"Be jokios abejonės mes palaikome poną D. Tuską, nes per 2 su puse metų jis parodė, kad gali būti ir pakankamai griežtai nusiteikęs mums rūpimais klausimais, aš turiu galvoje ir energetiką, ir sankcijas Rusijai. Taigi jis supranta mūsų Rytų regioną labai gerai, (...) nes jis - buvęs Lenkijos premjeras", - sakė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė neprognozavo, kokia bus diskusijų šiuo klausimų tarp Europos vadovų baigtis, turint omenyje, kad Lenkijos Vyriausybė nusprendė neremti kandidato.

"Matosi, kad temperatūra kaista ir atmosfera taip pat, ir visokių gali būti netikėtumų, bet norėčiau, ir labai būtų gerai, jeigu EVT netaptų Lenkijos vidinių politinių peripetijų įkaite", - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė jau anksčiau yra išsakiusi kritišką vertinimą Varšuvos siūlymui D. Tuską pakeisti europarlamentaru Jaceku Saryuszu-Wolski - sakydama, kad jis "nėra konkurentas" buvusiam Lenkijos premjerui, turinčiam platų palaikymą tarp ES narių.

EVT pirmininkas koordinuoja ES vadovų susitikimus ir pasirengimą jiems, užtikrina EVT darbo tęstinumą ir pirmininkauja posėdžiams. 2 su puse metų trukusi D. Tusko kadencija baigiasi šių metų gegužę. Nors ir neremiamas Varšuvos, D. Tuskas greičiausiai bus perrinktas antrajai kadencijai, nes Lenkija neturi galimybės užblokuoti jo paskyrimo.

Kalbėdama apie diskusijas dėl vadinamosios "dviejų greičių" Europos, Prezidentė pažymėjo, kad ES jau yra skirtingi integracijos lygmenys atskirose srityse, būtų galima diskutuoti dar ir apie gilesnę integraciją gynybos srityje, bet Europos sutartys turi likti nepakeistos.

"Žiūrint, kas turima galvoje, įvairių lygių integracijas mes jau turime ir dabar, pavyzdžiui, eurozoną - su devyniolika šalių, Šengeno zoną, kur ne visos šalys patenka, kaip tik rytoj kalbėsime apie bendrą prokurorą ir prokuratūrą, taigi išties tų sričių jau yra ir, manau, kad gynyba - viena iš ateinančių sričių, kur galėtų būti gilesnė integracija tarp visų šalių. Bet mūsų principinė pozicija - kad nebūtų keičiamos Europos sutartys, o tai reiškia rėmai - riboti", - sakė D. Grybauskaitė.