turi būti pratęstos", - sakė ji.

Austrijos užsienio reikalų ministrui laikantis pozicijos, kad reikia kalbėtis ne apie karą, o taiką, D. Grybauskaitė tikino, kad "ES yra pasirengusi kalbėti su valstybe, kuri yra pasirengusi taikiai kalbėti".

Rusija ketvirtadienį paskelbė dvigubai padidinusi prezidento Vladimiro Putino nurodymu surengtame netikėtame didelio masto kovinės parengties patikrinime dalyvaujančių karių skaičių iki 80 tūkst.. Šis galios demonstravimas tikriausiai dar labiau padidins įtampą tarp Vakarų šalių ir Maskvos, tęsiantis konfliktui Ukrainoje, spėja ekspertai.

V.Putinas pirmadienį nurodė surengti pratybas, kuriose turėjo dalyvauti daugiau negu 40 tūkst. karių. Šie manevrai vykdomi daugelyje šalies regionų - nuo Arkties iki Tolimųjų Rytų ir neramaus Šiaurės Kaukazo.

Prezidentas taip pat įsakė pasiųsti branduolinį ginklą galinčius gabenti strateginius bombonešius į Krymą, minint Maskvos įvykdytos to Ukrainos regiono aneksijos pirmąsias metines.